Osuuskauppa KPO:n kiinteistöjen sähkö 100 % uusiutuvaa ja energiankulutus laskenut 20 %


7.5.2021

Osuuskauppa KPO:n omistamien kiinteistöjen käyttämä sähkö on nyt tuotettu 100 % uusiutuvilla energialähteillä. Pääasiallinen energianlähde on tuulivoima, jolla vuonna 2020 tuotettiin n. 66 % KPO:n kiinteistöjen sähköstä. Muita merkittäviä energialähteitä olivat vesi- ja biovoima. Myös aurinkoenergian hyödyntäminen lisääntyy jatkuvasti. Esimerkiksi Vaasaan rakentuvaan uuteen Prisma Liisanlehtoon tulee yli 2000 aurinkopaneelia, joilla tullaan tuottamaan lähes 20 % hypermarketin tarvitsemasta energiasta.

Uusiutuvien energianlähteiden lisäksi KPO on panostanut energiankulutuksen vähentämiseen jo vuosia. Kulutusta onkin saatua vähennettyä 20 % vuoteen 2016 verrattuna. Tämä säästö vastaa yli 350 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta. Kulutusta on saatu tiputettua muun muassa investoimalla myymälöiden led-valaistukseen, energiatehokkaisiin ja ympäristöystävällisiin kylmälaitteisiin sekä kalliolämpöön. Myös energiankulutuksen automaatio- ja seurantajärjestelmiä kehitetään jatkuvasti.

Sähköautoilu lisääntyy, energian kokonaiskulutus laskee

Energiatehokkuuden ja ympäristöystävällisyyden merkitys vain lisääntyy tulevaisuudessa muun muassa sähköautoilun yleistymisen myötä. KPO:lla on tällä hetkellä yli 50 sähköautojen latauspistettä marketien, ABC-asemien, hotellien sekä autoliikkeiden yhteydessä. Tämä verkosto tulee lähitulevaisuudessa kasvamaan usealla uudella toimipaikalla ja latauspisteellä.

”Energiankulutuksen vähentäminen ja uusiutuvan energian hyödyntäminen on järkevää niin ympäristön kannalta kuin taloudellisestikin. Ympäristön huomioon ottaminen on myös tärkeä osa KPO:n vastuullisuustyötä. Tavoitteemme on olla hiilinegatiivinen yritys vuoteen 2025 mennessä” kertoo Osuuskauppa KPO:n toimitusjohtaja Kim Biskop.

”Hyvä esimerkki uusiutuvien energianlähteiden luomista mahdollisuuksista on Vaasan Liisanlehtoon rakentuvan uuden Prisman aurinkosähkövoimala, jolla tullaan tuottamaan lähes 150 sähköauton keskimääräistä vuosikulutusta vastaava energiamäärä. Myös Kokkolan ja Ylivieskan Prismoihin tullaan alkukesästä asentamaan uutta teknologiaa edustavia hybridisuodinjärjestelmiä, joilla tavoitellaan lähes 5 % vuotuisia säästöjä yksiköiden energiankulutuksessa” Biskop lisää.

OSUUSKAUPPA KPO

Kim Biskop, toimitusjohtaja