En månad före öppnandet sjuder Vasahotellets byggarbetsplats av liv


5.2.2024

Original Sokos Hotel Royal är beläget på båda sidor av Hovrättsesplanaden och är betydelsefullt för många stadsbor, eftersom hotellet har verkat i staden i årtionden. Idag skrivs ett nytt blad i Royals historia när hotellet genomgår en fullständig omvandling. Hotellets helt förnyade tornbyggnad öppnar om en månad, den 26.2.2024, så just nu är det liv och rörelse på byggarbetsplatsen. Grundrenoveringen och förnyandet av Royal Hotel är ägaren Handelslaget KPO:s största investering i Vasas turisminfrastruktur på årtionden.

– Vi går igenom en rätt intensiv period just nu, med mängder av varor som levereras till hotellet varje dag. Interiören håller på att färdigställas, utrustning testas och inredningsarbetet är i full gång. Hotellet inreds bland annat med stämningshöjande sidenväxter, av vilka 385 exemplar precis har planterats i hotellets lokaler, berättar hotellchef Nina Rinta.

”Just nu är det våra våningsskötare som är mest sysselsatta med att hänga upp gardiner och förse rummen med tillbehör, såsom strykjärn, strykbrädor, vattenkokare och kaffekokare. Rummen förses med ett stort antal galgar, totalt 1450 stycken. Sängarna som levereras av Familon bäddas strax före öppningen”, förklarar Rinta.

Entreprenörerna bär in 50 soffor och fler än 100 fåtöljer, vars klädsel är tillverkad av Annala väveri i Österbotten. ”Våra hotellrum blir underbart soliga, energiska och färgglada”, berättar hotellchefen entusiastiskt.

I köket testar kockarna restaurangkökets utrustning. Tallrikar och köksredskap levereras dagligen och snart även dryckerna till kylskåpen i de nya restaurangerna, Trattoria Puistikko, kebabrestaurangen Babista och Restaurant Royal.

”Menyerna och frukostutbudet har varit klara sedan länge. Vi kommer att erbjuda många lokala produkter, såsom fisk från fiskaffären Ruotsala, produkter från Maalahden Liha och glass från Närpes Glassfabrik. Gästerna kan också på begäran avnjuta en hel österbottnisk meny”, berättar hotellchefen, eftersom stödandet av lokala aktörer utgör en viktig del av både hotellets och Handelslaget KPO:s omfattande hållbarhetsprogram.

Poolerna i Huippu har ännu inte fyllts med vatten

Royals höga tornbyggnad är imponerande i sig. Väggarna är utrustade med 342 solpaneler, vilket bidrar till hotellets mål att i stort sett vara självförsörjande på energi. Panelernas produktion startar i början av februari.

Utsikten mot staden kan beundras från fönstren på gatunivåns restauranger, panoramahissen eller byggnadens takvåning, med sin tropiskt varma bastuavdelning med pool och utsiktsterrass.

”Huippu Panoramic Sauna & Pool kommer definitivt att vara Platsen med stort P, som alla våra gäster vill besöka. Hotellets gäster erbjuds dagligen möjlighet till kvällsbastu och -sim, samt på helgerna även morgonbastu. Lokalerna kan också bokas för privat bruk, eftersom de lämpar sig utmärkt till mer än traditionella bastukvällar. Huippu, liksom hela hotellet, är tillgängligt”, förtydligar hotelldirektör Max Hellqvist.

Arbetena i Huippu har kommit långt, men inte riktigt i inredningsfasen än. Hotelldirektören uppskattar att poolerna fylls med vatten och bastuugnarna med stenar några dagar före öppning.

Handledningen av personalen är förestående

Personalens orientering är en mycket viktig del av förberedelserna inför invigningen. ”Allt i byggnaden, förutom höjden i lobbyn, är nytt, så dess funktioner och identitet är nya för både tidigare och ny personal. Handledningen är av stor betydelse. Det nya Royal kommer att ha 90 anställda, varav ett fyrtiotal kommer att vara helt nya”, berättar Max Hellqvist.

”En del av personalen ser de nya lokalerna på sin arbetsplats för första gången i samband med handledningen. Jag förväntar mig wow-kommentarer, eftersom sådana har uttalats även av vår nuvarande personal varje gång vi har besökt platsen”, avslutar Hellqvist.

Förnyandet av tornbyggnaden är den första delen av totalrenoveringen av Original Sokos Hotel Royal, som ägs av Handelslaget KPO. Hotellets samtliga lokaler på båda sidor om Hovrättsesplanaden grundrenoveras och förnyas. Original Sokos Hotel Royals nya tornbyggnad öppnas den 26.2.2024, och därefter inleds förnyandet av Central.

Mer information:
Max Hellqvist, hotelldirektör, Original Sokos Hotel Royal, Vasa, tfn 040 529 3686, max.hellqvist@sok.fi
Riku Asukas, MaRa-Branschdirektör, Handelslaget KPO, tfn 050 388 3488, riku.asukas@sok.fi

Original Sokos Hotel Royal, som helt förnyas under perioden 2023–2025, är ett soligt och livfullt hotell i hjärtat av Vasa.
Utgångspunkten för förnyandet av hotellet är att skapa ett av landets mest energieffektiva hotell i den nordiska energihuvudstaden, vilket bland annat kommer att möjliggöras av geotermisk energi, egenproducerad solenergi och moderna tekniska lösningar.
När projektet är klart år 2025 kommer hotellet att ha över 260 rum, fyra restauranger, en evenemangsvåning en bastuavdelning med takpool och utsikt över Vasa. En del av hotellet håller öppet under hela projektet.
https://www.sokoshotels.fi/sv/hotell/vasa/original-sokos-hotel-royal-vaasa