Hotell Royal Vasa blir ett energigivande upplevelsehotell


9.5.2023

Handelslaget KPO genomför en totalrenovering av Original Sokos Hotel Royal i Vasa åren 2023–2025. Först renoveras tornbyggnaden. Inspiration till inredningen har hämtats från såväl Vasa stads som hotellets egen identitet. Det utlovas soliga, energigivande och färgglada lokaler. Den prisbelönade designbyrån KOKO3 från Helsingfors ansvarar för inredningsdesignen. I övrigt görs renoveringsarbetena med lokala krafter.

”Vi håller på att göra nya Original Sokos Hotel Royal Vasa till det mest upplevelserika hotellkomplexet på västkusten, enligt principerna för hållbar utveckling”, säger Max Hellqvist, som tog över som hotelldirektör i början av året.

”Jordvärme, eget solkraftverk, energiåtervinning från avloppsvatten och många innovationer som främjar energieffektivitet går i linje med Nordens energihuvudstad Vasas målsättningar”, säger Hellqvist. ”För oss är det en självklarhet att använda förnybar energi.”

Vid hotellrenoveringen görs satsningar inte enbart på energieffektivitet, utan även på visuellt tilltalande allmänna utrymmen, gästernas välbefinnande och energigivande hotellrum. Hotellets mest eleganta lokaler kommer att vara bastuavdelningen på översta våningen med utsikt över Vasa och den ljusa, 15 meter höga Atrium-lobbyn.

Inredning i djärva färger utlovas

”Utgångspunkten för vår planering är hotellets identitet, som i sin tur utgår från soliga, lyckliga och energiska Vasa stads identitet. Vi tar med färg, glädje, energi och rörelse till nya Royal”, utlovar Aino Brandt, inredningsarkitekt och partner på Designbyrå KOKO3.

Vid inredningen av hotellrummen används olika djärva färger i solens spektrum, till exempel klargult och blått. Brandt berättar att hon har utgått från den finländska modernismen och eftersträvat ett lite liknande slutresultat som när Alvar Aalto skapade Pemar sanatorium: en ljus, färggrann, okonstlad och välgörande stämning.

De serieteckningsliknande mönstren på inredningstextilierna, allt från cyklar till vindkraftverk, hämtar också inspiration från energistadens kärna. Möbelklädseln görs med inredningstyger designade enkom för detta hotell av det inhemska väveriet Annala.

”Den soliga stämningen börjar i hotellets höga atriumliknande lobby med takfönster där ljuset strömmar in. Lobbyn bjuder gästerna på ett storslaget första möte med nya hotell Royal”, säger Brandt.

Renoveringen genomförs stegvis

Renoveringsarbetena görs stegvis och en del av hotellet är öppen under hela renoveringen. Tornbyggnaden på hotellet färdigställs i februari 2024, varefter renoveringen av Central-byggnaden inleds. Hela komplexet blir klart 2025.

Tornbyggnaden kommer att ha 139 hotellrum, tre restauranger, en eventvåning och en modern bastuavdelning med pool på hotellets 11:e våning. I Tornet finns det Standard-rum, två sviter, junior sviter, stora familjerum och rum med bastu. När renoveringen blir klar 2025 har hotellet totalt över 260 rum.

Renoveringen görs av

Beställare    Handelslaget KPO
Huvud- och arkitektprojektering    Oy Polyplan Ab, Vasa
Konstruktionsprojektering    Contria Ab, Vasa
Inredningsplanering, hotellokalerna    KOKO3, Helsingfors
Inredningsdesign, bastuavdelningen    Oy Polyplan Ab, Vasa
Huvudentreprenör under den första fasen    WestGroup, projektet i Vasa
Entreprenör, våningarna 3-10    Vasa Byggnadsreparation Ab
VVS-entreprenad    Tammi Kiinteistötekniikka Oy, Vasa
El- och AV-projektering    Sweco Finland Oy
Elentreprenad    ARE
Solkraftsentreprenad    Solnet Finland Oy
VVS-planering Granlund-koncernen
Automationsentrepenör ATN Automation

 

Mer information:
Max Hellqvist, hotelldirektör, Original Sokos Hotel Royal, Vasa, tfn 040 529 3686, max.hellqvist@sok.fi

Riku Asukas, branschdirektör, Handelslaget KPO, tfn 050 388 3488, riku.asukas@sok.fi

Original Sokos Hotel Royal är ett soligt och energigivande hotell i hjärtat av Vasa. Hotellet genomgår en totalrenovering åren 2023–2025.  Utgångspunkten för hotellrenoveringen är att skapa ett av landets mest energieffektiva hotell i Nordens energihuvudstad, vilket möjliggörs bland annat genom jordvärme, egen solkraft och innovativa tekniska lösningar från lokala företag. När renoveringen blir klar 2025 har hotellet över 260 rum, fyra restauranger, en eventvåning och en bastuavdelning på översta våningen med en takpool och utsikt över Vasa. En del av hotellet är öppen under hela renoveringen.

https://www.sokoshotels.fi/sv/vasa/original-sokos-hotel-royal-vaasa