Takpool, 342 solpaneler och färggrann inredning: Vasahotellet Royals förnyade tornbyggnad öppnas den 26.2.


26.2.2024

Färg, ljus, glädje och energi utlovas när dörrarna till Original Sokos Hotel Royals tornbyggnad i hjärtat av Vasa öppnas den 26.2.2024, efter ett års moderniseringsprojekt. Tornbyggnaden inhyser 139 färggrant inredda rum, en tropiskt varm bastu- och poolavdelning högst upp, tre nya restauranger och omfattande evenemangslokaler. Det här är hotellets ägares, Handelslaget KPO:s, största enskilda investering inom turism- och restaurangbranschen någonsin.

”Moderniseringen av Royal-hotellet är även den största investeringen i turisminfrastruktur i hela Vasaregionen på årtionden”, berättar KPO:s MaRa-Branchdirektör Riku Asukas. ”Vasa är en stad som är större än sin storlek, både vad gäller internationalitet och sitt tjänste-, kultur- och utbildningsutbud. Och utvecklas fortfarande i snabb takt. Vi förbereder oss redan för framtiden med moderniseringen av Royal-hotellet”, fortsätter Asukas.

VD på Visit Vaasa Max Jansson understryker vikten av reformen för turismen i Vasaregionen. ”Det är fantastiskt att vi får ett upplevelsebaserat flaggskeppshotell till vår växande affärs- och turiststad. Det nya hotellet lockar i sig redan turister. Som förespråkare för hållbar turism är jag särskilt stolt över hotellets många innovationer relaterade till energieffektivitet, som Vasa-företag har varit med och skapat”, konstaterar Jansson.

Ledande i Finland gällande energieffektivitet

Utgångspunkten för hotellreformen har varit att göra Royal-hotellet till ett av de mest energieffektiva hotellen i landet. Detta har till exempel möjliggjorts med bergvärme, ett eget solkraftverk med 342 paneler, samt effektiv återvinning av spillvärme. Hotellet utrustas dessutom med många innovationer som främjar energieffektivitet och minimerar energiförbrukningen i tomma utrymmen.

Det mest upplevelserika hotellkomplexet på västkusten

Moderniseringen har särskilt fokuserat på visuellt imponerande offentliga utrymmen som stöder sociala möten. De mest spektakulära utgörs av Huippu Panoramic Sauna & Pool med sin tropiskt varma poolavdelning och den höga Atrium-lobbyn. Hotellets restauranger och anpassningsbara evenemangslokaler är belägna runt lobbyn.

Tre nya restauranger öppnas i Royals tornbyggnad: den moderna kebabrestaurangen Babista, Trattoria Puistikko i italiensk stil och frukost- och beställningsrestaurangen Royal.

Hotellrummen bjuder på glädje, färg, rörelse och energi – inspirerade av Vasas livfulla och soliga identitet. Inredningstextilierna har vävts av Annalas väveri i Österbotten, och väggarna pryds av konstnären Jenni Ropes verk som skildrar energi. Rumskategorierna varierar från Standard-rum till stadens rymligaste sviter. De stora rummen som rymmer sex personer är en efterlängtad nyhet.

Hotellet öppnas enligt tidtabell

”Förväntningarna på moderniseringen var naturligtvis höga, men slutresultatet inklusive detaljer är fantastiskt! Designbyrån KOKO3 har genom sitt fantastiska arbete åstadkommit en färgstark och energisk inredning. Reformens tidsplan på ett år var ambitiös, men lyckades tack vare skickliga lokala företag”, betonar hotelldirektör Max Hellqvist.

Moderniseringen av tornbyggnaden är det första steget i hotellets fullständiga omvandling, genom vilken Original Sokos Hotel Royal omvandlas till ett upplevelsehotell med överlägsen energieffektivitet. I nästa skede fortsätter arbetet i hotellets Central-byggnad, som kommer att få cirka 130 rum och en parkeringsanläggning. Projektet kommer att slutföras under 2025.

”Vi har investerat och kommer under de närmaste åren att investera tiotals miljoner euro i projekt i Mellersta Österbotten och Österbotten, av vilka de viktigaste inkluderar renoveringen av Royal-hotellet, ett nytt Sokos-varuhus i Vasa och ett nytt hotell i Karleby. Utvecklingen av både Vasa och Karleby fortsätter att vara stark, och vi vill med våra egna investeringar stödja utvecklingen av hela landskapet”, förklarar Handelslaget KPO:s VD, Kim Biskop.

Original Sokos Hotel Royals utrymmen i tornbyggnaden:
• 139 rum, rumskategorier: Standard, Superior, Junior Suite, två Suite
• Trattoria Puistikko, kebabrestaurang Babista samt Restaurant Royal
• Working Lounge, 7 mötesrum (för 12–80 personer)
• Huippu Panoramic Sauna & Pool – tropisk bastu och poolavdelning
• Gym, 8 laddningsstationer för elbilar, möjlighet att låna cyklar och elcyklar

Samarbetspartner:
Byggarbetets beställare Handelslaget KPO
Byggherre KPO-Kiinteistöt Oy
Huvudentreprenör WestGroup, Vasa byggarbetsplats
Entreprenör, våningar 3–10 Vaasan Rakennuskorjaus Oy
Huvudsaklig och arkitektonisk design Oy Polyplan Ab, Vasa
Konstruktionsdesign Contria Oy, Vasa
VVS-entreprenad Tammi Kiinteistötekniikka Oy, Vasa
VVS-projektering Granlund Group
Elektrisk och AV-design Sweco Finland Oy
Automationsentreprenad ATN Automation, Vasa
Elentreprenad ARE, Vanda
Solkraftverkets entreprenad Solnet Finland Oy, Helsingfors
Inredning, rum KOKO3, Helsingfors
Inredning, bastuavdelning Oy Polyplan Ab, Vasa

Mer information:
Max Hellqvist, hotelldirektör, Original Sokos Hotel Royal, Vasa, tfn 040 529 3686, max.hellqvist@sok.fi
Riku Asukas, MaRa-Branschdirektör, Handelslaget KPO, tfn 050 388 3488, riku.asukas@sok.fi
Original Sokos Hotel Royal, som helt förnyas under perioden 2023–2025, är ett soligt och livfullt hotell i hjärtat av Vasa. Utgångspunkten för moderniseringen av hotellet är att skapa ett av landets mest energieffektiva hotell i den nordiska energihuvudstaden, vilket bland annat kommer att möjliggöras av bergvärme, ett eget solkraftverk och moderna tekniska lösningar. Samtidigt kommer hotellet att förvandlas till det mest upplevelserika hotellet på västkusten. En del av hotellet håller öppet under hela projektet.

Handelslaget KPO är med en årlig försäljning på över 1,1 miljarder euro ett av de största regionala handelslagen i Finland. Vi verkar inom de ekonomiska regionerna Ylivieska, Karleby, Jakobstad och Vasa. Vi är marknads- och prisledande inom markethandeln i vår region samt marknadsledande inom bränslehandeln, resebransch- och bespisningsverksamheten och bedriver även omfattande bilhandel. Vi har fler än 135 000 ägarkunder och sysselsätter mer än 2 100 yrkesverksamma inom servicebranschen. Handelslaget KPO har under flera år utsetts till ett av Finlands mest inspirerande arbetsplatser. Det ekonomiska resultatet av vår verksamhet används i sin helhet till en hållbar utveckling av handelsverksamheten samt till förmån för våra ägarkunder.