Handelslaget KPO erbjuder också i år cirka 600 skolelever i åldern 14–18 sommarjobb inom KPO:s verksamhetsområden. Det här är nästan hälften av KPO:s över 1 200 sommarjobbare den här sommaren. De minderåriga arbetar i Prisma-, Prisma Järn-, S-market- och Sale-butiker och i ABC-trafikstationer, hotell och restauranger under två veckor i juni–augusti via praktikprogrammet Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna.

”KPO har från år till år varit en av de största arbetsgivarna för unga – inte bara regionalt utan i hela Finland. För oss är det en värdefråga att erbjuda sommarjobb åt unga i vår region, till och med åt fler än vi egentligen behöver, och att satsa på särskilt de första sommarjobbserfarenheterna, så att de unga ska trivas i servicebranschen och komma tillbaka som arbetstagare i framtiden”, berättar Handelslaget KPO:s verkställande direktör Kim Biskop.

Nästan alla av KPO:s verksamhetsställen sysselsätter sommarpraktikanter och de större enheterna erbjuder praktik åt så många som över 20 skolelever. Ett typiskt exempel är S-market som tar emot 1–2 praktikanter åt gången med två veckors mellanrum under skolornas sommarlov. Till exempel i S-market i Kelviå får totalt 10 skolelever prova på hur det är att arbeta i en matbutik.

”Sommarpraktiken ger skoleleverna en möjlighet att bekanta sig med de olika arbetsuppgifterna i en butik och lär dem också arbetslivets regler och färdigheter, som att komma i tid till jobbet, genomföra tilldelade arbetsuppgifter och arbeta som en del av ett team. Sommarpraktiken ger butiken en möjlighet att visa vilken rolig arbetsplats den är. I bästa fall är våra sommarpraktikanter skolelever som har varit praoelever hos oss och som senare ansöker till de riktiga sommarjobben”, berättar Tuija Juntunen som är butikschef på S-market i Kelviå.

För Romeo Pöppönen och Aaro Piippola, sommarens första praktikanter i S-market Kelviå inom programmet Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna, gav praktiken en inblick i butikens vardag. ”Vi hade klassiska arbetsuppgifter som att plocka i hyllor, städa och packa upp varor. Det svåraste var att hitta produkternas platser”, berättar duon. ”Vi överraskades av hur mycket man går av och an i butiken under en dag”, tillägger Pöppönen. Under resten av sommarlovet ska ungdomarna bland annat hänga med sina kompisar.

Mer information:
Kim Biskop, verkställande direktör
Tuija Juntunen, butikschef

 

Handelslaget KPO har öppnat en ABC-tankstation för båtar i gästhamnen på Vasklot i Vasa, bredvid Vasa motorbåtsklubb. Stationen säljer 98E-bensin och Smart diesel, och den moderna tankstationen uppfyller alla säkerhetskrav. Betalning av bränsle kan göras med alla vanliga betalkort eller smidigt med appen ABC-mobil. Automatstationen är öppen för båtförare dygnet runt. Stationen är KPO:s andra ABC-tankstation för båtar, den första öppnades 2020 på Mustakari i Karleby.

”KPO:s verksamhetsidé är att tillhandahålla konkurrenskraftiga tjänster och förmåner för ägarkunderna och våra övriga kunder. Detta stämmer mycket väl med den nya tankstationen. I Vasa har det funnits bara en tankstation för båtar, vilket inte är tillräckligt med tanke på behoven hos båtförarna i regionen. Även för turismen i Vasa är detta ett viktigt projekt – nu kan gästande båtar lita på att de alltid får bränsle till ett rimligt pris i Vasa”, säger Kim Biskop, verkställande direktör för Handelslaget KPO.

Handelslaget KPO

Mer information: Kim Biskop, verkställande direktör

Rebecca Sandnäs från Jakobstad, Monica Hagström från Karleby och Nader Khalili från Vasa tilldelas i år Handelslaget KPO:s stipendium Ungt löfte. KPO:s stipendium Ungt löfte är avsett för en person under 25 år eller en grupp som siktar på internationell toppnivå och är hemma från eller bor i KPO:s verksamhetsområde. Stipendiet kan sökas av någon som utövar idrott, vetenskap eller konst och som har tydliga mål och ambitioner med sitt utövande. Stipendiernas totalsumma är 2 400 euro.

