KPO erbjuder också hundratals minderåriga sommarjobb


27.6.2022

Handelslaget KPO erbjuder också i år cirka 600 skolelever i åldern 14–18 sommarjobb inom KPO:s verksamhetsområden. Det här är nästan hälften av KPO:s över 1 200 sommarjobbare den här sommaren. De minderåriga arbetar i Prisma-, Prisma Järn-, S-market- och Sale-butiker och i ABC-trafikstationer, hotell och restauranger under två veckor i juni–augusti via praktikprogrammet Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna.

”KPO har från år till år varit en av de största arbetsgivarna för unga – inte bara regionalt utan i hela Finland. För oss är det en värdefråga att erbjuda sommarjobb åt unga i vår region, till och med åt fler än vi egentligen behöver, och att satsa på särskilt de första sommarjobbserfarenheterna, så att de unga ska trivas i servicebranschen och komma tillbaka som arbetstagare i framtiden”, berättar Handelslaget KPO:s verkställande direktör Kim Biskop.

Nästan alla av KPO:s verksamhetsställen sysselsätter sommarpraktikanter och de större enheterna erbjuder praktik åt så många som över 20 skolelever. Ett typiskt exempel är S-market som tar emot 1–2 praktikanter åt gången med två veckors mellanrum under skolornas sommarlov. Till exempel i S-market i Kelviå får totalt 10 skolelever prova på hur det är att arbeta i en matbutik.

”Sommarpraktiken ger skoleleverna en möjlighet att bekanta sig med de olika arbetsuppgifterna i en butik och lär dem också arbetslivets regler och färdigheter, som att komma i tid till jobbet, genomföra tilldelade arbetsuppgifter och arbeta som en del av ett team. Sommarpraktiken ger butiken en möjlighet att visa vilken rolig arbetsplats den är. I bästa fall är våra sommarpraktikanter skolelever som har varit praoelever hos oss och som senare ansöker till de riktiga sommarjobben”, berättar Tuija Juntunen som är butikschef på S-market i Kelviå.

För Romeo Pöppönen och Aaro Piippola, sommarens första praktikanter i S-market Kelviå inom programmet Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna, gav praktiken en inblick i butikens vardag. ”Vi hade klassiska arbetsuppgifter som att plocka i hyllor, städa och packa upp varor. Det svåraste var att hitta produkternas platser”, berättar duon. ”Vi överraskades av hur mycket man går av och an i butiken under en dag”, tillägger Pöppönen. Under resten av sommarlovet ska ungdomarna bland annat hänga med sina kompisar.

Mer information:
Kim Biskop, verkställande direktör
Tuija Juntunen, butikschef