Handelslaget KPO öppnar ett Sokos-varuhus i Vasa centrum. Varuhuset kommer att ligga i Köpcentrum Rewell. Sokos öppnar vårvintern 2024.

”Många har längtat efter att Sokos ska återvända till Vasa och äntligen, efter en paus på 25 år, öppnar vi Sokos i centrum på nytt. Varuhuset kommer att ha klädavdelningar med ett mångsidigt utbud för damer och herrar, en omfattande skönhetsavdelning och en hemavdelning med fokus på inredning”, säger Kim Biskop, verkställande direktör för Handelslaget KPO.

Sokos är en 70 år gammal varuhuskedja som erbjuder ett brett sortiment av produkter och tjänster inom skönhet, mode och heminredning. Sokos fokuserar på ett brett urval av välkända märken inom skönhet, mode och heminredning samt på personlig och sakkunnig service.

Handelslaget KPO har rankats på andra plats bland Finlands mest inspirerande arbetsplatser. Finlands mest inspirerande arbetsplatser är ett erkännande som beviljas till arbetsplatser med personal vars engagemang är på en särskilt hög nivå. Erkännandet beviljades av Eezy Flow som är Finlands mest betydande personalundersökningsbolag. Handelslaget KPO kom på andra plats i serien för stora organisationer som sysselsätter över 1 000 personer.

Vid Handelslaget KPO mäts arbetstillfredsställelsen genom en enkät varje år. Svarsprocenten har varit hög, i fjol svarade nästan 90 procent av personalen på enkäten.

Vid KPO har arbetstillfredsställelsen redan i flera år varit på en utmärkt nivå. Det bedömdes att bland annat rättvis belöning, effektivt beslutsfattande och lyckad organisering av arbete var de aspekter som förverkligades bäst. I undersökningen uppdagades också personalens tro på en ljus framtid. Av de anställda var till och med nio av tio redo att rekommendera sin arbetsgivare.

”Vi är glada över vår utmärkta placering på listan över Finlands mest inspirerande arbetsplatser. Vi har arbetat långsiktigt för att utveckla välbefinnandet hos personalen och i synnerhet satsat på arbetsförhållanden och på personalens välbefinnande i arbetet och arbetshälsa. Vi har även fantastiska personalförmåner och ett belöningssystem för hela personalen”, säger Kim Biskop, verkställande direktör för KPO.

Handelslaget KPO har öppnat den nya tjänsten Plocka och skanna för sina ägarkunder på Prisma i Karleby. Med tjänsten plockar kunden sina inköp direkt i inköpskassar och skannar produkterna själv redan medan kunden går runt i butiken. Slutligen betalar kunden inköpen med hjälp av en kvittoutskrift utan att gå via en kassa.

Tjänsten Plocka och skanna underlättar butiksbesöket särskilt när kunden har stora inköp på en gång. Kunden behöver inte rada upp och packa ner produkterna på nytt.

För att göra inköp via tjänsten behövs handskannrar och dessa är placerade vid entréerna på Prisma. På samma ställe finns också användarinstruktioner och personalen hjälper vid behov kunderna med att använda tjänsten. Kunden får tillgång till tjänsten genom att visa upp S-Förmånskort första gången hen tar en handskanner. För att kunna använda tjänsten ska du vara ägarkund och myndig.

”Tjänsten Plocka och skanna är ett efterlängtat tillskott i vårt tjänsteutbud. Handskannern sparar dig tid särskilt när du gör stora matinköp, eftersom du inte behöver vänta i en traditionell kassa, rada upp produkterna en för en på rullbandet och packa ner dem på nytt”, säger Prismadirektör Veli-Matti Haarala.

Bland Prisma-butikerna inom Handelslaget KPO erbjuds tjänsten Plocka och skanna på Prisma Hemstrand och Prisma Liselund i Vasa. Tjänsten kommer att införas i Jakobstad och Ylivieska i maj–juni.

Mer information:
Handelslaget KPO
Veli-Matti Haarala, Prismadirektör,

Handelslaget KPO stöder föreningar och sällskap i Österbotten via programmet Supporter där ägarkunderna i KPO genom sina köp samlar in pengar till sin favoritförening. År 2022 deltog 127 föreningar på olika håll inom KPO:s verksamhetsområde i verksamheten och till dessa betalades totalt över 68 000 euro i stöd. De föreningar som hade utnyttjat programmet mest aktivt fick tusentals euro i stöd för sin verksamhet via programmet.

