Handelslaget KPO anställer 1 200 sommarjobbare och delar ut 10 000 euro i stipendier till studerande som har utmärkt sig särskilt


1.6.2023

Handelslaget KPO har sysselsatt i genomsnitt cirka 1 200 unga personer de senaste åren. I sommar kan handelslaget erbjuda sommarjobb till minst lika många ungdomar, varav ungefär hälften är sommarpraktikanter i högstadie- och gymnasieåldern inom ramen för programmet ”Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna”. Merparten av sommarjobbarna arbetar med kundservice, till exempel som försäljare, servitörer eller trafikbutiksmedarbetare. Bland sommarjobbarna finns det många unga som får sin första kontakt med arbetslivet.

Samtliga verksamhetsställen inom KPO sysselsätter sommarjobbare och sommarpraktikanter. De största enheterna har över 70 sommarjobbare, varav cirka 30 är yngre sommarpraktikanter. Och i en typisk S-market-butik är motsvarande siffror 10–20 sommarjobbare, varav knappt hälften sommarpraktikanter.

”KPO har från år till år varit en av de största arbetsgivarna för unga – inte bara regionalt utan i hela Finland. För oss är det viktigt att erbjuda sommarjobb åt unga i vår region, till och med åt fler än vi egentligen behöver, och att satsa på särskilt de första sommarjobbserfarenheterna, så att de unga ska trivas i servicebranschen och komma tillbaka som arbetstagare i framtiden”, säger Kim Biskop, verkställande direktör för Handelslaget KPO.

Handelslaget KPO stöder också varje år studerande som har utmärkt sig särskilt. Under 2023 delas stipendier ut till ett totalt belopp på cirka 10 000 euro. Stipendierna delas i huvudsak ut via läroanstalter inom KPO:s verksamhetsområde, i högstadieskolor och gymnasier samt läroanstalter inom handels- och servicebranschen.

Handelslaget KPO är ett av de största regionhandelslagen i Finland. KPO har verksamhet inom Karleby, Vasa, Jakobstads och Ylivieska ekonomiska region och driver förutom markethandel även bränslehandel, resebransch- och bespisningsverksamhet samt bilhandel. I slutet av 2022 sysselsatte KPO närmare 2 100 personer inom handels- och servicebranschen.

Mer information:
Kim Biskop, verkställande direktör
Leif Lindberg, personaldirektör