På sitt möte den 16.4.2024 godkände KPO:s fullmäktige styrelsens förslag enligt vilket KPO till sina medlemmar ska betala totalt över 4,5 miljoner euro i ränta på andelskapitalet och överskottsåterbäring på de bonusköp som har gjorts inom Handelslaget KPO.

Över 132 000 ägarkunder får ränta och överskottsåterbäring och dessa betalas in på S-Kontona den 10.5.2024. Ränta betalas till de ägarkunder i KPO vars andelsinsats var betald till fullt belopp 31.12.2023 och vars medlemskap fortsätter vid tidpunkten för räntebetalningen. Överskottsåterbäring betalas till alla ägarkundshushåll i KPO som har gjort bonusköp inom KPO under 2023 och vars medlemskap fortsätter vid betalningstidpunkten.

“Resultatet för handelslaget KPO återförs till vårt verksamhetsområde bland annat genom löner, skatter, investeringar, lokala inköp, förmånliga prisnivåer och belöning av ägare.
De rekordstora investeringar vi gör, över 250 miljoner euro under åren 2020-2025, i utvecklingen av våra tjänster kommer att fortsättas även under de närmaste åren. Dessutom vill vi belöna våra kunder genom att ur överskottet återbära över 4,5 miljoner euro till våra ägare”, berättar verkställande direktör Kim Biskop.

Utöver ränta och överskottsåterbäring betalade KPO under 2023 ut Bonus och betalningssättsförmån till ett belopp av totalt 26,4 miljoner euro.

HANDELSLAGET KPO

Mer information:

Kim Biskop verkställande direktör, 040 577 0821

Renoveringsarbetena på Original Sokos Hotel Royal, som ägs av Handelslaget KPO, fortsätter i Central-byggnaden där omkring 130 hotellrum och en parkeringsanläggning kommer att byggas.

”På grund av den omfattande hotellrenoveringen i fastigheten tar legendariska Irish Pub O’Malley’s nu paus. Puben har berikat barlivet i Vasa så gott som utan avbrott sedan 1994 och är därför välkänd till och med i flera generationer. Den legendariska puben är öppen för sista gången den 30 april 2024, och efter valborg inleds en omfattande renovering av fastigheten och bygget av en parkeringsanläggning på tomten. Efter en liten ansiktslyftning skriver O’Malley’s vidare på sin historia när puben öppnar igen på samma bekanta adress, uppskattningsvis i slutet av 2025”, säger Riku Asukas, branschdirektör för resebransch- och bespisningsverksamheten inom Handelslaget KPO.

I början av maj öppnar den nya puben The Alley i nuvarande restaurang Butcher&Bankers lokaler. Butcher&Banker stänger efter valborg, den 2 maj. The Alley är en ny, avslappnad och lättsam pub i Vasa som har fått sitt namn från läget i hörnet av Saluhallsgränden och Vasaesplanaden 18.

The Alley är en ny mötesplats som hämtat inspiration från legendariska O’Malley’s. Puben erbjuder levande musik, välbekant personal och ett brett sortiment av drycker, precis som sin förebild O’Malley’s. The Alley kommer att vara ett ställe där trivseln inte beror på veckodagen, utan där alla dagar är en möjlighet att njuta av gott sällskap och trevlig stämning. The Alley som öppnar i maj önskar både gamla och nya gäster välkomna att skapa oförglömliga stunder och nya traditioner tillsammans. Puben är afterwork-träffarnas, bänkidrottens och helgfesternas nya hem. Varmt välkomna till The Alley – stället där bra stories får sin början.

Mer information:

Handelslaget KPO
Riku Asukas, branschdirektör, Handelslaget KPO, tfn 050 388 3488, riku.asukas@sok.fi

 

De mest inspirerande arbetsplatserna i Finland har åter prisbelönats. Eezy Flow, ett expertbolag i arbetsliv, ger årliga erkännanden till organisationer som har uppnått bästa resultat i personalenkäter. Handelslaget KPO kom på fjärde plats i kategorin för storföretag.

Särskilt ledarskapskulturen anses vara bättre än i genomsnitt inom KPO. Personalens villighet att rekommendera KPO som arbetsgivare är också stark, med ett eNPS-tal på 51. Vid KPO mäts arbetstillfredsställelsen genom en enkät varje år.