”Vi stöder verksamheten i föreningar och sällskap som är verksamma inom vårt område och uppmuntrar invånarna att röra på sig. Att stödja fritidsverksamhet för barn och unga är särskilt viktigt för oss. Programmet Supporter är ett enkelt sätt för våra ägarkunder att stödja verksamheten i den egna favoritföreningen. I fjol deltog långt över hundra föreningar i verksamheten, och totalt närmare 1 800 familjer eller andra hushåll anslöt sig för att stödja dem. Tack vare att så många österbottningar deltog aktivt kunde vi också betala ett rekordstort stödbelopp till föreningarna”, säger en glad Kim Biskop, verkställande direktör för Handelslaget KPO.

En av de föreningar som deltog var IK Falken från Pedersöre. ”I fjol hade vår förening 65 Supportrar och tack vare programmet kunde vi samla in över 2 600 euro i stöd. Vår verksamhet bedrivs helt och hållet med frivilliga krafter och talkoarbete. Tack vare Supportrarna har vi kunnat utöka vår verksamhet och erbjuda motionsaktiviteter för barn och unga i regionen”, säger Sune Lind inom IK Falken.

Mer information:

Kim Biskop, verkställande direktör

Handelslaget KPO har inlett en förnyelse av Original Sokos Hotel Royal Vasa. Hotellet kommer att renoveras från golv till tak i två faser. Den första arbetsfasen har inletts med en tömning av hotellets tornbyggnad och byggen av bland annat en provisorisk reception.

Receptionen och hotellfunktionerna flyttas till en början till den s.k. Central-byggnaden. Hotellet är öppet under renoveringen. När renoveringen av tornbyggnaden blir klar om ungefär ett år inleds en renovering av Central. Hotellrummen, restauranglokalerna, lobbyn och bastuavdelningen rivs ner till de råa ytorna och renoveras. Även hotellets energi- och husteknik förnyas. Hotellet får bergvärme som huvudsakligt uppvärmningssystem samt ett system för energiåtervinning från avloppsvatten och ett solkraftverk.

Det omfattande renoveringsprojektet sysselsätter ett stort antal personer inom olika branscher. Arbetet genomförs i huvudsak tillsammans med lokala aktörer, och sysselsättningseffekten i regionen är cirka 200 årsverken. WestGroup Oy Ab från Vasa är huvudgenomförare av den första projektfasen, Ab Vasa Byggnadsreparation – Vaasan Rakennuskorjaus Oy ansvarar för renoveringen av hotellrummen och även husteknikentreprenörerna kommer från Vasaregionen.

”Majoriteten av planerarna och byggarna samt övervakningsresurserna inom projektet kommer från Vasaregionen. Planeringsbyråerna, med undantag av inredningsdesign och brandteknisk planering, finns inom en radie av 500 meter från hotellet. Vår utgångspunkt är alltid att anlita lokala aktörer om det bara är möjligt”, säger Mika Mikkola, fastighetsdirektör inom KPO.

”Renoveringsobjektet är krävande och intressant. Ett särdrag är att byggarbetsplatsen ligger i stadskärnan, vilket ställer vissa krav på bland annat produktionen och logistiken. För att projektet ska förlöpa smidigt krävs god samarbetsanda mellan alla parter i projektet. Detta har testats redan i förplaneringsfasen och jag kan med gott samvete säga att alla jobbar för samma mål. Det är en glädje att få medverka i det största pågående projektet i regionen, säger Toni Uusi-Pohjola, verkställande direktör för WestGroup.

Mer information:
Handelslaget KPO, Mika Mikkola, fastighetsdirektör
WestGroup Oy Ab, Toni Uusi-Pohjola, verkställande direktör

lö 28.1 kl. 11–13 Lappajärvi, Hotel Kivitippus strand, Nykäläntie 137 (OBS! Platsen har ändrats. Evenemanget ordnas ej vid centrums skridskobana.)
lö 28.1 kl. 15–17 Vetil, rinken vid idrottscentret

sö 29.1 kl. 10.30–12.30 Kannus, rinken vid Kitinkangas
sö 29.1 kl. 14–16 Karleby, Sandhagens skridskobana

fr 10.2 kl. 18–20 Korsholm, Smedsby rinken

lö 11.2 kl. 11–13 Vasa, Sandvikens skridskobana
lö 11.2 kl. 14.30–16.30 Storkyro, rinken vid skolcentret

lö 11.2 kl 17.30-19.30 Laihia, urheilukeskuksen kaukalo

OBS! Maskotarna på plats under första timmen.

