Handelslaget KPO:s coronainfo

Vi har sammanställt ett informationspaket över coronavirus COVID-19 och om Handelslaget KPO:s åtgärder i anknytning till viruset. Här hittar du de nyaste uppgifterna om att handla och våra köpställen.

Vi har sammanställt ett informationspaket över coronavirus COVID-19 och om Handelslaget KPO:s åtgärder i anknytning till viruset. Här hittar du de nyaste uppgifterna om att handla och våra köpställen.

KPO:n koronainfosivut suomeksi

Listan uppdaterad 20.8.2020

Obs!

 • S-market Gerby öppnas i morgon fredag 21.8. kl. 10:00 och bejänar till kl. 18:00. Öppettiderna är lite kortare slutet av veckan och i början av nästa vecka. Vi återgår till normala öppettider under nästa vecka.
 • S-market Gerby är stängd för tillfället. En del av S-markets personal har varit i kontakt med en koronasmittad person och har därför blivit beordrade av hälsomyndigheterna i karanten av säkerhetsskäl. Läs mer >>
 • Om du har besökt Amarillo Vasa tisdagen den 28.7 mellan kl. 19 -21 och får Covid 19- symptomer, vänligen kontakta infektionsjouren vid VSHP.

Handla i butik, hygien

 • Skärmar mellan förpackningsplanen tas i bruk i KPO:s marketbutiker. Det är nu enklare att packa inköpen utan att riskera närkontakt med andra kunder. Läs mer. 
 • Kunderna har tillgång till handdesinfektion vid ingången i KPO:s marketbutiker. Läs mer.
 • Kundpinnarna har avskaffats i KPO:s Prisma-, S-market- och Sale- butiker och kvittomaskinen placeras vid möjlighet brevid betalautomaten så att endast kunden rör kvittot vid kassan. På så sätt minskas närkontakten och handlandet blir mer hygieniskt. Läs mer.
 • Dekaler som påminner om säkerhetsavstånd har tagits i bruk i alla KPO:s Prisma-, S-market- och Sale- butiker. Dekalerna som fästs på golvet påminner kunderna om vikten av att hålla rätt avstånd.
 • Vi bidrar till en smidigare vardag för riskgrupper genom att öppna för kontokundsrelationer. Tack vare faktureringskontot kan t.ex. en släkting eller en kommunanställd med fullmakt eller kontokort handla för kunden i riskgruppen i coronatider. Kontot kan öppnas vid närmaste Prisma, S-market eller Sale inom vårt verksamhetsområde.
 • Plexiglasskärmar för kassorna har installerats vid KPO:s marketbutiker. Skärmarna som installeras vid kassorna skyddar såväl personalen som kunderna.
 • Vi kommunicerar med kunderna om tryggt handlande i butik. Det är viktigt att komma ihåg att tvätta händerna och hosta rätt, komma inte till butiken om man är sjuk och hålla ett visst säkerhetsavstånd till andra kunder och personalen. Vi ger våra kunder anvisningar om tryggt handlande med olika metoder, bl.a. med anvisningar, meddelanden och infoskärmar i butiken samt på våra sidor i some. Se anvisningarna.
 • Om person som hör till riskgruppen måste gå och handla själv så rekommenderas att de handlar då det är minst kunder i butiken, t.ex. den första öppethållningstimmen på morgonen. Då är de lugnare i butiken, finns minimalt med smittobärare i luften och varorna i hyllan är nya.
 • Personalen vid KPO:s restauranger och  hotell hjälper till i marketenheterna. I och med coronaviruset har kundströmmarna i restauranger och hotell mattats av, och samtidigt har efterfrågan på livsmedel ökat kraftigt i matbutikerna. I den här exceptionella situationen kan Prisma-, S-market- och Saleenheterna sysselsätta personal från andra affärsområden med lossning av last, påfyllning av hyllor och kundbetjäning.
 • Även vid hotell och restauranger betonas vikten av säkerhet och hygien. De anställda får detaljerade instruktioner, och man säkrar genom övervakning att instruktionerna följs vid alla verksamhetsställen.
 • Effektiviserad rengöring av ytor och handhygien har införts på alla våra verksamhetsställen. God handhygien är ett viktigt sätt att förhindra smittspridning. Vi har gett både personalen och våra kunder anvisningar om handhygien och hostning/nysning. För tillfället rengörs de olika kritiska ytorna i butiken såsom kundvagnar, fruktvågar, snabbkassor och betalningsterminaler extra noggrant.
 • Tillgången på mat är säkrad på våra matbutiker – Prisma, S-market och Sale. S-gruppen och Handelslaget KPO gör allt i deras makt för att det ska finnas mat och bruksvaror på hyllorna. Hyllorna fylls kontinuerligt, och nya produkter beställs dagligen. Om någon produkt tar slut, finns det ofta en motsvarande produkt. Ställvis kan det förekomma smärre brister.