”Utmaningarna och styrkorna varierar mellan olika enheter och team, så det är viktigt att sätta sig in i resultaten på team- och enhetsnivå”, säger Leif Lindberg, personaldirektör vid KPO.

Erkännandet Finlands mest inspirerande arbetsplatser ges årligen till de organisationer som deltagit i Eezy Flows undersökning PeoplePower® och vars personalenkätsresultat har varit exceptionellt goda.

”Undersökningar visar att en inspirerande arbetsplats, där personalen har förbundit sig till ett gemensamt mål och rekommenderar sin arbetsgivare, påverkar hela organisationens resultat. Detta skapar en betydande konkurrensfördel. Det har varit särskilt fint att se att systematisk ledning och utveckling av personalupplevelsen också har gett bättre resultat i utmanande tider.” -Johanna Lehmus, direktör, Forskning & Information, Eezy Flow.

”Vi har arbetat långsiktigt för att utveckla personalens välbefinnande och satsat särskilt på arbetsförhållandena samt på personalens välbefinnande och ork i arbetet. Vi har även fantastiska personalförmåner och ett belöningssystem för hela personalen”, säger Kim Biskop, verkställande direktör för KPO.

Mer information:
Kim Biskop, verkställande direktör
Leif Lindberg, personaldirektör

 

Handelslaget KPO erbjuder grundskoleelever, tiondeklassare, gymnasieelever och de som deltar i HUX- och TELMA-utbildningen möjligheten att lära känna arbetslivet på olika platser i Handelslaget KPO under två veckors Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna -sommarpraktik.

Läs mer >>

Färg, ljus, glädje och energi utlovas när dörrarna till Original Sokos Hotel Royals tornbyggnad i hjärtat av Vasa öppnas den 26.2.2024, efter ett års moderniseringsprojekt. Tornbyggnaden inhyser 139 färggrant inredda rum, en tropiskt varm bastu- och poolavdelning högst upp, tre nya restauranger och omfattande evenemangslokaler. Det här är hotellets ägares, Handelslaget KPO:s, största enskilda investering inom turism- och restaurangbranschen någonsin.

”Moderniseringen av Royal-hotellet är även den största investeringen i turisminfrastruktur i hela Vasaregionen på årtionden”, berättar KPO:s MaRa-Branchdirektör Riku Asukas. ”Vasa är en stad som är större än sin storlek, både vad gäller internationalitet och sitt tjänste-, kultur- och utbildningsutbud. Och utvecklas fortfarande i snabb takt. Vi förbereder oss redan för framtiden med moderniseringen av Royal-hotellet”, fortsätter Asukas.

VD på Visit Vaasa Max Jansson understryker vikten av reformen för turismen i Vasaregionen. ”Det är fantastiskt att vi får ett upplevelsebaserat flaggskeppshotell till vår växande affärs- och turiststad. Det nya hotellet lockar i sig redan turister. Som förespråkare för hållbar turism är jag särskilt stolt över hotellets många innovationer relaterade till energieffektivitet, som Vasa-företag har varit med och skapat”, konstaterar Jansson.

Ledande i Finland gällande energieffektivitet

Utgångspunkten för hotellreformen har varit att göra Royal-hotellet till ett av de mest energieffektiva hotellen i landet. Detta har till exempel möjliggjorts med bergvärme, ett eget solkraftverk med 342 paneler, samt effektiv återvinning av spillvärme. Hotellet utrustas dessutom med många innovationer som främjar energieffektivitet och minimerar energiförbrukningen i tomma utrymmen.

Det mest upplevelserika hotellkomplexet på västkusten

Moderniseringen har särskilt fokuserat på visuellt imponerande offentliga utrymmen som stöder sociala möten. De mest spektakulära utgörs av Huippu Panoramic Sauna & Pool med sin tropiskt varma poolavdelning och den höga Atrium-lobbyn. Hotellets restauranger och anpassningsbara evenemangslokaler är belägna runt lobbyn.

Tre nya restauranger öppnas i Royals tornbyggnad: den moderna kebabrestaurangen Babista, Trattoria Puistikko i italiensk stil och frukost- och beställningsrestaurangen Royal.

Hotellrummen bjuder på glädje, färg, rörelse och energi – inspirerade av Vasas livfulla och soliga identitet. Inredningstextilierna har vävts av Annalas väveri i Österbotten, och väggarna pryds av konstnären Jenni Ropes verk som skildrar energi. Rumskategorierna varierar från Standard-rum till stadens rymligaste sviter. De stora rummen som rymmer sex personer är en efterlängtad nyhet.

