Osuuskauppa KPO:n myynti kasvoi vuonna 2023 selvästi ollen 1 102,6 miljoonaa euroa. Toiminnan tulos parani hieman uusien ja uusittujen market -yksiköiden sekä mara-toimialan vetämänä.

KPO:n verollinen myynti oli viime vuonna 1 102,6 (ed.v. 1 034,7) miljoonaa euroa ja liikevaihto 899,4 (ed.v. 843,0) miljoonaa euroa. Tulos ennen veroja oli 30,2 (ed.v. 28,2) miljoonaa euroa. KPO investoi ennätykselliset 66,2 miljoonaa euroa palveluverkostonsa kehittämiseen. Bonusta, ylijäämänpalautusta, osuusmaksun korkoa ja maksutapaetua maksettiin niin ikään ennätysmäärä eli 37,8 (ed.v. 34,2) miljoonaa euroa.

Myynti kasvoi edellisestä vuodesta 67,9 miljoonaa euroa eli 6,6 prosenttia. KPO:n verollinen myynti jakautui seuraavasti:

Päivittäistavarakauppa 58,9 %
Polttonestekauppa 16,9 %
Autokauppa 10,9 %
Käyttötavarakauppa 7,6 %
Matkailu- ja ravitsemiskauppa 4,8 %
Kiinteistöliiketoiminta 0,9 %

KPO:n market -toimialan myynti kasvoi edellisvuodesta 6,0 % ja oli 934,9 miljoonaa euroa. Kasvun suurimpana veturina toimi edullinen hintataso, jonka merkitys korostuu yleisen talouden tilanteen ollessa haastava. Matkailu- ja ravitsemistoimialan myynti kasvoi niin ikään selvästi. Suurin syy kasvuun oli Original Sokos Hotel Royalin liiketoiminnan siirtyminen KPO:lle vuoden alussa, mutta kasvu oli merkittävää myös vertailukelpoisessa verkostossa. Toimialan myynti kasvoi 43,2 % ja oli 38,4 miljoonaa euroa. Yleisen taloustilanteen haastaman autokaupan myynti kasvoi 5,7 % ollen 119,5 miljoonaa euroa.

Alueen merkittävimpiä työllistäjiä

KPO:lla työskenteli vuoden lopussa 2 110 henkilöä. Lisäksi KPO työllisti kesällä jopa 1 200 nuorta. KPO on Eezy Flown työtyytyväisyyttä mittaavan tutkimuksen mukaan yksi Suomen innostavimmista työpaikoista ja ylsi työyhteisötutkimuksessa jälleen parhaaseen AAA-luokitukseen. Tämän erinomaisen tuloksen ovat mahdollistaneet panostukset työolosuhteisiin ja -välineisiin sekä henkilökunnan työhyvinvointiin ja jaksamiseen.

Asiakasomistajia palkittiin ennätyksellisesti 37,8 miljoonalla eurolla

Vuonna 2023 KPO:hon liittyi 6 812 uutta jäsentä eli asiakasomistajaa. Jäsenmäärä oli joulukuun lopussa 132 676. KPO:n toiminta-alueen kotitalouksista n. kolme neljäsosaa on KPO:n asiakasomistajia. Asiakasomistajien saama Bonus oli 28,5 miljoonaa euroa. Bonusta, osuuspääoman korkoa, maksutapaetua ja ylijäämänpalautusta maksettiin yhteensä 37,8 miljoonaa euroa eli keskimäärin 285 euroa jäsentä kohden.

Tuntuvaa palkitsemista myös alkavana vuonna

KPO:n ylijäämä ennen veroja oli 30,2 miljoona euroa (ed.v. 28,2 miljoonaa euroa). Konsernin omavaraisuusaste oli 81,8 % (ed.v. 83,3 %). Tuloksestaan KPO maksaa veroja 6,5 miljoonaa euroa.

”Vuosi 2023 jatkoi surullisella tavalla turbulenttia ajanjaksoa, jonka aikana on nähty useita globaaleja kriisejä ja inhimillistä kärsimystä. Ukrainan sota ja muut maailman tapahtumat ovat sen lisäksi vaikuttaneet myös jokaisen suomalaisen arkeen ja talouteen. Kohonnut inflaatio ja korkotaso ovat syöneet kuluttajien ostovoimaa ja ajaneet kulutuskysyntää ahtaalle useilla toimialoilla. Talouden haasteet ovat näkyneet myös KPO:n arjessa, mutta toimialamme selvisivät kuitenkin haasteista kunnialla ennen kaikkea palveluitamme aktiivisesti käyttäneiden asiakasomistajien sekä sitoutuneiden työntekijöidemme ansiosta. Haluankin esittää suuret kiitokset omistajillemme, koko upealle henkilökunnallemme sekä KPO:n muille sidosryhmille menneestä vuodesta”, toteaa Osuuskauppa KPO:n toimitusjohtaja Kim Biskop. ”Vuoden aikana KPO:lle kertynyt tulos palautuu takaisin toiminta-alueellemme ennen kaikkea käynnissä olevan ennätyksellisen investointiohjelmamme kautta, mutta haluamme sen lisäksi palkita asiakkaitamme maksamalla ylijäämästä takaisin omistajillemme n. 4,5 miljoonaa euroa. KPO:n hallitus esittääkin kevään edustajiston kokoukselle, että KPO jakaa jäsenilleen 3 %:n osuuspääoman koron lisäksi 0,7 % ylijäämänpalautusta Osuuskauppa KPO:lta tehdyistä bonusostoista”, Biskop jatkaa.