”Vi fick också detta år många ansökningar och det var igen lika svårt att välja stipendiemottagare”, berättar Kim Biskop, verkställande direktör för Handelslaget KPO.

Rebecca Sandnäs är 18 år och skidskytteåkare. Hon är med i landslaget och har representerat Finland i flera mästerskapstävlingar. Hennes huvudmål inför nästa säsong är junior-VM 2023. Rebecca har tagit flera medaljer även inom skidåkning, fastän skidskytte varit hennes paradgren redan i flera år.

Monica Hagström är 22 år och fotbollsspelare. Hon representerar Åland United redan för fjärde säsongen. Hennes mål är att få spela på de stora arenorna i Europas toppserier och representera Finland i A-landslaget. Hon har varit med i de ungas landslag, representerat Finland i sin åldersklass i UEFA-cupen samt i EM-kvalen.

Nader Khalili är 20 år och tävlingssimmare. Han tränar i Vasa Simsällskaps representationsgrupp. Han hör till Simförbundets paralandslag och till Parakommitténs grupp Paris 2024. Han har representerat Finland i flera mästerskapstävlingar i parasimning. Han har vunnit flera finska mästerskap och är flerfaldig nordisk mästare.

Tidigare har stipendiet tilldelats:
nordisk kombination, Alva Thors, Vörå
fotboll, Samuel Uusitalo, Jakobstad
fotboll, Simon Uusitalo, Jakobstad
skidskytte/orientering, Rasmus Huhtamäki, Pedersöre
friidrott, Konsta Alatupa, Kelviå
skidåkning, Hanna Ray, Esse
friidrott, Antti Tuomela, Laihela
friidrott, Nathalie Blomqvist, Pedersöre
bågskytte, Sofia Ketola, Korsholm
nordisk kombination, Otto Niittykoski, Vasa
orientering, Karoliina Ukskoski, Perho
friidrott, Katri Mustola, Kalajoki
skidåkning, Emelie Svenlin, Kronoby
orientering, Anu och Satu Tuomisto, Vasa
bowling, Teemu Putkisto, Ylivieska
fotboll, Olga Ahtinen, Karleby
orientering, Kirsi Nurmi, Vasa
rullstolsbowling, Tuomo Himanka, Kalajoki
balett, Minna Somero, Karleby
tävlingsdans, Jani Neulaniemi, Vasa
alpin skidåkning, Tii-Maria Romar, Vasa
skidåkning, Kalle Lassila, Vetil

Anvisningar för att söka stipendium: https://osuuskauppakpo.fi/nuori-lupaus/

Mer information: verkställande direktör Kim Biskop

Autoalan Keskusliittos (AKL, bilbranschens centralförbund) styrelse för 2022 valdes vid föreningens årsmöte 12.5.2022. Oy Autoliike Nystedt Bilaffär Ab:s vd Johan Lillbroända fortsätter som styrelseledamot. Lillbroända har varit styrelseledamot i AKL sedan 2020. Han har varit vd för Handelslaget KPO:s dotterbolag Oy Autoliike Nystedt Bilaffär Ab sedan 2014.

”I AKL:s styrelse har du utmärkt insyn i bilbranschens framtid. Styrelseplatsen har stor betydelse med tanke på både möjligheterna att påverka och den framtida utvecklingen. Styrelseplatsen utgör ett viktigt stöd för KPO:s verksamhet i bilbranschen, och även på regional nivå är det viktigt att Österbotten har en representant i styrelsen”, säger Matti Laukka, ekonomidirektör, branschdirektör för bilhandel inom Handelslaget KPO.

HANDELSLAGET KPO

Matti Laukka
ekonomidirektör, branschdirektör för bilhandel

 

På sitt möte den 28.3 godkände Handelslaget KPO:s fullmäktige styrelsens förslag enligt vilket KPO till sina medlemmar ska betala dels en ränta på 5 procent på andelskapitalet, dels en överskottsåterbäring på 1,5 procent på de bonusinköp som har gjorts hos Handelslaget KPO. Detta betyder sammanlagt ungefär över 8 miljoner euro.

Över 123 000 ägarkunder får ränta och utdelning, som betalas ut på S-Kontona 25.4.2022. Ränta på insatsen och utdelning av överskott betalas till de av KPO:s ägarkunder vars insats var till fullo betald senast 31.12.2021, och vars medlemskap är i kraft vid tidpunkten då räntan betalas ut. Överskottsåterbäring betalas till alla ägarkundshushåll i KPO, som under 2021 har gjort bonusköp i Handelslaget KPO. Avkastningen på överskottet samlas  inte vid köp från dotterbolag eller samarbetspartners (t.ex. bilaffärer, försäkringar) eller vid köp av alkohol eller tobak.

