342 solpaneler, 18 geotermiska brunnar och 260 smarta hotellrum. Royal Hotel i Vasa moderniseras med fokus på energieffektivitet.


28.11.2023

Handelslaget KPO’s Original Sokos Hotel Royal i hjärtat av Vasa omvandlas som bäst till ett banbrytande hotell vad gäller energieffektivitet. Förändringen drivs med hjälp av innovativa tekniska lösningar skapade av lokala aktörer och egna energikällor bestående av bland annat bergvärme och solkraftverk. Hotellet kommer att förnyas och renoveras i etapper under 2023–2025. Hotellets 11 våningar höga torndel kommer att stå klar i februari 2024.

Övergripande energieffektivitet

Det moderniserade hotellet kommer att värmas med förnybar energi. Huvudvärmeformen utgörs av bergvärme genererad från 18 geotermiska brunnar som har borrats i hotellets källare.

Spillvärmen ska i fortsättningen maximalt utnyttjas på hotellet. Spillvärmen från köksutrustningen och värmen som produceras av värmeåtervinningssystemet för avloppsvatten utnyttjas för uppvärmningen av fastigheten med hjälp av en värmepump. Under sommaren laddas spillvärme in i borrhålsfältet under parkeringsgaraget för att utnyttjas under vinteruppvärmningssäsongen.

Smarta hotellrum

Royal Vaasas hotellrum kommer i framtiden att fungera med automation integrerad i bokningssystemet. Automationen informerar om när en gäst anländer till rummet. Vissa enheter får sin strömförsörjning 1–2 timmar i förväg, vilket gör ventilationen och uppvärmningen mer effektiv. När gästen stiger in i rummet tänds lamporna.

”Tekniken möjliggör en maximering av energibesparingarna. Den här typen av smart fastighetsautomationssystem finns ännu inte i något annat finländskt hotell – egentligen inte från någon annanstans än från KT-byggnad i ABB Vaasas Strömberg Park”, berättar ABB Vasas försäljningschef Oskar Järnefelt. ”Systemet samlar också in data, till exempel om temperaturer och koldioxidkoncentration. Genom att analysera denna information är det möjligt att vidareutveckla energibesparande åtgärder på hotellet, fortsätter Järnefelt.

De 4 500 LED-armaturerna och styrsystemet för belysningen som installeras av byggteknikföretaget ARE, ansvarigt för den elektriska renoveringen, kommer också i framtiden att möjliggöra stora energibesparingar. Rörelse- och infraröda sensorer undviker kontinuerlig belysning av hotellrum, offentliga utrymmen och garage.

Solkraftverk med ett stort antal väggmonterade paneler

342 solpaneler monteras på tornbyggnadens fasad och andra vånings tak. Den solenergi som genereras av dessa kommer att täcka 10 % av byggnadens elbehov, vilket innebär årliga besparingar på cirka 12 000 euro på hotellets elräkning.

”Original Sokos Hotel Royal Vaasas solpanelfält är vårt mest omfattande projekt för ett enskilt hotell. Vanligtvis monteras panelerna på taket, vilket innebär en begränsad installationsyta. Royal Hotel kommer också att utnyttja en vägg för produktionen, vilket innebär att en betydande mängd solpaneler monteras på en hög yttervägg”, förklarar Solnets försäljningschef Toni Hyytinen.

”Även brand- och elsäkerheten har beaktats i Original Sokos Hotel Royal ’s paneloptimerade solkraftverk, vilket är av största vikt för hotellet. Vid behov kan spänningen i panelfältet justeras till en säker nivå”, fortsätter Hyytinen.

Västkustens mest upplevelserika hotellkomplex

Förutom energieffektivitet fokuserar moderniseringen av hotellet på visuellt imponerande offentliga utrymmen, gästernas välbefinnande och energigivande, färgglada hotellrum. Hotellets mest spektakulära utrymmen kommer att utgöras av den eleganta bastuavdelningen högst upp med utsikt över Vasa och pooler, samt den ljusa, 15 meter höga Atrium-lobbyn med sina omgivande restauranger.

När projektet är klart år 2025 kommer hotellet att ha över 260 rum, fyra restauranger, en evenemangsvåning och en bastuavdelning med takpool och utsikt över Vasa.

Den totala investeringen är värd tiotals miljoner euro. Moderniserings- och renoveringsentreprenaden utgör det största enskilda byggprojektet i Vasaregionen, och byggarbetsplatsens dagliga personalstyrka uppgår till +/- 150 anställda på plats.

Mer information:
Max Hellqvist, hotelldirektör, Original Sokos Hotel Royal, Vasa, tfn 040 529 3686, max.hellqvist@sok.fi
Riku Asukas, MaRa-branchdirektör, Handelslaget KPO, tfn 050 388 3488, riku.asukas@sok.fi
Mika Mikkola, fastighetsdirektör, KPO-Kiinteistöt Oy, 020 780 7048, mika.mikkola@sok.fi

Samarbetspartner
Fastighetens ägare och byggnadsentreprenör KPO-Kiinteistöt Oy
Huvudsaklig och arkitektonisk design Oy Polyplan Ab, Vasa
Konstruktionsdesign Contria Oy, Vasa
Inredning, rum KOKO 3, Helsingfors
Inredning, bastuavdelning Oy Polyplan Ab, Vasa
Första fasens huvudentreprenör WestGroup Oy
Entreprenör, våningar 3–10 Vaasan Rakennuskorjaus Oy
VVS-entreprenad Tammi Kiinteistötekniikka Oy, Vasa
Elektrisk och AV-design Sweco Finland Oy
Elentreprenad ARE
Fastighetsautomationssystem ABB Vasa
Solkraftverkets entreprenad Solnet Finland Oy

Original Sokos Hotel Royal, som helt förnyas under perioden 2023–2025, är ett soligt och livfullt hotell i hjärtat av Vasa. Utgångspunkten för moderniseringen av hotellet är att skapa ett av landets mest energieffektiva hotell i den nordiska energihuvudstaden, vilket bland annat kommer att möjliggöras av bergvärme, ett eget solkraftverk och moderna tekniska lösningar https://www.sokoshotels.fi/sv/vasa/original-sokos-hotel-royal-vaasa