Ennätysinvestoinnit palveluiden kehittämiseen

KPO:n investoinnit vuonna 2023 olivat yhteensä 66,2 miljoonaa euroa. Vuoden merkittävin investointi oli Original Sokos Hotel Royalin uudistuksen ensimmäinen osa, jossa hotellin torniosa on remontoitu ja uudistettu täysin. Uusittu hotelli avataan tulevalla viikolla, ja pian sen jälkeen hanke siirtyy hotellin toiselle puolelle Central -osaan. Viime viikolla avattiin myös täysin uusi S-market Vaasan Sundomiin, ja Vaasan uuden Sokos -myymälän avajaisia päästään niin ikään juhlimaan kevään aikana. Kotirannan Prismaan tehtiin mittava myymälän ja kylmätekniikan uudistus ja aloitettiin myös ulkojulkisivujen uudistus. Kaustisella aloitettiin uuden S-marketin rakennustyöt ja myös Kokkolassa aloitettiin Prisman mittava myymäläuudistus. Sale -konseptiuudistus saatiin päätökseen koko ketjun osalta, minkä lisäksi tehtiin lukuisia muita investointeja, kuten liiketilamuutoksia, perusparannuksia sekä energiainvestointeja.

Hurja investointitahti jatkuu myös lähivuosina

”Vuoden 2024 talouskehityksen ennustetaan olevan nihkeää. Suomen talous on ajautunut taantumaan, mutta haurasta kasvua odotetaan jo loppuvuodelle hellittävän inflaation, laskevien korkotasojen ja ostovoiman kehityksen vauhdittamana. KPO katsoo varovaisista ennusteista huolimatta luottavaisena tulevaisuuteen ja jatkaa panostuksiaan edullisiin hintoihin ja palveluverkostonsa kehittämiseen. Vuoden suurin yksittäinen investointi on Original Sokos Hotel Royalin uudistushankkeen toinen osa. Kaupungin ja pohjalaismaakuntien suurimman hotellin uudistus työllistää rakennusaikana satoja henkilöitä ja on luonut jo nyt yli puolensataa uutta työpaikkaa. Investointina se on vuosikymmeniin suurin matkailualan panostus Vaasan seudulle vaikuttaen myös kaupungin keskustan ilmeeseen positiivisesti” kertoo Biskop. ”Tämän lisäksi rakennamme uuden S-marketin Kaustiselle ja valmistelemme myös muita markethankkeita toiminta-alueellamme. Autotoimialalla aloitamme Vaasan Kivihaassa Autoliike Nystedtin uuden Toyota -liikkeen rakennustyöt. Myös mara -toimialan investoinnit saavat jatkoa, kun aloitamme Kokkolaan rakennettavan uuden hotellin tarkemman suunnittelutyön. Hotellin rakennustyöt alkavat näillä näkymin vuoden 2025 puolella” Biskop jatkaa.

Ostoja pohjalaisilta yrityksiltä yli 110 miljoonalla ja monipuolista tukea liikunnalle ja kulttuurille

”Oman toiminta-alueen hyvinvointi on KPO:lle elinehto. Pyrimmekin kohdistamaan hankintoja alueellemme mahdollisimman paljon. Viime vuonna ostimme tuotteita ja palveluita pohjalaismaakunnista yhteensä yli 110 miljoonan euron arvosta 2 400:lta eri yritys- ja yhteistyökumppanilta. Toiminta-alueemme liikuntaa, urheilua ja kulttuuria puolestaan tuimme lähes 0,5 miljoonalla eurolla esimerkiksi Kannustajat- ja Nuori Lupaus – ohjelmiemme kautta” kertoo Biskop. KPO:n kesärieha ja KPO Ice Skating luistelutapahtumat liikuttivat vuoden aikana lähes 8 500 lasta ja suuren suosionsa ansiosta tapahtumia on tarkoitus järjestää entistä enemmän vuonna 2025.

