Historia


Osuuskauppa KPO perustettiin vuonna 1905 Suomen ensimmäiseksi alueosuuskaupaksi, tavallisten ihmisten omistamaksi ostospaikaksi. Vuosien keskustelu kauppatoiminnan järjestämisestä konkretisoitui kesällä 1905, jolloin tehtiin osuuskaupan perustamispäätös ja pidettiin perustamiskokous.

Historia

Osuuskauppa KPO perustettiin vuonna 1905 Suomen ensimmäiseksi alueosuuskaupaksi, tavallisten ihmisten omistamaksi ostospaikaksi. Vuosien keskustelu kauppatoiminnan järjestämisestä konkretisoitui kesällä 1905, jolloin tehtiin osuuskaupan perustamispäätös ja pidettiin perustamiskokous. Osuuskaupan ensimmäinen myymälä avattiin Kokkolassa 2.7.1906. Silloiset asiakasomistajat iloitsivat kaupasta, jossa voivat hankkia ostoksensa ja saada mahdollista voittoa yleisölle yksilön sijasta.

Jo KPO:ta perustaessa tavoitteena oli luoda maakunnallinen osuuskauppa. Silloinen Keski-Pohjanmaan Osuuskauppa toimikin Suomen ensimmäisenä alueosuuskauppana lähialueillaan ja hiljalleen levitti myymäläverkostoaan laajalle ympäri maakuntaa aina 1960-luvun huippulukemiin asti. KPO on laajentunut 1980–1990-lukujen rakennemuutosten ja fuusioiden kautta kattamaan koko Vaasan, Kokkolan, Pietarsaaren ja Ylivieskan talousalueet ja saanut nimekseen Osuuskauppa KPO. Kaiken kaikkiaan KPO:n toimialueella on toiminut eri aikakausina 79 osuuskauppaa, jotka ovat fuusioituneet yhdeksi vahvaksi pohjalaiseksi alueosuuskaupaksi. Nykyisin Osuuskauppa KPO on yksi Suomen suurimmista alueosuuskaupoista, ja se toimii yhteensä 36 kunnan alueella.