Hotellet öppnas enligt tidtabell

”Förväntningarna på moderniseringen var naturligtvis höga, men slutresultatet inklusive detaljer är fantastiskt! Designbyrån KOKO3 har genom sitt fantastiska arbete åstadkommit en färgstark och energisk inredning. Reformens tidsplan på ett år var ambitiös, men lyckades tack vare skickliga lokala företag”, betonar hotelldirektör Max Hellqvist.

Moderniseringen av tornbyggnaden är det första steget i hotellets fullständiga omvandling, genom vilken Original Sokos Hotel Royal omvandlas till ett upplevelsehotell med överlägsen energieffektivitet. I nästa skede fortsätter arbetet i hotellets Central-byggnad, som kommer att få cirka 130 rum och en parkeringsanläggning. Projektet kommer att slutföras under 2025.

”Vi har investerat och kommer under de närmaste åren att investera tiotals miljoner euro i projekt i Mellersta Österbotten och Österbotten, av vilka de viktigaste inkluderar renoveringen av Royal-hotellet, ett nytt Sokos-varuhus i Vasa och ett nytt hotell i Karleby. Utvecklingen av både Vasa och Karleby fortsätter att vara stark, och vi vill med våra egna investeringar stödja utvecklingen av hela landskapet”, förklarar Handelslaget KPO:s VD, Kim Biskop.

Original Sokos Hotel Royals utrymmen i tornbyggnaden:
• 139 rum, rumskategorier: Standard, Superior, Junior Suite, två Suite
• Trattoria Puistikko, kebabrestaurang Babista samt Restaurant Royal
• Working Lounge, 7 mötesrum (för 12–80 personer)
• Huippu Panoramic Sauna & Pool – tropisk bastu och poolavdelning
• Gym, 8 laddningsstationer för elbilar, möjlighet att låna cyklar och elcyklar

Samarbetspartner:
Byggarbetets beställare Handelslaget KPO
Byggherre KPO-Kiinteistöt Oy
Huvudentreprenör WestGroup, Vasa byggarbetsplats
Entreprenör, våningar 3–10 Vaasan Rakennuskorjaus Oy
Huvudsaklig och arkitektonisk design Oy Polyplan Ab, Vasa
Konstruktionsdesign Contria Oy, Vasa
VVS-entreprenad Tammi Kiinteistötekniikka Oy, Vasa
VVS-projektering Granlund Group
Elektrisk och AV-design Sweco Finland Oy
Automationsentreprenad ATN Automation, Vasa
Elentreprenad ARE, Vanda
Solkraftverkets entreprenad Solnet Finland Oy, Helsingfors
Inredning, rum KOKO3, Helsingfors
Inredning, bastuavdelning Oy Polyplan Ab, Vasa

Mer information:
Max Hellqvist, hotelldirektör, Original Sokos Hotel Royal, Vasa, tfn 040 529 3686, max.hellqvist@sok.fi
Riku Asukas, MaRa-Branschdirektör, Handelslaget KPO, tfn 050 388 3488, riku.asukas@sok.fi
Original Sokos Hotel Royal, som helt förnyas under perioden 2023–2025, är ett soligt och livfullt hotell i hjärtat av Vasa. Utgångspunkten för moderniseringen av hotellet är att skapa ett av landets mest energieffektiva hotell i den nordiska energihuvudstaden, vilket bland annat kommer att möjliggöras av bergvärme, ett eget solkraftverk och moderna tekniska lösningar. Samtidigt kommer hotellet att förvandlas till det mest upplevelserika hotellet på västkusten. En del av hotellet håller öppet under hela projektet.

Handelslaget KPO är med en årlig försäljning på över 1,1 miljarder euro ett av de största regionala handelslagen i Finland. Vi verkar inom de ekonomiska regionerna Ylivieska, Karleby, Jakobstad och Vasa. Vi är marknads- och prisledande inom markethandeln i vår region samt marknadsledande inom bränslehandeln, resebransch- och bespisningsverksamheten och bedriver även omfattande bilhandel. Vi har fler än 135 000 ägarkunder och sysselsätter mer än 2 100 yrkesverksamma inom servicebranschen. Handelslaget KPO har under flera år utsetts till ett av Finlands mest inspirerande arbetsplatser. Det ekonomiska resultatet av vår verksamhet används i sin helhet till en hållbar utveckling av handelsverksamheten samt till förmån för våra ägarkunder.

