KPO:lla onnistunut alkuvuosi globaalin myllerryksen keskellä


18.8.2023

Osuuskauppa KPO:n tammi-kesäkuun 2023 verollinen myynti kasvoi merkittävästi edellisvuodesta ollen 534,8 miljoonaa euroa (edv 498,2). Operatiivinen tulos parani hieman ollen 11,3 miljoonaa euroa (edv 9,8). Suurimmat myynnin kasvut kirjattiin päivittäistavarakaupassa sekä majoitus- ja ravintolakaupassa. KPO oli jälleen tänä kesänä yksi Suomen suurimmista nuorten työllistäjistä 1200 kesätyöntekijällään.

Globaalit kriisit, inflaatio ja korkojen nousu vaikuttivat merkittävästi kaikkiin KPO:n toimialoihin

Päivittäistavarakaupan osuus KPO:n alkuvuoden myynnistä oli n. 59%. Viime vuosina nähty myynnin voimakas kasvu sai jatkoa myös tänä vuonna, kun päivittäistavarakaupan myynnissä kirjattiin kasvua 13,1 %. Kasvuun ovat vaikuttaneet osaltaan uuden Prisman avaus Vaasan Liisanlehtoon sekä inflaatio, mutta myös KPO:n markkinaosuuden uskotaan kasvaneen alkuvuoden aikana. Polttonestekaupassa myynti laski 9,1 % johtuen pääasiassa polttonesteiden hintojen laskusta. ”Asiakkaat ovat siirtäneet ostojaan hinnaltaan edullisempiin myymälöihin ja tuotevaihtoehtoihin. Edullisen hintatasomme vuoksi myyntimme on kasvanut kaikissa päivittäistavaraketjuissamme”, kertoo Osuuskauppa KPO:n toimitusjohtaja Kim Biskop.

Majoitus- ja ravintolakaupassa kirjattiin myynnin kasvua peräti 56,0 %. Kasvuun vaikutti merkittävästi Vaasan Original Sokos Hotel Royalin liiketoiminnan siirtyminen KPO:lle vuoden vaihteessa. KPO aloitti hotellin uudemmassa torniosassa mittavat uudistustyöt heti vuoden alussa. Torniosa on tarkoitus avata täysin uudistettuna alkuvuodesta 2024, jonka jälkeen remontti siirtyy Centralin puolelle. Ravintolakauppa on käynyt myös muissa toimipaikoissa erittäin hyvin alkuvuoden aikana, ja KPO:n järjestämät tapahtumat kuten Sun Pampas Ylivieskassa ja Mustakari Memories Kokkolassa saavuttivat tavoitteensa.

Autokaupan toimialalla myynti kasvoi 1,3 %. Uusien autojen kauppaa hidastaa talouden tilanne ja korkotason nousu, mutta käytettyjen autojen ja huoltopalveluiden myynti on ollut vähintään edellisvuoden tasolla. Prismojen, Prisma Raudan ja Sokos Emotion -myymälöiden kautta tehdyssä käyttötavarakaupassa kasvua kirjattiin 6,2 %.

”Vuoden alku on ollut jälleen erikoinen globaalien kriisien vaikutusten vuoksi. Esimerkiksi inflaatio ja korkotasojen merkittävä nousu vaikuttavat tällä hetkellä kaikkien suomalaisten arkeen. Olemme onnistuneet KPO:n toimialoilla tehtävämme mukaisesti tarjoamaan edulliset ja laadukkaat tuotteet, palvelut ja ratkaisut tähän tilanteeseen, mikä näkyy positiivisesti myyntiluvuissa. Erityisen tyytyväinen olen Liisanlehdon Prisman onnistuneeseen alkutaipaleeseen Vaasassa sekä majoitus- ja ravintolakaupan piristymiseen rankkojen koronavuosien jälkeen”, kertoo Biskop. ”Olen myös iloinen siitä, että olemme saaneet hienon täydennyksen Vaasan majoitus- ja ravintolapalveluihin Original Sokos Hotel Royalin myötä. Hotellin uudistus on yksi KPO:n historian suurimmista investoinneista ja sen valmistuttua KPO:n hotelli- ja ravintolatarjonta Vaasassa nousee aivan uudelle tasolle yhdessä Vaakunan ja muiden ravintoloidemme kanssa”, Biskop lisää. ”Ei ehkä tule ajatelleeksi, mutta Original Sokos Hotel Royalin täydellinen uudistus on myös Vaasan alueen suurin investointi Vaasan matkailuinfrastruktuuriin vuosikymmeniin ja luo lähes puolensataa uutta työpaikkaa”, jatkaa Biskop.

Merkittäviä panostuksia palveluiden parantamiseen, energiatehokkuuteen ja nuorten työllistämiseen

Osuuskauppa KPO investoi alkuvuonna 2023 yhteensä 25,6 miljoonaa euroa palveluverkostonsa kehittämiseen pohjalaismaakunnissa. Vaasan hotelliuudistus on vuoden suurin satsaus, minkä lisäksi Vaasan Sundomissa on aloitettu uuden S-marketin rakennustyöt. Vaasan Kotirannan Prisman uudistus on aloitettu sisätiloista, ja työt jatkuvat ulkona syksyn aikana. Lisäksi saatetaan päätökseen Sale -myymälöiden mittava uudistuskierros. Investoinnit energiatehokkuuteen jatkuvat myös koko verkostossa. Vuoden 2023 aikana asennetaan mm. aurinkopaneelit kymmeneen myymälään.

”Investointimme pohjalaismaakuntiin ja ympäristöystävällisiin energiaratkaisuihin ovat jälleen huomattavat. Käynnissä olevien hankkeiden lisäksi valmistelussa on useita muitakin merkittäviä satsauksia verkostoomme, joista osa käynnistyy vielä tämän vuoden puolella. Erityisen tyytyväinen olen kuitenkin siihen, että pystyimme jälleen tarjoamaan kesätyöpaikan yli 1200:lle alueemme nuorelle. Tuolla määrällä olemme jälleen yksi Suomen suurimmista nuorten työllistäjistä”, kertoo Biskop.

Näkymät loppuvuodelle

Yleinen talouden tilanne ja globaalit kriisit tuovat loppuvuoden ennustamiseen haastetta KPO:n liiketoimintojen osalta. ”Yleinen epävarmuus tullee vaikuttamaan kulutuskäyttäytymiseen myös syksyn aikana, vaikka positiivisiakin signaaleja on jo saatu mm. inflaation ja korkojen nousun taittumisen osalta. KPO:n toiminta-alueella talouden näkymät ovat keskimääräistä paremmat, ja odotukseni ovatkin syksyä kohti varovaisen positiiviset”, toteaa Biskop. Koko vuoden myynnin ja tuloksen odotetaan kasvavan jonkin verran edellisvuoteen verrattuna.

Lisätietoja: toimitusjohtaja Kim Biskop