Avhämtning vid och leveranser från köpställena som tilläggstjänster

 • Matbutik på nätet fungerar för närvarande vid Prisma-varuhusen i Vasa, Karleby, Jakobstad och Ylivieska som en uthämtningsservice och hemtransport. Beställ maten på nätet på Foodie-appen eller foodie.fi. Direkt till köpställets sida kommer du med aderssen foodie.fi/ort .
 • S-market Kallestorgs matbutik på nätet har stängts och flyttats till Prisma Karleby.
 • KPO:s matbutik på nätet utvidgas under loppet av våren och försommaren till S-market Nivala, Kalajoki, Haapavesi, Oulais och Haapajärvi. Matbutiken på nätet erbjuder till en början endast avhämtning vid S-market, men man ska också inleda hemtransport kort efter det att respektive enhet har öppnats.
  - S-market Nivalas matbutik på nätet har öppnats. Uthämtningsservice och hemtransport betjänar kunder på foodie.fi/nivala
  - S-market Kalajokis matbutik på nätet har öppnats. Uthämtningsservice och hemtransport betjänar kunder på foodie.fi/kalajoki
  - S-market Haapavesis matbutik på nätet har öppnats. Uthämtningsservice och hemtransport betjänar kunder på foodie.fi/haapavesi
 • Take Away betjänar normalt på alla KPO:s öppande restauranger. Dessutom kan man i Vasa beställa maten med hem eller hemtransporterad via Wolt eller Foodora.
 • Rossos portioner finns till salu vid flera KPO:s marketbutiker i Vasa och Karleby-område. Portioner säljs i Vasa området vid Prisma, S-market Gerby och Laihela samt Sale Rewell Center. I Karleby säljs de vid Prisma, S-market Halkokari samt Sale Hakatorg och Storby.
 • ABC:s take away portioner finns till salu i dubbelbox vid Prisma Karleby.
 • ABC har grundat en avhämtningsparkering för mat. Man kan med ABC-mobil beställa mat för leverans till en parkeringsruta vid KPO:s ABC-trafikbutiker i Vasa, Oravais, Jakobstad, Karleby, Kalajoki och haapajärvi. Man kan beställa take away per telefon från ABC Ylivieska.  Läs mer.
 • På KPO:s restauranger och ABC- trafikbutiker kan man beställa mat via matsvinnstjänsten ResQ Club. Via tjänsten kan man hämta portioner, som skulle gå till spillo, till ett förmånligare pris. Den används vid Rosso i Vasa och Amarillo samt vid ABC-trafikbutiker i Vasa, Oravais, Jakobstad, Karleby och Haapajärvi.
 • Bilaffärerna erbjuder service- och däcksbytestjänster inklusive avhämtning och återlämnande av bilen. Automaa verkar i Karleby och Vasa. Nystedt verkar i Karleby, Jakobstad och Ylivieska,  Maakunnan Auto i Seinäjoki och Kauhajoki. Läs mer: nystedt.fi | automaa.fi