”Till följd av fullmäktiges beslut ökar belöningen till de medlemmar som handlar hos oss avsevärt. För en familj som koncentrerat sina inköp till oss och som fått 5 % Bonus innebär den överskottsåterbäring som nu betalas ut en extra inkomst på cirka 200 euro. Jag är övertygad om att de närmare 8 miljoner euro som KPO delar ut till österbottningar säkert är ett välkommet tillskott till ägarkundernas ekonomier”, säger verkställande direktör Kim Biskop.

Utöver ränta på insatsen och utdelning av överskott betalade KPO totalt 23,8 miljoner euro i Bonus och betalningssättsförmån under år 2021.

HANDELSLAGET KPO

Mer information:

Kim Biskop
verkställande direktör

 

Regionhandelslagen i S-gruppen och Centrallaget för Handelslagen i Finland SOK stöder kulturarvs- och museiarbetet i anknytning till mat- och dryckeskulturen genom att göra en avsevärd gemensam donation till Hotell- och restaurangmuseets 50-årsjubileumsfond.

Hotell- och restaurangmuseet i Kabelfabriken i Helsingfors utvecklar för närvarande sin verksamhet till ett unikt forum för mat- och dryckeskulturen. Det moderniserade museet med nya tjänster öppnade för allmänheten i oktober 2021, som höjdpunkt under året för museets 50-årsjubileum. Museet är för tillfället nominerat till Årets museum.

Handelslaget KPO är en av understödjarna och vill på detta sätt värna om branschens värdefulla arv. Handelslaget KPO grundades 1905 och så tidigt som sedan 1930-talet har KPO haft kaféverksamhet. Under årtiondena har KPO:s hotell- och restaurangverksamhet expanderat och utvecklats och erbjuder allt mer mångsidiga tjänster för ägarkunderna. Fler förnyelser utlovas, och härnäst kommer vårt serviceutbud att utökas avsevärt i Vasa genom att det finns planer på en fullskalig renovering av Original Sokos Hotel Royal Vasa inom en snar framtid, säger Riku Asukas, branschdirektör.

Hotell- och restaurangmuseets arbetsfält omfattar hela Finland, även om museet fysiskt finns i Helsingfors. ”Vi är glada över att vi har fått stöd från S-gruppens Rese-, hotell- och restaurangbransch med riksomfattande verksamhet, och att även regionhandelslagen runt om i Finland har velat stödja museets arbete. Det är ett bevis på att vårt arbete har riksomfattande betydelse”, säger Anni Pelkonen, museichef.

Handelslaget KPO har två Sokos Hotell inom sitt verksamhetsområde: Original Sokos Hotel Kaarle i Karleby och Original Sokos Hotel Vaakuna i Vasa. Restauranger finns i Vasa, Karleby och Ylivieska, totalt 18.

Hotell- och restaurangmuseet är ett specialmuseum för mat- och dryckeskulturen samt hotell- och restaurangbranschen. Museiverksamheten inleddes 1971 i Hotell- och restauranginstitutets lokaliteter i Haga på stiftelsen Hotelli- ja ravintolaopistosäätiös initiativ. Museet flyttade till Kabelfabriken 1993. Numera upprätthålls museet av Hotelli- ja ravintolamuseosäätiö – Stiftelsen för Hotell- och restaurangmuseet sr. Som stöd för museets verksamhet har stiftelsen inrättat en 50-årsjubileumsfond som såväl organisationer och företag som privatpersoner kan göra donationer till. Mer information om jubileumsfonden, uppgifter om penninginsamlingstillståndet samt en förteckning över gåvogivarna finns på museets webbplats: www.hotellijaravintolamuseo.fi/juhlavuosi.