Välkommen! 💚

 

Handelslaget KPO kommer att erbjuda jobb för minst 1 200 sommararbetare den kommande sommaren. Hälften får anställning i längre sommarjobbsperioder och hälften i en tvåveckors betald praktik. De flesta sommaranställda arbetar inom kundtjänst, till exempel som säljare, servitörer och trafiktbutiksanställda. Sommarjobb finns brett tillgängliga runt hela KPO:s verksamhetsområde.

Ansvarsfull sommaranställning

Mer än 1 200 sommarjobb som erbjuds av KPO varje år är spridda över alla österbottniska landskap. Naturligtvis finns det flest jobb i regionerna Vasas, Karlebys, Jakobstads och Ylivieskas område.

”Det är bra att bo, arbeta och studera i Österbotten. Området utvecklas och växer, det finns mångsidiga jobb både hos oss och på andra ställen. Från oss på KPO är det möjligt att få den där allra första goda arbetslivserfarenheten”, säger verkställande direktör Kim Biskop.

”På KPO skolar man noggrant sina sommaranställda. Inlärningen på plats kompletteras med en centralt genomförd onlineskolning. Utöver det innehåller verktygslådan även ett ”träningspass”, med vilket de mest oerfarna medarbetarna bekantas med arbetslivets grundläggande färdigheter, säger personaldirektör Leif Lindberg.

”Efter att sommarjobbet upphör kan vi även erbjuda många en mer bestående anställning. Det finns till exempel möjlighet att jobba vidare vid sidan av studierna”, fortsätter Lindberg.

”KPO deltar även i år i kampanjen Ansvarsfullt sommarjobb. Unga som ännu inte är säkra på om de skulle passa bäst som försäljare, kock eller till och med servitör kan testa vilket jobb de passar för med hjälp av sommarjobbsspelet på Testaa mihin S-ryhmän kesätyöhön sopisit! | Oikotie Työpaikat

KPO:s sommarjobbansökning är öppen 9.1.-31.3.2023. Information gällande den möjliga Bekanta dig med arbetslivet och tjäna- sommarpraktiken kommer att meddelas senare under våren.

Handelslaget KPO är ett av Finlands största regionala handelslag och det enda moderbolaget till en miljardkoncern i sin region. KPO är verksamt i de ekonomiska regionerna Karleby, Vasa, Jakobstad och Ylivieska och bedriver, förutom marknadshandel, även bränslehandel, turist- och förplägnadsverksamhet samt bilhandel. I slutet av 2022 hade KPO mer än 2 000 proffs inom handel och service.

I jul betjänar Prisma Jakobstad, Karleby och Vasa längre än normalt. Under tiden fre 16.12 – fre 23.12.2022 ända till kl. 24. Undvik värsta rusningstiden, kom och handla då det passar dig bäst.

Sista juluppköpen hinner du göra ännu på julafton fram till kl. 16. På juldagen 25.12 är alla Prisma-varuhusen stängda.

Prisma Karleby

16–23.12 kl. 7–24
(sö 18.12 kl. 9-24)
24.12 kl. 7–16
25.12 stängt
26.12 kl. 7–23

 

Prisma Hemstrand Vasa

16–23.12 kl. 7–24
24.12 kl. 7–16
25.12 stängt
26.12 kl. 7–23

 

Prisma Liselund Vasa

16–23.12 kl. 7–24
24.12 kl. 7–16
25.12 stängt
26.12 kl. 7–23

 

Prisma Jakobstad

16–23.12 kl. 7–24
(sö 18.12 kl. 9-24)
24.12 kl. 7–16
25.12 stängt
26.12 kl. 7–22

 

Prisma Ylivieska

må–lö kl. 7–21, sö kl. 9–21
24.12 kl. 7–16
25.12 stängt
26.12 kl. 7–21

 

Julens öppettider »

 

Förvaltningsrådet i Centrallaget för Handelslagen i Finland SOK har utsett SOK:s styrelse för år 2023. Verkställande direktör Kim Biskop, Handelslaget KPO, fortsätter i styrelsen. Biskop har suttit i styrelsen sedan 2019.

