Handelslaget KPO anställer 1 200 sommarjobbare och delar ut 10 000 euro i stipendier till studerande som har utmärkt sig särskilt


7.6.2024

Handelslaget KPO fick cirka 4 000 sommarjobbsansökningar. KPO har redan i flera år sysselsatt i genomsnitt 1 200 unga. I sommar anställer handelslaget minst lika många sommarjobbare, varav ungefär hälften är sommarpraktikanter i högstadie- och gymnasieåldern inom ramen för programmet ”Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna”. Merparten av sommarjobbarna arbetar med kundservice, till exempel som försäljare, servitörer eller trafikbutiksmedarbetare på olika håll i verksamhetsområdet. Bland sommarjobbarna finns det många unga som får sin första kontakt med arbetslivet.

”Sommarjobbarna är viktiga för att vår sommar ska lyckas. Sommarjobbet i handelslaget är det första jobbet för många unga, och därför försöker vi satsa extra mycket på introduktion i arbetet och en positiv arbetserfarenhet. Vi hoppas att en positiv erfarenhet av sommarjobbet ska öka intresset för att arbeta i servicebranschen även i framtiden”, säger Kim Biskop, verkställande direktör för Handelslaget KPO.

”KPO deltar i kampanjen Ansvarsfullt sommarjobb även detta år. Ansvarsfullt sommarjobb är den största utredningen som kartlägger sommarjobbserfarenheter i Finland. Vi på KPO vill hela tiden förbättra sommarjobbserfarenheterna och erbjuda sommarjobbarna ett gott mottagande i arbetslivet. Genom kampanjen Ansvarsfullt sommarjobb får vi värdefull information av de unga om hur vi har lyckats med bland annat rekryteringen och introduktionen”, säger Leif Lindberg, personaldirektör.

KPO har medverkat i Företagsbyn Österbottens verksamhet sedan starten 2013. I Företagsbyn i Vasa medverkar butikerna Prisma och Emotion där elever får jobba. Företagsbyn erbjuder unga en värdefull möjlighet att pröva på arbetslivet i en trygg miljö och under handledning, och de förbereds inför framtida utmaningar och möjligheter.

Handelslaget KPO stöder också varje år studerande som har utmärkt sig särskilt. Under 2024 delas stipendier ut till ett totalt belopp på cirka 10 000 euro. Stipendierna delas i huvudsak ut via läroanstalter inom KPO:s verksamhetsområde, i högstadieskolor och gymnasier samt läroanstalter inom handels- och servicebranschen.

Handelslaget KPO är ett av de största regionhandelslagen i Finland med en försäljning på över 1,1 miljard euro. KPO har verksamhet inom Karleby, Vasa, Jakobstads och Ylivieska ekonomiska region och driver förutom markethandel även bränslehandel, resebransch- och bespisningsverksamhet samt bilhandel. KPO sysselsätter över 2 200 personer inom handels- och servicebranschen.

Mer information:
Kim Biskop verkställande direktör
Leif Lindberg, personaldirektör