Mer information:

Handelslaget KPO
Riku Asukas, branschdirektör

Handelslaget KPO:s femte Prisma-butik öppnade i Liselund i Vasa den 23 mars 2022. Vid bygget av Prismacentret har vi från dag ett tagit hänsyn till miljön, inklusive allt från energieffektiv värme- och elproduktion till levnadsvillkoren för flygekorrar. Vårt mål har varit att öppna Finlands mest kundvänliga, energieffektiva och miljövänliga Prisma i Vasa.
Nya Prismacenter inrymmer Vasas mest mångsidiga butiks-och servicekoncept under ett och samma tak. Utöver Mattorgets utbud av fisk, kött, sallader, grillat och kompletta måltider erbjuder Prisma också alltid färska bageriprodukter i Fazers butiksbageri och sushi som tillverkas för hand på plats i Itsudemos sushibar. På blomavdelningen finns ett mycket brett urval av grönväxter och blommor, och de snygga produktpresentationerna på bruksvaruavdelningarna, till exempel Finlaysons shop-in-shop, samt Outdoor-avdelningen, som har specialiserat sig på frilufts- och campingutrustning, skapar en varuhusliknande stämning. Senare i vår öppnas ett jättefint och stort sommartorg, som säljer i praktiken allt för gård och trädgård.

Utöver själva Prisma finns här även S-Banken, Emotion, vår specialaffär för skönhetsprodukter, och en restaurangvärld med restaurangerna PizzaBuffa, Presso och Hesburger inklusive lekplatser. Totalt har restaurangvärlden rum för närmare 300 matgäster. Hela servicekonceptet kompletteras dessutom av Kungsapoteket, Alko, Silmäasema, tvätteriet 24 Pesula och LokalTapiola. På Prismacentrets parkeringsområde och på andra sidan vägen finns ABC-bränslestationer och ABC CarWash-biltvättar. I Prismas parkeringshus finns 14 laddstationer för elbilar och på gårdsområdet finns cykelställ för närmare 130 cyklar. I det rymliga parkeringshuset finns även ett avhämtningsställe för onlinematbutiken, där kunderna snabbt kan lasta sina varor direkt i bilen. Smidig ärendehantering och tillgänglighet har beaktats i byggnaden på många olika sätt, och det finns till exempel många självbetjäningskassor.

Många lösningar ligger bakom Prismacentrets energieffektivitet. Bland annat har över 2 000 solpaneler monterats på taket, och dessa producerar närmare 20 procent av den energi som hypermarketen behöver. Återstoden av elenergin produceras genom egen koldioxidfri vindkraft. Värmeproduktionen grundar sig på bergbrunnar och värmepumpar. Värmen i kylanläggningarnas kondens och frånluft återvinns så effektivt som möjligt, och belysningen består av energieffektiva LED-lampor. Fastigheten har en fjärrvärmeanslutning i reserv, som vi kan tvingas använda när det är riktigt kallt ute för att jämna ut förbrukningstopparna. Men i normalfall är fastigheten koldioxidneutral. ABC CarWash-biltvättarna är i sin tur utrustade med biologiska reningsverk.

”Det är fantastiskt att Prisma-projektet, som hunnit uppnå körkortsålder, nu har rotts i hamn. Bygget av nya Prisma är en stor investering i servicen i Vasaregionen. Butiken jämnar ut serviceutbudet söder om Vasa på ett avsevärt sätt och sysselsätter cirka 200 experter inom servicebranschen”, säger Kim Biskop, verkställande direktör för Handelslaget KPO.

Mer information:
Handelslaget KPO
Kim Biskop, verkställande direktör

Handelslaget KPO stöder klubbar och föreningar inom sitt verksamhetsområde bl.a. genom sitt program Supportrar, i vilket ägarkunderna i KPO genom sina inköp samlar pengar till sin favoritförening. År 2021 deltog 113 föreningar verksamma inom KPO:s verksamhetsområde; de stöddes med totalt över 57 000 euro. Föreningarna som aktivast utnyttjade programmet kunde kvittera ut tusentals euro i stöd för verksamheten.

”Vi stöder föreningar som verkar inom vårt verksamhetsområde och uppmuntrar folk att röra på sig. Idrott för barn och unga står oss särskilt nära om hjärtat. Programmet supportrar erbjuder våra ägarkunder ett bekvämt sätt att stödja sin favoritförening och dess verksamhet. Ifjol hade vi ett rekordstort antal aktiva österbottniska föreningar i programmet, till vilka vi kunde betala ett rekordstort belopp i stöd” säger verkställande direktören Kim Biskop i Handelslaget KPO.

Kriget i Ukraina har chockat oss alla. Vi i Handelslaget KPO har beslutat att donera tio euro för varje anställd i vårt handelslag till Finlands Röda Kors och de övriga regionhandelslagens gemensamma insamling. KPO stöder det ukrainska folket i krisen med 19 000 euro. Regionhandelslagens bidrag utgör totalt ett startkapital på närmare 300 000 euro i insamlingen.