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Kim Biskop 040 577 0821
Talousjohtaja Matti Laukka 0400 348 777

 

 

Kahden puolen Vaasan historiallista Hovioikeudenpuistikkoa sijaitseva Original Sokos Hotel Royal on merkityksellinen monelle kaupunkilaiselle, sen verran monta vuosikymmentä se on kaupungissa toiminut. Royalin historiaan kirjoitetaan nyt uutta sivua sen käydessä läpi täydellistä muodonmuutosta. Vajaan kuukauden kuluttua, 26.2.2024, avautuu hotellin täysin uudistettu tornirakennus. Niinpä juuri nyt työmaalla käy kova kuhina. Royal-hotellin peruskorjaus ja uudistus on sen omistajalta Osuuskauppa KPO:lta vuosikymmeniin merkittävin investointi Vaasan matkailuinfrastruktuuriin.

”Nythän meillä on varsin intensiiviset ajat meneillään, kun hotelliin saapuu lasteittain tavaraa joka päivä. Sisätiloja viimeistellään, laitteita testaillaan ja sisustustyöt ovat vauhdissa. Hotellia somistetaan muun muassa tunnelmaa luovilla silkkikasveilla, joita on juuri istutettu hotellin tiloihin 385 kappaletta”, hotellipäällikkö Nina Rinta kertoo.

”Tällä hetkellä kiireisimpiä ovat kerroshoitajamme, jotka ripustavat verhoja ja toimittavat huoneisiin asiakaspalvelutarvikkeita, kuten silitysrautoja ja -lautoja sekä vedenkeittimiä ja kahvitarvikkeita. Henkareita viedään huoneisiin hurja määrä, yhteensä sellaiset 1450 kappaletta. Familonin toimittamat pedit pedataan sitten juuri ennen avausta”, Rinta avaa.

Urakoitsijoiden toimesta sisään kannetaan muun muassa 50 sohvaa ja yli 100 nojatuolia, joiden verhoilut ovat pohjanmaalaisen Annalan kutomon valmistamia. ”Hotellihuoneistamme tulee ihanan aurinkoisia, energisiä ja värikkäitä”, hotellipäällikkö innostuu.

Keittiössä kokit testailevat ravintolakeittiön laitteistoa. Astioita ja keittovälineitä tulee taloon päivittäin ja kohta odotellaan jo juomatoimituksia uusien ravintoloiden, Trattoria Puistikon, kebabravintola Babistan ja Ravintola Royalin kylmäkaappeihin.

”Ruokalistat ja aamiaisvalikoimat ovat olleet valmiina hyvissä ajoin. Tiedossa on paljon paikallisia tuotteita, kuten Kalaliike Ruotsalan kalaa, Maalahden Lihan tuotteita ja Närpiön Jäätelötehtaan jäätelöitä. Tilauksesta juhlavieraille on tarjolla kokonainen Pohjanmaa-menukin”, hotellipäällikkö kertoo innostuneena, sillä paikallisten toimijoiden tukeminen on tärkeä osa niin hotellin kuin Osuuskauppa KPO:n mittavaa vastuullisuusohjelmaa.

Huipun allasosastolta puuttuu vielä vesi

Royalin korkealle kohoava rakennus on näyttävä jo itsessään. Nyt seiniltä löytyy myös 342 aurinkopaneelia, jotka osaltaan edesauttavat hotellin tavoitetta olla pitkälti energiaomavarainen. Paneelien tuotanto käynnistyy helmikuun alussa.

Kaupunkinäköaloja voi ihailla niin katutason ravintoloiden ikkunoista, näköalahissistä kuin talon huipulta, mistä löytyy trooppisen lämmin saunaosasto uima-altaineen ja näköalaterasseineen.

”Huippu Panoramic Sauna & Pool tulee olemaan ehdottomasti Se Paikka, jossa kaikki vieraamme haluavat käydä. Hotelliasukkaille on joka päivä tarjolla iltasauna ja -uinti, viikonloppuisin myös aamusauna. Tiloja saa varata myös yksityiskäyttöön, ne sopivat loistavasti muuhunkin kuin perinteisiin saunailtoihin. Huipulle, kuten koko hotelliin, on esteetön pääsy”, hotellinjohtaja Max Hellqvist vinkkaa.

Huipulla ei enää tulee, mutta ihan sisustusvaiheessakaan ei vielä olla. Hotellinjohtaja arvioi, että vesi saadaan altaisiin ja kivet kiukaisiin muutama päivä ennen avausta.