Det helt nya hotellet kommer att uppföras i hörnet av Östra Kyrkogatan och Fabriksgatan. I anslutning till hotellet kommer det också att finnas en parkeringsanläggning som är avsedd för både hotellgäster och besökare i Karleby centrum. ”Projektet har varit på gång länge och nu når vi äntligen genomförandefasen”, säger en glad Kim Biskop, verkställande direktör. ”Det nya hotellet kommer att vara den mest betydande investeringen i turistinfrastruktur i Karleby och hela Mellersta Österbotten på årtionden och även ett viktigt tillskott i KPO:s serviceutbud i Karleby”, säger Biskop.

Huvudentreprenör för det nya hotellet är Lujatalo Oy. Detta projekt kommer att förändra hela Karleby stads uttryck och sysselsätta ett avsevärt antal planerare och byggare i detta svåra konjunkturläge, säger Håkan Nyman, regiondirektör för Österbotten på Lujatalo. Nu inleds planeringen av hotellprojektet i snabb takt och målet är att det nya hotellet ska öppna före utgången av 2026. Tidsplanen preciseras naturligtvis när planeringen framskrider, säger Nyman.

Handelslaget KPO har sedan tidigare tre Original Sokos Hotell: Vaakuna samt Royal som öppnar nästa vecka efter den första renoveringsfasen i Vasa och Kaarle i Karleby. Karleby med omnejd befinner sig i ett intressant skede genom att det finns många investeringar i såväl pågående- som inlednings- och planeringsfasen. ”Totalt sett är hotellmarknaden i Karleby i dag ännu inte tillräckligt stor för ett nytt hotell, men vi tror starkt på områdets utveckling. Och visst blir det fullbelagt på vårt nuvarande hotell Original Sokos Hotel Kaarle redan nu särskilt på vardagar med mycket affärsresenärer”, säger Riku Asukas, branschdirektör. Det nya hotellet kommer att öppna om cirka tre år och under den tiden hinner mycket hända. Karleby stad är större än sin storlek och därför genomför vi denna avsevärda investering”, säger Asukas.

Mer information:
Kim Biskop, verkställande direktör, Handelslaget KPO, 040 5770 821
Riku Asukas, branschdirektör, Handelslaget KPO, 050 3883 488
Håkan Nyman, regiondirektör, Lujatalo, 040 6868 150

Under 2023 ökade Handelslaget KPO:s försäljning betydligt och uppgick till 1 102,6 miljoner euro. Det operativa resultatet förbättrades något, främst tack vare de nya och renoverade marketenheterna och resebransch- och bespisningsverksamheten.

I fjol uppgick KPO:s momsbelagda försäljning till 1 102,6 miljoner euro (2022: 1 034,7) och omsättningen till 899,4 miljoner euro (2022: 843,0). Resultatet före skatt var 30,2 miljoner euro (2022: 28,2). KPO investerade ett rekordbelopp, 66,2 miljoner euro, i utvecklingen av sitt servicenätverk. Det utbetalda beloppet av Bonus, återbäring av överskott, ränta på insatsen och betalningssättsförmån var likaså rekordstort, det vill säga 37,8 miljoner euro (2022: 34,2).

Jämfört med året innan ökade försäljningen med 67,9 miljoner euro, det vill säga 6,6 procent. KPO:s momsbelagda försäljning var fördelad på följande sätt:

Dagligvaruhandel 58,9 %
Bränslehandel 16,9 %
Bilhandel 10,9 %
Bruksvaruhandel 7,6 %
Resebransch- och bespisningsverksamhet 4,8 %
Fastighetsaffärsverksamhet 0,9 %

KPO:s markethandel ökade med 6,0 procent jämfört med året innan och var 934,9 miljoner euro. Den främsta drivkraften bakom tillväxten var den förmånliga prisnivån, vars betydelse framhävs i en utmanande ekonomisk situation. Försäljningen i resebransch- och bespisningsverksamheten växte också tydligt. Den främsta orsaken till tillväxten var överföringen av affärsverksamheten i Original Sokos Hotel Royal till KPO i början av året, men tillväxten var också betydande i det jämförbara nätverket. Affärsområdets försäljning ökade med 43,2 procent och var 38,4 miljoner euro. Försäljningen inom bilhandeln, som var utmanande på grund av det allmänna ekonomiska läget, ökade med 5,7 procent till 119,5 miljoner euro.