Även du kan hjälpa och ge ett bidrag till den gemensamma insamlingen om du vill. Med ditt stöd tillhandahåller Röda Korset vatten, mat, skydd och hälsovårdstjänster i det krisdrabbade Ukraina.

FRK:s och S-gruppens insamling: https://www.rodakorset.fi/ge-ett-bidrag/s-gruppen/

De insamlade medlen styrs till Ukraina via FRK:s katastroffond. Med hjälpen tryggas människors grundläggande behov. Hjälporganisationerna har i detta skede av krisen efterlyst framför allt ekonomiskt stöd, eftersom det är enklare att koordinera hjälpen till området enhetligt än att lagra och leverera materiella donationer.

År 2021 ökade Handelslaget KPO:s försäljning betydligt, till 932,8 miljoner euro. Det operativa resultatet förbättrades i och med försäljningsökningen.

I fjol uppgick KPO:s momsbelagda försäljning till 932,8 miljoner euro (2020: 852,1) och omsättningen till 757,6 miljoner euro (2020: 693,6). Resultatet före skatt var 33,8 miljoner euro (2020: 26,9). KPO investerade 47,3 miljoner euro i utveckling av sitt servicenätverk. Det utbetalda beloppet av Bonus, återbäring av överskott, ränta på insatsen och betalningssättsförmån var rekordstort, 31,4 miljoner euro (2020: 27,7).

Jämfört med året innan ökade försäljningen med 80,7 miljoner euro, 9,5 procent. KPO:s momsbelagda försäljning var fördelad på följande sätt:

Dagligvaruhandel 58,4 %
Bränslehandel 16,9 %
Bilhandel 12,4 %
Bruksvaruhandel 8,1 %
Resebransch- och bespisningsverksamhet 2,9 %
Fastighetsrörelse 1,3 %

I och med att bränsleförsäljningen och dagligvaruhandeln fick ett lyft till följd av coronapandemin ökade KPO:s markethandel med 7,5 procent jämfört med året innan och uppgick till 788,3 miljoner euro. Resebransch- och bespisningsverksamheten blev i sin tur lidande av pandemins effekter och restriktionerna på verksamheten. Försäljningen i resebransch- och bespisningsverksamheten uppgick till 16,1 miljoner euro, en ökning med 18,4 jämfört med året innan. Den var dock betydligt mindre än före coronakrisen. Försäljningen inom bilhandeln uppgick till 116,1 miljoner euro, en ökning med hela 23,1 procent jämfört med året innan.

God omsorg om personalen

Vid slutet av året var antalet anställda 1 753. Enligt Eezy Flows undersökning om arbetstillfredsställelsen var KPO en av de mest inspirerande arbetsplatserna i Finland och nådde åter det högsta AAA-betyget i arbetsplatsundersökningen. Detta utmärkta resultat har möjliggjorts av satsningarna på arbetsförhållandena och arbetsredskapen samt på personalens arbetstrivsel och ork. Under året beaktades personalen genom en extra prestationspremie och välfärdspenning som tack för ett ihärdigt arbete mitt i coronapandemin. Dessutom kunde hela personalen sysselsättas genom samarbete mellan olika affärsområden, även om en del funktioner i resebransch- och bespisningsverksamheten måste stängas och verksamheten flera gånger under året måste drivas under begränsade öppettider på grund av coronarestriktionerna.

Ägarkunderna belönades med ett rekordstort belopp, 31,4 miljoner euro

År 2021 anslöt sig 3 360 medlemmar, eller ägarkunder, till KPO. Vid slutet av december var antalet medlemmar 126 589. Cirka tre fjärdedelar av hushållen inom KPO:s verksamhetsområde var ägarkunder hos KPO. Bonusen till ägarkunderna uppgick till 23,4 miljoner euro. Det utbetalda beloppet av Bonus, ränta på andelskapitalet, betalningssättsförmån och återbäring av överskott uppgick till sammanlagt 31,4 miljoner euro, i genomsnitt 248 euro per medlem.

Resultatet möjliggör rekordbelöning till ägarkunderna även i år

KPO:s överskott före skatt uppgick till 33,8 miljoner euro (2020: 26,9 miljoner euro). Koncernens soliditet var 83,2 procent (2020: 79,4 procent). Av sitt resultat betalar KPO 5,8 miljoner euro i skatt.

