Osuuskauppa KPO investoi aurinkosähköön tuplaamalla aurinkopaneelien määrän


13.6.2023

Osuuskauppa KPO on investoinut viime vuosina voimakkaasti uusiutuvaan energiaan. Suurena toimijana KPO:lle on tärkeää, että sähkö on tuotettu kestävästi ja sen hinta on kilpailukykyistä. Tällä hetkellä KPO:n toimipaikoissa ympäri pohjalaismaakuntia tuotetaan sähköä lähes 4 000 aurinkopaneelin voimin, ja kuluvan vuoden aikana niiden määrä tuplaantuu noin 8 000 paneeliin.

Tänä vuonna tavoitteena on asentaa aurinkopaneelit kymmeneen uuteen toimipaikkaan, jonka jälkeen KPO:lla toimii yhteensä 21. kiinteistössä aurinkovoimalat. Investointeihin lukeutuvat täysin uudistettava Sokos Hotel Royal Vaasassa, Kokkolan Prisma sekä useita S-marketteja ja Sale-yksiköitä. Viime vuonna KPO:n aurinkovoimalat tuottivat yhteensä 900 MWh energiaa, ja kuluvan vuoden aikana tuotanto kasvaa noin 3 000 MWh:iin. Tämä vastaa lähes 200 sähkölämmitteisen omakotitalon sähkönkulutusta vuodessa.

”Tyypillisesti aurinkovoimalat tuottavat lähes viidenneksen toimipaikan kuluttamasta sähköstä. Kesäaikaan tuotanto on tehokkaimmillaan ja paneelit voivat hetkellisesti tuottaa koko myymälän tarvitseman sähkön. Kun aurinkosähkön määrä tuplaantuu vielä tämän vuoden aikana, sen osuus koko Osuuskauppa KPO:n sähkönkulutuksesta tulee olemaan lähes viisi prosenttia. Paras esimerkki onnistumisesta on Prisma Liisanlehdon aurinkovoimala, joka tuottaa sähköä vuodessa enemmän kuin kylmälaitteet kuluttavat”, KPO:n kiinteistöjohtaja Mika Mikkola kertoo.
”Vuonna 2022 kaikki käyttämämme sähkö oli päästötöntä. S-Voiman ja sen omistaman Gigawatti Oy:n tuottaman tuulivoiman osuus oli vuonna 2022 jo 80% KPO:n kokonaistarpeesta. Aurinkosähköjärjestelmien rakentaminen etenee ja uusiutuvaa energia tuotetaan siten enenevässä määrin myös paikallisesti. Tavoitteenamme on olla oman toimintamme osalta hiilinegatiivinen vuonna 2025”, Mikkola jatkaa.

”Meille Osuuskauppa KPO:ssa ympäristövastuu ja energiatehokkuus ovat tärkeitä arvoja. Tavoitteenamme on lisätä vihreän energian määrää, ja lähivuosille olemme suunnitelleet kymmenkunta aurinkovoimalaa. Investoimalla puhtaaseen, uusiutuvaan energiaan vähennämme päästöjämme kestävästi. Lisäksi investoimme energiatehokkuuteen muun muassa uusimalla kylmälaitteita, optimoimalla valaistusta ja hyödyntämällä hukkalämpöä. Emme harrasta viherpesua vaan toimenpiteemme ovat sekä taloudellisesti että ympäristön kannalta kestäviä”, Osuuskauppa KPO:n toimitusjohtaja Kim Biskop kertoo.
Lisätiedot

Toimitusjohtaja Kim Biskop
Kiinteistöjohtaja Mika Mikkola

 

Kuva: Prisma Kokkola

Kuvaaja: Aki Paavola