En av regionens största arbetsgivare

Vid årets slut hade KPO 2 110 anställda. Dessutom gav KPO upp till 1 200 unga jobb i somras. Enligt Eezy Flows undersökning om arbetstillfredsställelsen var KPO en av de mest inspirerande arbetsplatserna i Finland och nådde åter det högsta AAA-betyget i arbetsplatsundersökningen. Detta utmärkta resultat har möjliggjorts av satsningarna på arbetsförhållandena och arbetsredskapen samt på personalens arbetstrivsel och ork.

Ägarkunderna belönades med ett rekordstort belopp, 37,8 miljoner euro

År 2023 anslöt sig 6 812 medlemmar, eller ägarkunder, till KPO. Vid slutet av december var antalet medlemmar 132 676. Cirka tre fjärdedelar av hushållen inom KPO:s verksamhetsområde var ägarkunder hos KPO. Bonusen till ägarkunderna uppgick till 28,5 miljoner euro. Det utbetalda beloppet av Bonus, ränta på andelskapitalet, betalningssättsförmån och återbäring av överskott uppgick till sammanlagt 37,8 miljoner euro, i genomsnitt 285 euro per medlem.

Kännbar belöning också under det kommande året

KPO:s överskott före skatt uppgick till 30,2 miljoner euro (2022: 28,2). Koncernens soliditet var 81,8 % procent (2022: 83,3). Av sitt resultat betalar KPO 6,5 miljoner euro i skatt.

”År 2023 var tyvärr fortsättningen på en turbulent period under vilken vi har upplevt flera globala kriser och mänskligt lidande. Kriget i Ukraina och andra händelser i världen har också påverkat varje finländares vardag och ekonomi. Ökad inflation och höjda räntor har tärt på konsumenternas köpkraft och minskat konsumtionsefterfrågan inom flera sektorer. De ekonomiska utmaningarna har också avspeglats i KPO:s vardag, men våra affärsområden klarade dock av utmaningarna med ära, framför allt tack vare ägarkunderna som aktivt använde våra tjänster samt våra engagerade anställda. Jag vill rikta ett stort tack till våra ägare, hela vår underbara personal och KPO:s övriga intressenter för det gångna året”, säger Handelslaget KPO:s verkställande direktör Kim Biskop. ”KPO:s resultat under året återförs till vårt verksamhetsområde främst genom vårt pågående rekordstora investeringsprogram, men vi vill också belöna våra kunder genom att betala tillbaka cirka 4,5 miljoner euro av överskottet till våra ägare. KPO:s styrelse föreslår för fullmäktigemötet i vår att KPO ska betala sina medlemmar både en ränta om 3 procent på andelskapitalet och 0,7 procent som återbäring av överskott för bonusköp i Handelslaget KPO”, fortsätter Biskop.

Rekordinvesteringar i utvecklingen av tjänster

KPO investerade totalt 66,2miljoner euro under 2023. Årets största investering var den första delen av renoveringen av Original Sokos Hotel Royal, där hotellets tornbyggnad har renoverats och förnyats helt. Det renoverade hotellet öppnar nästa vecka och strax därefter börjar den andra delen av hotellprojektet i Central-byggnaden. Förra veckan öppnades även en helt ny S-market i Sundom i Vasa och under våren invigs även Vasas nya Sokos-varuhus. Prisma Hemstrand genomgick en stor renovering av varuhuset och kyltekniken, och renoveringen av fasaderna påbörjades också. Byggandet av en ny S-market inleddes i Kaustby och en omfattande renovering av Prisma inleddes också i Karleby. Konceptförnyelsen av hela Sale-kedjan slutfördes och dessutom gjordes ett flertal andra investeringar, såsom ändringar i affärslokaler, totalrenoveringar och energiinvesteringar.

