Suomen energiapääkaupunkiin avattiin maamme energiatehokkain Prisma


23.3.2022

Osuuskauppa KPO:n viides Prisma avattiin 23.3.2022 Vaasan Liisanlehtoon. Prismakeskuksen rakentamisessa otettiin ympäristö alusta asti huomioon energiatehokkaasta lämmön- ja sähköntuotannosta aina liito-oravien elinoloihin. Tavoitteenamme onkin ollut tehdä Vaasaan Suomen asiakasystävällisin, energiatehokkain ja ympäristöystävällisin Prisma-kokonaisuus.
Uusi Prismakeskus kokoaa Vaasan monipuolisimman kaupan palvelukokonaisuuden saman katon alle. Kalaa, lihaa, salaatteja, grilliherkkuja sekä aterioita tarjoavan Ruokatorin lisäksi Prismasta saa aina tuoreita leipomotuotteita Fazerin jauholeipomosta sekä käsin paikan päällä tehtyä sushia Itsudemon sushibaarista. Kukkaosastolta löytyy erittäin laaja valikoima viherkasveja sekä kukkia ja käyttötavaraosastojen näyttävät esillepanot, kuten Finlaysonin shop-in-shop sekä ulkoilu- ja retkeilyvarusteisiin erikoistunut Outdoor-osasto henkivät tavaratalomaista tunnelmaa. Myöhemmin keväällä avataan upea ja laaja kesäpiha, jonka valikoimista löytää käytännössä kaiken tarvittavan pihaan ja puutarhaan.

Itse Prisman lisäksi asiakkaita palvelevat myös S-Pankki ja kauneuden erikoisliike Emotion sekä hulppea 300 asiakaspaikan ravintolamaailma PizzaBuffa-, Presso- ja Hesburger -ravintoloineen sekä leikkipaikkoineen. Palvelukokonaisuutta täydentävät myös Kuninkaan Apteekki, Alko, Silmäasema, 24 Pesula ja LähiTapiola. Prismakeskuksen parkkialueelta sekä tien toiselta puolelta löytyvät ABC-polttoainepisteet ja ABC CarWash -autopesut. Sähköautojen latauspisteitä on Prisman parkkihallista 14 kappaletta ja polkupyörille piha-alueella lähes 130 telinepaikkaa. Tilavasta parkkihallista löytyy myös ruoan verkkokaupan noutopiste, josta ostokset saa suoraan autoon hetkessä. Asioinnin helppous sekä esteettömyys onkin huomioitu rakennuksessa monin tavoin ja mm. itsepalvelukassoja on tarjolla runsaasti.

Prismakeskuksen energiatehokkuuden takana on monia ratkaisuja, kuten rakennuksen katolle sijoitetut yli 2000 aurinkopaneelia, jotka tuottavat lähes 20 % hypermarketin tarvitsemasta energiasta. Loput sähköenergiasta tuotetaan omalla hiilidioksidivapaalla tuulivoimalla. Lämmöntuotannon perustana ovat kallioporakaivot sekä lämpöpumput. Kylmälaitteiden lauhde ja poistoilman lämpö otetaan mahdollisimman tarkasti talteen ja valaistus on toteutettu energiatehokkailla led-valoilla. Varalla kiinteistössä on kaukolämpöliittymä, jota voidaan joutua käyttämään pahimmilla pakkasilla kulutushuippujen tasaamiseen. Normaalitilanteessa kiinteistö on siis hiilineutraali. ABC CarWashit taas on varustettu biologisilla vedenpuhdistamoilla.

”Mahtavaa, että ajokortti-ikään ehtinyt Prisma-hanke on saatu maaliin. Uuden Prisman rakentaminen on iso investointi Vaasan alueen palveluihin ja se tasapainottaa Vaasan eteläpuolen palvelutarjontaa merkittävästi sekä työllistää n. 200 palvelualan ammattilaista” kertoo Osuuskauppa KPO:n toimitusjohtaja Kim Biskop.

Lisätietoja:
Osuuskauppa KPO
Kim Biskop, toimitusjohtaja