KPO:n myynti ylitti 1,1 miljardia euroa, ennätykselliset investoinnit palveluverkostoon


21.2.2024

Osuuskauppa KPO:n myynti kasvoi vuonna 2023 selvästi ollen 1 102,6 miljoonaa euroa. Toiminnan tulos parani hieman uusien ja uusittujen market -yksiköiden sekä mara-toimialan vetämänä.

KPO:n verollinen myynti oli viime vuonna 1 102,6 (ed.v. 1 034,7) miljoonaa euroa ja liikevaihto 899,4 (ed.v. 843,0) miljoonaa euroa. Tulos ennen veroja oli 30,2 (ed.v. 28,2) miljoonaa euroa. KPO investoi ennätykselliset 66,2 miljoonaa euroa palveluverkostonsa kehittämiseen. Bonusta, ylijäämänpalautusta, osuusmaksun korkoa ja maksutapaetua maksettiin niin ikään ennätysmäärä eli 37,8 (ed.v. 34,2) miljoonaa euroa.

Myynti kasvoi edellisestä vuodesta 67,9 miljoonaa euroa eli 6,6 prosenttia. KPO:n verollinen myynti jakautui seuraavasti:

Päivittäistavarakauppa 58,9 %
Polttonestekauppa 16,9 %
Autokauppa 10,9 %
Käyttötavarakauppa 7,6 %
Matkailu- ja ravitsemiskauppa 4,8 %
Kiinteistöliiketoiminta 0,9 %

KPO:n market -toimialan myynti kasvoi edellisvuodesta 6,0 % ja oli 934,9 miljoonaa euroa. Kasvun suurimpana veturina toimi edullinen hintataso, jonka merkitys korostuu yleisen talouden tilanteen ollessa haastava. Matkailu- ja ravitsemistoimialan myynti kasvoi niin ikään selvästi. Suurin syy kasvuun oli Original Sokos Hotel Royalin liiketoiminnan siirtyminen KPO:lle vuoden alussa, mutta kasvu oli merkittävää myös vertailukelpoisessa verkostossa. Toimialan myynti kasvoi 43,2 % ja oli 38,4 miljoonaa euroa. Yleisen taloustilanteen haastaman autokaupan myynti kasvoi 5,7 % ollen 119,5 miljoonaa euroa.

Alueen merkittävimpiä työllistäjiä

KPO:lla työskenteli vuoden lopussa 2 110 henkilöä. Lisäksi KPO työllisti kesällä jopa 1 200 nuorta. KPO on Eezy Flown työtyytyväisyyttä mittaavan tutkimuksen mukaan yksi Suomen innostavimmista työpaikoista ja ylsi työyhteisötutkimuksessa jälleen parhaaseen AAA-luokitukseen. Tämän erinomaisen tuloksen ovat mahdollistaneet panostukset työolosuhteisiin ja -välineisiin sekä henkilökunnan työhyvinvointiin ja jaksamiseen.

Asiakasomistajia palkittiin ennätyksellisesti 37,8 miljoonalla eurolla

Vuonna 2023 KPO:hon liittyi 6 812 uutta jäsentä eli asiakasomistajaa. Jäsenmäärä oli joulukuun lopussa 132 676. KPO:n toiminta-alueen kotitalouksista n. kolme neljäsosaa on KPO:n asiakasomistajia. Asiakasomistajien saama Bonus oli 28,5 miljoonaa euroa. Bonusta, osuuspääoman korkoa, maksutapaetua ja ylijäämänpalautusta maksettiin yhteensä 37,8 miljoonaa euroa eli keskimäärin 285 euroa jäsentä kohden.

Tuntuvaa palkitsemista myös alkavana vuonna

KPO:n ylijäämä ennen veroja oli 30,2 miljoona euroa (ed.v. 28,2 miljoonaa euroa). Konsernin omavaraisuusaste oli 81,8 % (ed.v. 83,3 %). Tuloksestaan KPO maksaa veroja 6,5 miljoonaa euroa.

”Vuosi 2023 jatkoi surullisella tavalla turbulenttia ajanjaksoa, jonka aikana on nähty useita globaaleja kriisejä ja inhimillistä kärsimystä. Ukrainan sota ja muut maailman tapahtumat ovat sen lisäksi vaikuttaneet myös jokaisen suomalaisen arkeen ja talouteen. Kohonnut inflaatio ja korkotaso ovat syöneet kuluttajien ostovoimaa ja ajaneet kulutuskysyntää ahtaalle useilla toimialoilla. Talouden haasteet ovat näkyneet myös KPO:n arjessa, mutta toimialamme selvisivät kuitenkin haasteista kunnialla ennen kaikkea palveluitamme aktiivisesti käyttäneiden asiakasomistajien sekä sitoutuneiden työntekijöidemme ansiosta. Haluankin esittää suuret kiitokset omistajillemme, koko upealle henkilökunnallemme sekä KPO:n muille sidosryhmille menneestä vuodesta”, toteaa Osuuskauppa KPO:n toimitusjohtaja Kim Biskop. ”Vuoden aikana KPO:lle kertynyt tulos palautuu takaisin toiminta-alueellemme ennen kaikkea käynnissä olevan ennätyksellisen investointiohjelmamme kautta, mutta haluamme sen lisäksi palkita asiakkaitamme maksamalla ylijäämästä takaisin omistajillemme n. 4,5 miljoonaa euroa. KPO:n hallitus esittääkin kevään edustajiston kokoukselle, että KPO jakaa jäsenilleen 3 %:n osuuspääoman koron lisäksi 0,7 % ylijäämänpalautusta Osuuskauppa KPO:lta tehdyistä bonusostoista”, Biskop jatkaa.