Den snabba investeringstakten fortsätter även under de närmaste åren

”Den ekonomiska utvecklingen under 2024 förutspås bli trög. Finlands ekonomi har gått in i en recession, men redan mot slutet av året väntas en skör tillväxt tack vare avtagande inflation, sjunkande räntenivåer och köpkraftens utveckling. Trots de försiktiga prognoserna ser KPO med tillförsikt på framtiden och fortsätter att satsa på förmånliga priser och utveckling av servicenätverket. Årets största enskilda investering är den andra delen av renoveringsprojektet Original Sokos Hotel Royal. Renoveringen av det största hotellet i staden och de österbottniska landskapen sysselsätter hundratals personer under byggtiden och har redan nu skapat över femtio nya arbetsplatser. Som investering är renoveringen turistbranschens största satsning på åratal i Vasaregionen och påverkar också stadsbilden i Vasa centrum positivt”, säger Biskop. ”Utöver detta bygger vi en ny S-market i Kaustby och bereder även andra marketprojekt inom vårt verksamhetsområde. Inom bilbranschen inleder vi byggandet av en ny Toyota-butik för Autoliike Nystedt Bilaffär i Stenhaga i Vasa. Investeringarna inom resebransch- och bespisningsverksamheten fortsätter också, då vi påbörjar det mer detaljerade planeringsarbetet för det nya hotellet som ska byggas i Karleby. Som det ser ut nu inleds arbetet för att bygga hotellet under 2025”, fortsätter Biskop.

Inköp från österbottniska företag för mer än 110 miljoner euro och många slags stöd för motion och kultur

”Välfärden i det egna verksamhetsområdet är ett livsvillkor för KPO. Därför strävar vi efter att göra så många inköp som möjligt i vårt område. Förra året köpte vi produkter och tjänster för mer än 110 miljoner euro av 2 400 företags- och samarbetspartner i österbottniska landskap. Motion, idrott och kultur i vårt verksamhetsområde stödde vi i sin tur med mer än 450 000 euro, till exempel genom våra program Supportrar och Ungt löfte”, säger Biskop. Evenemangen KPO Kesärieha och KPO Ice Skating fick nästan 8 500 barn att röra på sig under året och tack vare att evenemangen var så populära är planen att anordna ännu fler evenemang 2025.

Mer information:
Kim Biskop, verkställande direktör, 040 577 0821
Matti Laukka, ekonomidirektör, 0400 348 777

 

Original Sokos Hotel Royal är beläget på båda sidor av Hovrättsesplanaden och är betydelsefullt för många stadsbor, eftersom hotellet har verkat i staden i årtionden. Idag skrivs ett nytt blad i Royals historia när hotellet genomgår en fullständig omvandling. Hotellets helt förnyade tornbyggnad öppnar om en månad, den 26.2.2024, så just nu är det liv och rörelse på byggarbetsplatsen. Grundrenoveringen och förnyandet av Royal Hotel är ägaren Handelslaget KPO:s största investering i Vasas turisminfrastruktur på årtionden.

– Vi går igenom en rätt intensiv period just nu, med mängder av varor som levereras till hotellet varje dag. Interiören håller på att färdigställas, utrustning testas och inredningsarbetet är i full gång. Hotellet inreds bland annat med stämningshöjande sidenväxter, av vilka 385 exemplar precis har planterats i hotellets lokaler, berättar hotellchef Nina Rinta.

”Just nu är det våra våningsskötare som är mest sysselsatta med att hänga upp gardiner och förse rummen med tillbehör, såsom strykjärn, strykbrädor, vattenkokare och kaffekokare. Rummen förses med ett stort antal galgar, totalt 1450 stycken. Sängarna som levereras av Familon bäddas strax före öppningen”, förklarar Rinta.

Entreprenörerna bär in 50 soffor och fler än 100 fåtöljer, vars klädsel är tillverkad av Annala väveri i Österbotten. ”Våra hotellrum blir underbart soliga, energiska och färgglada”, berättar hotellchefen entusiastiskt.

I köket testar kockarna restaurangkökets utrustning. Tallrikar och köksredskap levereras dagligen och snart även dryckerna till kylskåpen i de nya restaurangerna, Trattoria Puistikko, kebabrestaurangen Babista och Restaurant Royal.

”Menyerna och frukostutbudet har varit klara sedan länge. Vi kommer att erbjuda många lokala produkter, såsom fisk från fiskaffären Ruotsala, produkter från Maalahden Liha och glass från Närpes Glassfabrik. Gästerna kan också på begäran avnjuta en hel österbottnisk meny”, berättar hotellchefen, eftersom stödandet av lokala aktörer utgör en viktig del av både hotellets och Handelslaget KPO:s omfattande hållbarhetsprogram.