Aktuella öppettider och undantag

 • Restaurangtjänsterna vid alla KPO:s ABC-trafikbutiker öppnas fr.o.m. mån 1.6.2020. Restaurangsalarna öppnas med komplett tjänsteutbud och med hänsyn till regeringens nya instruktioner. Personalen serverar maten från bufféerna, ingen självservering. Försäljningen av hämtportioner, som inleddes under epidemin, ska fortsätta. De lekplatser för barn som är belägna inomhus hålls tillsvidare stängda. På verksamhetsställena iakttas effektiviserad hygien och städning samt man har vidtagit åtgärder som främjar kundernas och de anställdas säkerhet. Läs mer.
 • KPO:s restauranger öppnas stegvis. Till en början håller restaurangerna avvikande öppettider och utbudet är något mindre än vanligt. Restaurangerna öppnas inom ramen för de gällande begränsningarna och instruktionerna samt de iakttar effektiviserad hygien. Läs mer.
  - Mån 1.6.2020 öppnas Amarillo Karleby och Rosso Vasa samt Hesburger i Prisma Ylivieskas restaurangvärld.
  - Tis 2.6.2020 öppnas Amarillo Vasa.
  - Fre 5.6.2020 öppnas VENN i Vasa.
  - Tis 9.6.2020 öppnas Rosso Karleby.
  - Ons 10.6.2020 öppnas Buffa & Presso i Prisma Ylivieskas restaurangvärld.
  - Ons 10.6.2020 öppnas Sommarrestaurang Mustakari i Karleby.
  - Tis 23.6.2020 öpnnas Kokokana i Vasa.
  - Ons 1.7.2020 öppnas Villa Sandviken i Vasa.
 • Köket vid ABC Kalajoki är stängt för tillfället. Från restaurangen får man fortfarande små mellanmålsprodukter färdigt förpackade. Sale betjänar normalt.
 • Sommarfestivalen Mustakari Memories i Karleby har avbokats denna sommar p.g.a. coronaepidemin. Vi gör vårt bästa för att få programmet förflyttat i sin helhet till 2-3.7.2021. Alla som köpt förhandsbiljetter kan använda sina biljetter nästa sommar eller returnera biljetterna till köpstället senast 31.5.2020, varifrån pengarna fås tillbaka.
 • Den planerade öppningen till Valborg av Sommarrestaurang Mustakari i Karleby flyttas tillsvidare framåt.
 •  Den planerade öppningen till slutet av april av Villa Sandviken i Vasa flyttas tillsvidare framåt.
 • Restaurangvärlden i Ylivieska är stängt tillsvidare. Nyöppningen efter renoveringen som var planerat till april flyttas framåt.
 • KPO:s Prisma-varuhusens öppettider förlängs under coronaviruspandemin fr.o.m. 6.4.2020. Prisma Jakobstad, Karleby och Ylivieska öppnas kl. 7:00 vardagar och lördagar. Prisma Vasa slår upp dörrarna kl. 7:00 varje dag. Vi vill bereda i synnerhet riskgrupperna möjligheten att handla under de första öppethållningstimmarna.
 • Vasas stadsfestival FestiVilla har avbokats denna sommar p.g.a koronaepidemin. Biljettpengar betalas tillbaka fr.o.m den 6.4. Läs mer. (Länken finns på finska.)
 • KPO:s ABC-trafikbutikers restauranger betjänar genom Take Away tillsvidare fr.o.m. 28.3.2020. Se beställningsanvisningar. Matbutiker vid ABC-trafikbutiker betjänar normalt samt försäljning av bränsle fortsätter normalt.
 • Restaurang Dark Kitchen Vaakuna i Vasa betjänar i restaurang Rossos utrymmen genom hemleverans och Take Away tillsvidare fr.o.m. 28.3.2020. Man kan hämta Amarillos, Rossos och VENNs portioner från Dark Kitchen (i restaurang Rosso) eller beställa måltider hem via WOLT. Läs mer.
 • Restaurang Amarillo i Vasa stängd tillsvidare fr.o.m. 28.3.2020.
 • Restaurang Amarillo i Karleby betjänar sina kunder genom hemleverans, Take Away samt rumsservice tillsvidare fr.o.m. 27.3.2020. Man kan hämta ett urval av Amrillos portioner, pizzor och barnportioner. Bokningar tas emot på tel. 020 780 8911 samt Whatsapp och textmeddelande på 050 4186 239. Läs mer. 
 • Restaurang Rosso i Karleby stängd tillsvidare fr.o.m. 27.3.2020.
 • Restaurang VENN i Vasa stängd tillsvidare fr.o.m. 24.3.2020.
 • Restaurang Kokokana i Vasa stängd tillsvidare fr.o.m. 21.3.2020.
 • Restaurang Butcher & Banker i Vasa stängd tillsvidare fr.o.m. 20.3.2020.
 • Calle Night Club, Talli och Karaoke i Karleby stängda tillsvidare fr.o.m. 19.3.2020.
 • Handelslaget KPO:s hotell Original Sokos Hotel Kaarle Kokkola och Original Sokos Hotel Vaakuna Vaasa håller fortfarande öppet.
 • Restaurang Vastaranta i Karleby stängd tillsvidare fr.o.m. 18.3.2020.
 • Giggarna Campus Nights och Rewell Nights är inhiberade för vårens del. 

Allmänt

 • Handelslaget KPO inleder 25.3.2020 samarbetsförhandlingar i ABC-trafikbutikerna på grund av de av regeringen föreslagna åtgärderna som begränsar restaurangverksamheten. Spridningen av coronaviruset och myndighetsbestämmelserna som begränsar affärsverksamheten minskar ytterligare efterfrågan på tjänster och försvårar idkandet av affärsverksamhet. Förhandlingarna berör 197 personer, och förhandlingarna kan leda till permitteringar för högst 90 dagar. Läs mer.
 • Handelslaget KPO har 18.3.2020 inlett samarbetsförhandlingar vid affärsområdet resebransch och förplägnad samt bilhandeln. Efterfrågan och antalet kunder på hotellen och restaurangerna samt inom bilhandeln har minskat, och man uppskattar att situationen kommer att ytterligare förvärras. Arbetstagarnas beredskap att arbeta över affärsområdesgränserna utreds, och man försöker hålla antalet permitteringar så lågt och deras inverkan så liten som möjligt. Förhandlingarna gäller ca 350 personer. Läs mer.
 • Man uppmanas företa så få arbetsresor och fritidsresor som möjligt både inom hemlandet och till utlandet Enligt en rekommendation från myndigheterna ska alla anställda som återkommer från utlandet 13.3 eller senare beordras att hålla sig hemma i två veckor.

Rekrytering

 • Vi sysselsätter även 700 unga också i år trots de exceptionella tiderna.  Läs mer.
 • Vi rekryterar för närvarande inte ny personal till KPO-koncernen. I den här exceptionella situationen koncentrerar vi oss på att ge våra nuvarande anställda tillräckligt med arbete.
 • Sökanden till sommarjobbplatserna och sommarpraktikprogrammet Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna har tagit slut. COVID-19-situationen kan påverka antalet sommarjobbare som anställs samt till längden av sommarjobb. Vi bedömer situationen vid våra enheter. Vi kontaktar alla som vi anställer till sommarjobb före mitten av maj.

Tilläggsuppgifter: