Osuuskauppa KPO:n Prisma Liisanlehto harjakorkeudessa


5.11.2021

Prisma Liisanlehdon rakentaminen Vaasassa on edennyt harjannostajaisvaiheeseen, joita vietettiin perjantaina 5.11. KPO:n historian suurimman yksittäisen investoinnin rakennustyöt valmistuvat vuoden 2021 loppuun mennessä. Uuden Prisman kerrosala on yhteensä yli 22 500 m2. Lisäksi tontilla on pysäköintihallissa ja –kannella sekä pihan pysäköintialueella yhteensä yli 1000 autopaikkaa. Kiinteistön kokonaisala on lähes 40 000 m2. Prismakeskuksen yhteydessä molemmin puolin Kanavasillantietä on ABC-polttoainepisteet sekä ABC CarWashit.

Prisma Liisanlehdon palvelutarjontaa täydentää KPO:n oma PizzaBuffa-, Presso- ja Hesburger -ravintoloista koostuva ravintolakokonaisuus, Emotion -kauneuden erikoisliike sekä S-Pankin asiakaspalvelupiste. Lisäksi tiloihin tulee vuokralle Apteekki, Alko, Silmäasema, 24 Pesula ja LähiTapiola.

Vastuullista rakentamista

Vaasan Liisanlehtoon nousseen uuden Prisman suunnittelussa ja rakennustöissä on otettu ympäristö alusta asti huomioon monin eri tavoin energiatehokkaasta lämmön- ja sähköntuotannosta liito-oravien elinoloihin. Osuuskauppa KPO:n tavoitteena onkin ollut tehdä Vaasaan Suomen energiatehokkain ja ympäristötekijät monipuolisesti huomioiva Prisma.

Prisma Liisanlehtoon tulee yli 2000 aurinkopaneelia, joilla tullaan tuottamaan lähes 20 % hypermarketin tarvitsemasta energiasta. Käytettävästä energiasta ei aiheudu lainkaan hiilidioksidipäästöjä. Kallioporakaivot ja lämpöpumput ovat lämmöntuotannon pääratkaisuna. Kylmälaitteiden lauhde ja poistoilman lämpö otetaan mahdollisimman tarkasti talteen. Valaistus on toteutettu energiatehokkailla led-valoilla sekä sisällä että ulkona. ABC CarWashit on varustettu biologisilla vedenpuhdistamoilla. Sähköautojen latausta varten asennetaan yhteensä 14 latauspistettä painopisteen ollessa teholatauksessa. Polkupyörille tulee lähes 130 telinepaikkaa. Prisman pohjoisen sisäänajon läheisyyteen sijoitetaan Ringin ekopiste.

”Tontilla olleiden rakennusten purkujätteitä ja jätemaita hyödynnettiin mahdollisuuksien mukaan esim. katu- ja urheilualuerakentamiseen ja tontilla sijainnut huolto- ja toimistorakennus siirrettiin toisaalle perunavarastoksi. Prisman tontilta saatiin hyödynnettyä 150 000 kuutiota mursketta kalliosta ja maakivistä. Pelkästään maakivien murskauksella vältettiin kuljettamasta noin 6000 autokuormaa. Tontille jätettiin myös metsäsaareke turvaamaan liito-oravien elinympäristöä ja lähiympäristöön tehtiin pesäpönttöjä yhteistyössä Vaasan kaupungin kanssa” kertoo KPO:n kiinteistöjohtaja Mika Mikkola.

Prisma Liisanlehdon kakkosvaiheen pääurakoitsijana toimii Lujatalo Oy Pohjanmaa ja pääsuunnittelijana Oy Polyplan Ab Vaasasta.

”Ajokortti-ikään ehtinyt hanke alkaa valmistua. Prisma Liisanlehto on KPO:n historian suurin yksittäinen investointi ja uusi Prisma on asettanut meidät myös suuren rekrytointihaasteen eteen. Haku on edelleen käynnissä ja se on herättänyt valtavasti kiinnostusta sekä sisäisesti että ulkoisesti. Prismakeskus tulee työllistämään yli 200 henkilöä. Jos tätä pitäisi asettaa jotenkin mittakaavaan, niin Pohjanmaalta löytynee ehkä 14 yritystä jotka työllistävät enemmän kuin 200 henkeä” kertoo KPO:n toimitusjohtaja Kim Biskop.

”Prisma Liisanlehto tulee merkittävästi parantamaan KPO:n tarjoamia palveluita ja lisäämään keskittämismahdollisuuksia asiakasomistajillemme” jatkaa Biskop.

Lisätietoja:
Osuuskauppa KPO
Kim Biskop, toimitusjohtaja ja Mika Mikkola, kiinteistöjohtaja