Poolerna i Huippu har ännu inte fyllts med vatten

Royals höga tornbyggnad är imponerande i sig. Väggarna är utrustade med 342 solpaneler, vilket bidrar till hotellets mål att i stort sett vara självförsörjande på energi. Panelernas produktion startar i början av februari.

Utsikten mot staden kan beundras från fönstren på gatunivåns restauranger, panoramahissen eller byggnadens takvåning, med sin tropiskt varma bastuavdelning med pool och utsiktsterrass.

”Huippu Panoramic Sauna & Pool kommer definitivt att vara Platsen med stort P, som alla våra gäster vill besöka. Hotellets gäster erbjuds dagligen möjlighet till kvällsbastu och -sim, samt på helgerna även morgonbastu. Lokalerna kan också bokas för privat bruk, eftersom de lämpar sig utmärkt till mer än traditionella bastukvällar. Huippu, liksom hela hotellet, är tillgängligt”, förtydligar hotelldirektör Max Hellqvist.

Arbetena i Huippu har kommit långt, men inte riktigt i inredningsfasen än. Hotelldirektören uppskattar att poolerna fylls med vatten och bastuugnarna med stenar några dagar före öppning.

Handledningen av personalen är förestående

Personalens orientering är en mycket viktig del av förberedelserna inför invigningen. ”Allt i byggnaden, förutom höjden i lobbyn, är nytt, så dess funktioner och identitet är nya för både tidigare och ny personal. Handledningen är av stor betydelse. Det nya Royal kommer att ha 90 anställda, varav ett fyrtiotal kommer att vara helt nya”, berättar Max Hellqvist.

”En del av personalen ser de nya lokalerna på sin arbetsplats för första gången i samband med handledningen. Jag förväntar mig wow-kommentarer, eftersom sådana har uttalats även av vår nuvarande personal varje gång vi har besökt platsen”, avslutar Hellqvist.

Förnyandet av tornbyggnaden är den första delen av totalrenoveringen av Original Sokos Hotel Royal, som ägs av Handelslaget KPO. Hotellets samtliga lokaler på båda sidor om Hovrättsesplanaden grundrenoveras och förnyas. Original Sokos Hotel Royals nya tornbyggnad öppnas den 26.2.2024, och därefter inleds förnyandet av Central.

Mer information:
Max Hellqvist, hotelldirektör, Original Sokos Hotel Royal, Vasa, tfn 040 529 3686, max.hellqvist@sok.fi
Riku Asukas, MaRa-Branschdirektör, Handelslaget KPO, tfn 050 388 3488, riku.asukas@sok.fi

Original Sokos Hotel Royal, som helt förnyas under perioden 2023–2025, är ett soligt och livfullt hotell i hjärtat av Vasa.
Utgångspunkten för förnyandet av hotellet är att skapa ett av landets mest energieffektiva hotell i den nordiska energihuvudstaden, vilket bland annat kommer att möjliggöras av geotermisk energi, egenproducerad solenergi och moderna tekniska lösningar.
När projektet är klart år 2025 kommer hotellet att ha över 260 rum, fyra restauranger, en evenemangsvåning en bastuavdelning med takpool och utsikt över Vasa. En del av hotellet håller öppet under hela projektet.
https://www.sokoshotels.fi/sv/hotell/vasa/original-sokos-hotel-royal-vaasa

 

Oy Autoliike Nystedt Bilaffär Ab som ägs av Handelslaget KPO och Toyota Auto Finland har ingått ett avtal om att utvidga Nystedts Toyota-affärsverksamhet till Vasa från och med 1.4.2025. Toyota-affären kommer att byggas i Stenhaga på KPO:s tomt bredvid Automaa. Den nya affärens lokaler kommer delvis att finnas i den befintliga byggnaden och delvis i en ny utvidgad del på cirka 1 500 m2 som kommer att byggas i anslutning till den befintliga byggnaden. Automaas besiktning kommer att flytta på grund av utvidgningen och får nya lokaler på tomten. I övrigt fortsätter Automaa i de nuvarande lokalerna.

”Att få företräda Toyota i Vasa är en mycket positiv sak för Nystedt och KPO. Investeringen utvidgar Nystedts Toyota-tjänster till att täcka alla landskap i hela Österbotten och är en naturlig fortsättning på utvidgningen av hela KPO:s tjänsteutbud i Vasaregionen. Toyota är en av KPO:s långvariga samarbetspartner och i och med den här utvidgningen fördjupas samarbetet ytterligare”, säger Handelslaget KPO:s verkställande direktör Kim Biskop.