Koncernchefen för SOK, Hannu Krook, fortsätter som styrelseordförande i SOK. Till ny vice ordförande i styrelsen valdes Harri Miettinen, verkställande direktör i Kymen Seudun Osuuskauppa, och som ny styrelsemedlem börjar Antti Heikkinen, verkställande direktör i Turun Osuuskauppa och Katri Harra-Salonen, digital chef för Kojamo Oyj. Handelslaget Hämeenmaas verkställande direktör Olli Vormisto och Aalto University School of Business professor Rita Järventie-Thesleff lämnar SOK:s styrelse.

SOK:s styrelse 2023:
Hannu Krook, koncernchef, ordförande
Kim Biskop, verkställande direktör
Nermin Hairedin, verkställande direktör
Katri Harra-Salonen, Digital chef
Juha Kivelä, verkställande direktör
Veli-Matti Liimatainen, verkställande direktör
Harri Miettinen, verkställande direktör
Antti Määttä, verkställande direktör

 

Inom Handelslaget KPO har vi vidtagit många åtgärder för att spara energi i syfte att göra vad vi kan för att hjälpa Finland i det svåra energiläget. Genom dessa sparåtgärder och de planerade investeringarna i energieffektivitet under 2023 eftersträvar vi årliga besparingar på cirka 1 200 MWh i energiförbrukningen, vilket motsvarar den årliga förbrukningen i cirka 60 egnahemshus med eluppvärmning.

Även Handelslaget KPO har sänkt inomhustemperaturen med en grad på verksamhetsställena, och under hösten har temperaturerna optimerats till en lämplig nivå. Genom att sänka inomhustemperaturen med en grad går det att spara upp till 5 procent i uppvärmningsenergi om året. Dessutom justeras för närvarande inomhusbelysningen i KPO:s butiker så att den sänks med 20–40 procent beroende på belysningens utgångsnivå.

Inom KPO förbereder vi oss för den kommande vintern även genom att försöka styra elförbrukningen till andra tider än då de riksomfattande effekttopparna infaller. Ventilationsanläggningarna kommer att stängas av helt eller sänkas till minimi klockan åtta på morgonen och klockan fem på eftermiddagen. Dessutom har drifttiderna för olika hustekniska anläggningar sänkts till minimi, till exempel för tining av stuprännor och brunnar. Vi strävar efter att släcka utebelysning och ljusreklam och ställa in digitala skärmar i energisparläge när de inte behövs. KPO deltar också i stamnätsbolaget Fingrids frivilliga förvarningsgrupp och förbinder sig att vidta ytterligare åtgärder om det blir risk för elbrist.

I KPO:s fastigheter har man under årens lopp i huvudsak övergått till bergvärme, och för närvarande har åtta verksamhetsställen solpaneler. Nästan alla butiker har uppvärmningssystem där man även utnyttjar kondensvärme från kylanläggningarna, och den räcker till för att värma upp butiken från tidig vår till sen höst. Omkring hälften av kylanläggningarna har redan förnyats så att de har miljövänliga köldmedium, och de resterande kommer att förnyas fram till slutet av 2030. I nästan alla KPO:s fastigheter har man dessutom också bytt till LED-belysning, vilket har gjort att de enskilda butikerna har kunnat göra besparingar på upp till 30 procent i elförbrukningen. På Prisma i Karleby och i Ylivieska används även E-Power-hybridfilter som förbättrar elkvaliteten, och dessa har gett enheterna energibesparingar på cirka 4 procent.

”Energieffektivitet och miljövärden har redan i årtionden varit en central del av KPO:s verksamhet och när vi planerar och bygger verksamhetsställen. Genom avsevärda investeringar i bland annat uppvärmningsformer, belysning och kylanläggningar har vi redan minskat vår jämförbara energiförbrukning med cirka 25 procent sedan 2016. Genom de nya energisparåtgärderna och projekten under nästa år eftersträvar vi att minska vår elförbrukning ytterligare med hela 1 200 MWh. Vi vill göra vad vi kan för att undvika elavbrott i vinter”, säger Kim Biskop, verkställande direktör för Handelslaget KPO.

Satsningarna på förnybar energi och energieffektivitet är en del av Handelslaget KPO:s klimatåtgärder och mål att den egna verksamheten ska vara koldioxidnegativ 2025.

Mer information
Verkställande direktör Kim Biskop
Fastighetsdirektör Mika Mikkola