Finlands mest energieffektiva Prisma har öppnat i Finlands energihuvudstad


23.3.2022

Handelslaget KPO:s femte Prisma-butik öppnade i Liselund i Vasa den 23 mars 2022. Vid bygget av Prismacentret har vi från dag ett tagit hänsyn till miljön, inklusive allt från energieffektiv värme- och elproduktion till levnadsvillkoren för flygekorrar. Vårt mål har varit att öppna Finlands mest kundvänliga, energieffektiva och miljövänliga Prisma i Vasa.
Nya Prismacenter inrymmer Vasas mest mångsidiga butiks-och servicekoncept under ett och samma tak. Utöver Mattorgets utbud av fisk, kött, sallader, grillat och kompletta måltider erbjuder Prisma också alltid färska bageriprodukter i Fazers butiksbageri och sushi som tillverkas för hand på plats i Itsudemos sushibar. På blomavdelningen finns ett mycket brett urval av grönväxter och blommor, och de snygga produktpresentationerna på bruksvaruavdelningarna, till exempel Finlaysons shop-in-shop, samt Outdoor-avdelningen, som har specialiserat sig på frilufts- och campingutrustning, skapar en varuhusliknande stämning. Senare i vår öppnas ett jättefint och stort sommartorg, som säljer i praktiken allt för gård och trädgård.

Utöver själva Prisma finns här även S-Banken, Emotion, vår specialaffär för skönhetsprodukter, och en restaurangvärld med restaurangerna PizzaBuffa, Presso och Hesburger inklusive lekplatser. Totalt har restaurangvärlden rum för närmare 300 matgäster. Hela servicekonceptet kompletteras dessutom av Kungsapoteket, Alko, Silmäasema, tvätteriet 24 Pesula och LokalTapiola. På Prismacentrets parkeringsområde och på andra sidan vägen finns ABC-bränslestationer och ABC CarWash-biltvättar. I Prismas parkeringshus finns 14 laddstationer för elbilar och på gårdsområdet finns cykelställ för närmare 130 cyklar. I det rymliga parkeringshuset finns även ett avhämtningsställe för onlinematbutiken, där kunderna snabbt kan lasta sina varor direkt i bilen. Smidig ärendehantering och tillgänglighet har beaktats i byggnaden på många olika sätt, och det finns till exempel många självbetjäningskassor.

Många lösningar ligger bakom Prismacentrets energieffektivitet. Bland annat har över 2 000 solpaneler monterats på taket, och dessa producerar närmare 20 procent av den energi som hypermarketen behöver. Återstoden av elenergin produceras genom egen koldioxidfri vindkraft. Värmeproduktionen grundar sig på bergbrunnar och värmepumpar. Värmen i kylanläggningarnas kondens och frånluft återvinns så effektivt som möjligt, och belysningen består av energieffektiva LED-lampor. Fastigheten har en fjärrvärmeanslutning i reserv, som vi kan tvingas använda när det är riktigt kallt ute för att jämna ut förbrukningstopparna. Men i normalfall är fastigheten koldioxidneutral. ABC CarWash-biltvättarna är i sin tur utrustade med biologiska reningsverk.

”Det är fantastiskt att Prisma-projektet, som hunnit uppnå körkortsålder, nu har rotts i hamn. Bygget av nya Prisma är en stor investering i servicen i Vasaregionen. Butiken jämnar ut serviceutbudet söder om Vasa på ett avsevärt sätt och sysselsätter cirka 200 experter inom servicebranschen”, säger Kim Biskop, verkställande direktör för Handelslaget KPO.

Mer information:
Handelslaget KPO
Kim Biskop, verkställande direktör