Byggarbetet av den nya affären inleds omedelbart med flytten av besiktningen och fortsätter med bygget av den utvidgade delen på våren. Samtidigt kommer grundläggande reparationer att utföras i den nuvarande bilaffärsbyggnaden. Automaas verksamhet fortsätter som vanligt under byggarbetet. Man strävar efter att minska eventuella störningar, så att det är så enkelt som möjligt att uträtta ärenden på tomten även under byggarbetet.

”Vi är mycket glada över att få Toyota-tjänsterna även till Vasa. Bilbranschen genomgår en stor omvälvning och vi tror starkt att Toyota även i framtiden kommer att vara en av de starkaste aktörerna på den föränderliga marknaden. Toyotas utmärkta produkter och omfattande tjänster svarar ypperligt på finska och österbottniska behov. Placeringen av Nystedt som granne till Automaa gör handelsplatsen till en ännu starkare koncentration för bilhandel, där våra kunder hittar alla bilrelaterade tjänster på samma gårdsplan”, berättar Matti Laukka, ekonomidirektör och branschdirektör för bilhandel inom Handelslaget KPO.

”Toyota-affären i Vasa kommer att erbjuda alla tjänster som bilförare behöver. Utöver nya Toyota-bilar erbjuder vi ett omfattande sortiment med begagnade bilar, service- och verkstadstjänster för alla behov samt däck- och reservdelstjänster. Vi väntar med spänning på att få presentera vårt nya bilhus för nuvarande och nya kunder i Vasaregionen”, säger Niklas Wingren, verkställande direktör för Nystedt Bilaffär.

Nystedt Bilaffär är ett bilhus med full service som företräder bilmärket Toyota. Nystedt verkar för närvarande i Ylivieska, Karleby och Jakobstad samt under namnet Maakunnan Auto i Seinäjoki och Kauhajoki.

Mer information
Kim Biskop, verkställande direktör för Handelslaget KPO
Matti Laukka, ekonomidirektör och branschdirektör för bilhandel inom Handelslaget KPO
Niklas Wingren, verkställande direktör för Nystedt Bilaffär

Genom ett köp som undertecknades i december förvärvade Handelslaget KPO VR:s markområden inklusive byggnader i Kosil söder om bangården i Karleby. Områdets totala areal är cirka 4,7 hektar. Området är beläget mellan Kosilstigen och bangården, och österut sträcker det sig till närheten av korsningen mellan Kosilstigen och Kosilgatan. Området blir stegvist tillgängligt för KPO under de närmaste åren.

”Förvärvet av området är en viktig strategisk investering för KPO. Framför allt tryggar det framtiden för och utvecklingen av Prismacentret i Kosil när den nuvarande fastigheten närmar sig slutet av livscykeln”, konstaterar KPO:s vd Kim Biskop. ”Dessutom möjliggör området ett mer omfattande kommersiellt utvecklingsarbete och till exempel byggande av ett slags retail park-handelscentrum ett stenkast från stadskärnan” säger Biskop.

Avsikten är att påbörja detaljplaneringen av området omedelbart med beaktande av NTM-centralens, Trafikledsverkets och stadens planer för förnyelsen av bangården i Karleby och trafikarrangemangen som kommer att förbättra trafiken mellan centrum och Kosil.

”Utvecklingsplanen för området gör det möjligt att förbättra tjänsterna för passagerartrafiken i framtiden. I samband med förnyelsen av bangården planerar man bland annat en tunnel för fotgängare och cyklister samt fler parkeringsplatser för pendlare. Det blir möjligt när vår operativa verksamhet på depåområdet upphör under de närmaste åren”, säger fastighetsutvecklingschef Kai Perhola från VR Group.

”Det tar säkert några år innan det konkreta byggandet på området kommer i gång. VR fortsätter sin verksamhet på området ännu de närmaste åren, och dessutom kräver projektplaneringen inklusive planändringen sin tid. Vi inser att området är viktigt också med tanke på stadsbilden, och för vår del vill vi se till att Karleby stad och dess tjänster utvecklas”, konstaterar Biskop.

Mer information
Kim Biskop verkställande direktör
VR Group, fastighetsutvecklingschef Kai Perhola