”Även under 2021 medförde coronakrisen turbulens i KPO:s verksamhet. Vårt affärsområde klarade dock av utmaningarna med ära, framför allt tack vare ägarkunderna som aktivt använde våra tjänster samt våra engagerade anställda som arbetade hårt i bräschen. Stort tack till våra ägare, vår fantastiska personal, KPO:s förvaltning och alla våra samarbetspartner för det gångna året. Våra ägarkunder belönas med ett rekordstort belopp genom att vi betalar ut 8 miljoner euro i återbäring av överskott. KPO:s styrelse förslår för fullmäktigemötet i vår att KPO ska betala sina medlemmar både en ränta om 5 procent på andelskapitalet och 1,5 procent som återbäring av överskott för bonusköp i Handelslaget KPO. Belöningen till de medlemmar som handlar hos oss förbättras betydligt om fullmäktiges vårmöte godkänner förslaget”, säger verkställande direktör Kim Biskop.

Fortsatt stark investeringstakt i servicenätverket 2021

KPO investerade totalt 47,3 miljoner euro under 2021. Årets mest betydande investering var den andra fasen av byggentreprenaden Prisma Liselund i Vasa. Den största investeringen i KPO:s historia är ett nästan 40 000 m2 stort köpcentrum som förutom Prisma även omfattar restauranger, butikslokaler för uthyrning, över 1 000 varma eller kalla parkeringsplatser, distribution av bränsle och CarWash-tjänster. Bygget stod klart i december 2021 och stormarknaden och hyreslokalerna inreds under det första kvartalet av 2022. Andra större investeringar var utbyggnaden och ombyggnaden av S-market Brändö i Vasa och öppnandet av en ny S-market på Vasaesplanaden i Vasa centrum i juni. Dessutom slutfördes en bred konceptuppdateringsomgång i S-market-kedjan, och i Seinäjoki byggdes ett toppmodernt däckhotell i anslutning till Maakunnan Auto. Satsningarna på laddtjänster för elbilar har också fortsatt. För närvarande tillhandahåller KPO laddtjänster för elbilar på sammanlagt 13 verksamhetsställen, och under 2022 utvidgas nätverket bland annat till nya Prisma Liselund. I Vasas Stenhaga byggdes i sin tur en ny ca. 3000 kvadratmeter stor affärsbyggnad för hyresgästbruk på ABC Stenhagas tomt. Under året gjordes också flera mindre reparations-, ersättnings- och energiinvesteringar i butiksnätverket.

Invigningen av Prisma Liselund höjdpunkten 2022

”Omsvängningarna på grund av coronapandemin kastar fortfarande sin skugga över utsikterna för 2022. Osäkerheten om återhämningen och trenderna inom ekonomin och konsumtionen gör att det än en gång är exceptionellt svårt att planera året. De föregående coronaåren visade emellertid att KPO trots den globala krisen har lyckats infria de förväntningar som kunderna haft på KPO:s tjänster och att serviceportföljden är välbalanserad och redo att möta utmaningar i omvärlden. KPO vill slå vakt om sin ställning som prisledare inom dagligvaruhandeln och samtidigt utveckla tjänsterna så att de är mer tidsenliga och anpassade efter kundernas behov. Vår vision är att vara kundernas främsta val inom alla våra affärsområden. Invigningen av Prisma Liselund i Vasa kommer att vara årets höjdpunkt. Den nya butiken inklusive dess anknutna verksamheter kommer att bidra till att vårt serviceutbud i Vasaregionen blir betydligt bättre”, konstaterar Biskop.

Inköp från österbottniska företag med mer än 110 miljoner euro samt cirka 1 200 sommarjobbare

”Välfärden i det egna verksamhetsområdet är ett livsvillkor för KPO. Därför syftar vi till att rikta så många inköp som möjligt i vårt område. Förra året köpte vi produkter och tjänster för mer än 110 miljoner euro av 2 400 företags- och samarbetspartner i österbottniska landskap. Motion, idrott och kultur inom vårt verksamhetsområde stödde vi i sin tur med närmare 350 000 euro, till exempel genom våra program Supportrar och Ungt löfte”, säger Biskop.

”Vi är särskilt stolta över att vi kunde sysselsätta cirka 1 200 unga i somras igen. Med denna siffra är vi veterligt Finlands största sysselsättare av unga”, säger Biskop.

Mer information: Kim Biskop, verkställande direktör