Ennätysinvestoinnit palveluiden kehittämiseen

KPO:n investoinnit vuonna 2023 olivat yhteensä 66,2 miljoonaa euroa. Vuoden merkittävin investointi oli Original Sokos Hotel Royalin uudistuksen ensimmäinen osa, jossa hotellin torniosa on remontoitu ja uudistettu täysin. Uusittu hotelli avataan tulevalla viikolla, ja pian sen jälkeen hanke siirtyy hotellin toiselle puolelle Central -osaan. Viime viikolla avattiin myös täysin uusi S-market Vaasan Sundomiin, ja Vaasan uuden Sokos -myymälän avajaisia päästään niin ikään juhlimaan kevään aikana. Kotirannan Prismaan tehtiin mittava myymälän ja kylmätekniikan uudistus ja aloitettiin myös ulkojulkisivujen uudistus. Kaustisella aloitettiin uuden S-marketin rakennustyöt ja myös Kokkolassa aloitettiin Prisman mittava myymäläuudistus. Sale -konseptiuudistus saatiin päätökseen koko ketjun osalta, minkä lisäksi tehtiin lukuisia muita investointeja, kuten liiketilamuutoksia, perusparannuksia sekä energiainvestointeja.

Hurja investointitahti jatkuu myös lähivuosina

”Vuoden 2024 talouskehityksen ennustetaan olevan nihkeää. Suomen talous on ajautunut taantumaan, mutta haurasta kasvua odotetaan jo loppuvuodelle hellittävän inflaation, laskevien korkotasojen ja ostovoiman kehityksen vauhdittamana. KPO katsoo varovaisista ennusteista huolimatta luottavaisena tulevaisuuteen ja jatkaa panostuksiaan edullisiin hintoihin ja palveluverkostonsa kehittämiseen. Vuoden suurin yksittäinen investointi on Original Sokos Hotel Royalin uudistushankkeen toinen osa. Kaupungin ja pohjalaismaakuntien suurimman hotellin uudistus työllistää rakennusaikana satoja henkilöitä ja on luonut jo nyt yli puolensataa uutta työpaikkaa. Investointina se on vuosikymmeniin suurin matkailualan panostus Vaasan seudulle vaikuttaen myös kaupungin keskustan ilmeeseen positiivisesti” kertoo Biskop. ”Tämän lisäksi rakennamme uuden S-marketin Kaustiselle ja valmistelemme myös muita markethankkeita toiminta-alueellamme. Autotoimialalla aloitamme Vaasan Kivihaassa Autoliike Nystedtin uuden Toyota -liikkeen rakennustyöt. Myös mara -toimialan investoinnit saavat jatkoa, kun aloitamme Kokkolaan rakennettavan uuden hotellin tarkemman suunnittelutyön. Hotellin rakennustyöt alkavat näillä näkymin vuoden 2025 puolella” Biskop jatkaa.

Ostoja pohjalaisilta yrityksiltä yli 110 miljoonalla ja monipuolista tukea liikunnalle ja kulttuurille

”Oman toiminta-alueen hyvinvointi on KPO:lle elinehto. Pyrimmekin kohdistamaan hankintoja alueellemme mahdollisimman paljon. Viime vuonna ostimme tuotteita ja palveluita pohjalaismaakunnista yhteensä yli 110 miljoonan euron arvosta 2 400:lta eri yritys- ja yhteistyökumppanilta. Toiminta-alueemme liikuntaa, urheilua ja kulttuuria puolestaan tuimme lähes 0,5 miljoonalla eurolla esimerkiksi Kannustajat- ja Nuori Lupaus – ohjelmiemme kautta” kertoo Biskop. KPO:n kesärieha ja KPO Ice Skating luistelutapahtumat liikuttivat vuoden aikana lähes 8 500 lasta ja suuren suosionsa ansiosta tapahtumia on tarkoitus järjestää entistä enemmän vuonna 2025.

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Kim Biskop 040 577 0821
Talousjohtaja Matti Laukka 0400 348 777