Aino Kankaanpää, Felicia Backström, Fia Stenman, Elli Niemi, Alexander Ståhlberg och Juho Alasaari tilldelas KPO:s stipendium Ungt löfte


6.6.2024

Aino Kankaanpää och Juho Alasaari från Laihela, Alexander Ståhlberg från Oravais samt Felicia Backström, Fia Stenman och Elli Niemi från Vasa är årets mottagare av Handelslaget KPO:s stipendium Ungt löfte. KPO:s stipendium Ungt löfte är avsett för en person under 25 år eller en grupp som siktar på internationell toppnivå och är hemma från eller bor i KPO:s verksamhetsområde. Stipendiet kan sökas av någon som utövar idrott, vetenskap eller konst och som har tydliga mål och ambitioner med sitt utövande. Det sammanlagda stipendiebeloppet var i år cirka 5 000 euro.

”I år fick vi rekordmånga ansökningar och nivån var i det stora hela så hög som aldrig förr. Vi gläder oss över antalet ansökningar, trots att det gjorde valet ännu svårare än tidigare. Många unga löften blev utan stipendium i år och vi hoppas att de ansöker om stipendiet på nytt under de närmaste åren”, säger Handelslaget KPO:s verkställande direktör Kim Biskop.

Aino Kankaanpää är en 18-årig cykelorienterare. Han har haft stor framgång både i hemlandet och i internationella tävlingar. Han har bland annat vunnit guld i VM-tävlingar.

Felicia Backström är en 24-årig cheerleader från Vasa. Hon har redan vunnit tre VM-guld, ett VM-silver och ett VM-brons. Hon siktar på att vinna ett fjärde VM-guld.

Fia Stenman är en 18-årig tävlingssimmare. Hon är flerfaldig finsk mästare och ingår i de ungas landslag. I sommar representerar hon Finland i EM-tävlingarna i Litauen. Hennes långsiktiga mål är att delta i de olympiska spelen 2028.

Elli Niemi är en 20-årig cheerleader. Hon har tävlat på FM-nivå redan i tio år och på VM-nivå i fyra år. Hon ingår i landslaget och har varit med och vunnit VM-guld två gånger. För den här säsongen valdes hon till kapten i sitt klubblag.

Alexander Ståhlberg är en 22-årig skidåkare. Han har redan vunnit flera finska mästerskap för unga, tre VM-medaljer och två silver i nordiska mästerskapen. Han har höga målsättningar.

Juho Alasaari är en 21-årig stavhoppare. Förra året var framgångsrikt för Juho – han vann både EM-guld och FM-guld. Målet för den här säsongen är bland annat en finalplats i de olympiska spelen i Paris.

Anvisningar för att söka stipendium och tidigare mottagare finns på https://osuuskauppakpo.fi/nuori-lupaus/

Mer information: Kim Biskop, verkställande direktör