Original Sokos Hotel Royal Vasa har nått taklagshöjd


15.9.2023

Renoveringen av Original Sokos Hotel Royal Vasa har gått planenligt och nu har hotellet nått taklagshöjd. Hotellbyggnaderna på båda sidorna av Hovrättsesplanaden renoveras i två faser. Renoveringen av tornbyggnaden börjar bli klar, och därefter inleds arbetena på andra sidan av Hovrättsesplanaden. Hela den omfattande renoveringen kommer att bli klar under 2025.

Genom renoveringen får Vasa centrum ett modernt och mångsidigt hotellkomplex med en energisk framtoning. Hotellet erbjuder ännu mer mångsidiga tjänster och lösningar med sina olika rumstyper för såväl arbets- som fritidsresenärer. Hotellrummen, restauranglokalerna, lobbyn och bastuavdelningen förnyas helt. Efter renoveringen kommer Original Sokos Hotel Royal att ha 260 rum och fyra restauranger.

Ett viktigt mål med hotellrenoveringen är att bygga landets mest energieffektiva hotell i Finlands energihuvudstad. Det här möjliggörs genom att införa jordvärme som primär uppvärmningsform, bygga ett betydande solkraftverk och ta till vara energi ur avloppsvatten. Hela hotellets energi- och husteknik förnyas fullständigt.

Det omfattande renoveringsprojektet sysselsätter ett stort antal personer inom olika branscher. Arbetet genomförs i huvudsak tillsammans med lokala aktörer, och sysselsättningseffekten i regionen är cirka 200 årsverken. Såvitt känt är Royal för närvarande den största byggarbetsplatsen i Österbotten. WestGroup Oy Ab från Vasa är huvudgenomförare av den första projektfasen, Ab Vasa Byggnadsreparation – Vaasan Rakennuskorjaus Oy ansvarar för renoveringen av hotellrummen och även husteknikentreprenörerna samt merparten av planerarna under ledning av Ab Polyplan Oy kommer från Vasaregionen.

”Jag måste säga att vi verkligen blev förvånade själva då det framkom att projektet är den största investeringen i turistinfrastruktur i Vasaregionen på tiotals år och skapar närmare ett femtiotal nya arbetstillfällen inom turist- och restaurangbranschen i Vasa”, säger Kim Biskop, verkställande direktör för Handelslaget KPO.

Mer information:
Handelslaget KPO
Kim Biskop, verkställande direktör
Mika Mikkola, fastighetsdirektör