Työntekijöiden valmennukset alkamassa

Erittäin tärkeä osa avaukseen valmistautumista on henkilökunnan perehdytys. ”Talo on aulan korkeutta lukuun ottamatta täysin uusi, joten sen toiminnot ja identiteetti ovat uutta niin vanhoille kuin uusillekin työntekijöillemme. Valmennuksilla on iso merkitys. Henkilökuntaa uudessa Royalissa tulee olemaan sellaiset 90, joista nelisenkymmentä on ihan uusia”, Max Hellqvist kertoo.

”Valmennusten yhteydessä osa työntekijöistä näkee uuden työpaikkansa tilat ensi kertaa. Odotan kyllä vau-kommentteja, niitä on tullut nykyiseltäkin henkilökunnaltamme joka kerta, kun olemme työmaalla vierailleet”, Hellqvist lopettaa.

Tornirakennuksen uudistus on ensimmäinen osa Osuuskauppa KPO:n omistaman Original Sokos Hotel Royalin täydellistä muodonmuutosta, jonka aikana hotellin kaikki tilat Hovioikeudenpuistikon molemmin puolin peruskorjataan ja uudistetaan. Original Sokos Hotel Royalin uusi tornirakennus avautuu 26.2.2024, jonka jälkeen alkaa Central-osan uudistus.

Lisätietoja:
Max Hellqvist, hotellinjohtaja, Original Sokos Hotel Royal, Vaasa, puh. 040 529 3686, max.hellqvist@sok.fi
Riku Asukas, toimialajohtaja, Osuuskauppa KPO, puh. 050 388 3488, riku.asukas@sok.fi

Original Sokos Hotel Royal on Vaasan ytimessä sijaitseva aurinkoinen ja energinen hotelli, joka uudistuu täysin vuosien 2023–2025 aikana.
Hotelliuudistuksen lähtökohtana on luoda Pohjolan energiapääkaupunkiin yksi maan energiatehokkaimmista hotelleista, mikä mahdollistetaan muun muassa maalämmöllä, omalla aurinkoenergialla ja moderneilla teknologiaratkaisuilla.
Uudistuksen valmistuttua vuonna 2025 hotellissa on yli 260 huonetta, neljä ravintolaa, tapahtumakerros ja huipulla sijaitseva saunaosasto Vaasa-näkymineen ja kattouima-altaineen. Osa hotellia on avoinna koko uudistuksen ajan.
https://www.sokoshotels.fi/hotellit/vaasa/original-sokos-hotel-royal-vaasa

Osuuskauppa KPO:n omistama Autoliike Nystedt ja Toyota Auto Finland ovat sopineet Nystedtin Toyota -liiketoiminnan laajentumisesta Vaasaan 1.4.2025 alkaen. Toyota -liike rakennetaan Kivihakaan KPO:n omalle tontille Automaan naapuriin. Uuden liikkeen tilat sijoittuvat osin nykyiseen rakennukseen ja osin sen yhteyteen rakennettavaan noin 1 500 m2 suuruiseen laajennusosaan. Laajennuksen vuoksi siirtyvälle Automaan katsastukselle rakennetaan tontille uudet tilat. Muutoin Automaa jatkaa nykyisissä tiloissaan.

”Toyota -edustuksen saaminen Vaasaan on Nystedtille ja KPO:lle todella hieno asia. Tämä investointi laajentaa Nystedtin tarjoamat Toyota -palvelut kattamaan kaikki pohjalaismaakunnat, ja on luonteva jatke koko KPO:n palvelutarjonnan laajentamiseen Vaasan seudulla. Toyota on ollut KPO:lle pitkäaikainen yhteistyökumppani, ja tämän myötä yhteistyö syvenee entisestään”, toteaa Osuuskauppa KPO:n toimitusjohtaja Kim Biskop.

Uuden myymälän rakennustyöt alkavat välittömästi katsastusaseman siirrolla ja jatkuvat laajennusosan rakennustöillä keväällä. Samassa yhteydessä tehdään peruskorjaustoimenpiteitä nykyiseen autoliikerakennukseen. Automaan toiminnot jatkuvat normaalisti rakennustöiden ajan. Mahdolliset häiriöt pyritään minimoimaan, jotta asiointi tontilla on mahdollisimman helppoa myös rakennusaikana.

”Olemme todella iloisia saadessamme Toyota -palvelut myös Vaasaan. Autoalalla on käynnissä iso murros, ja uskomme vahvasti, että Toyota tulee olemaan myös tulevaisuudessa yksi vahvimmista toimijoista muuttuvassa markkinassa. Toyotan erinomaiset tuotteet ja kattavat palvelut sopivat erinomaisesti suomalaiseen ja pohjalaiseen tarpeeseen. Nystedtin sijoittuminen Automaan naapuriin luo kauppapaikasta yhä vahvemman autokaupan keskittymän, josta asiakkaamme löytävät kaikki autoiluun liittyvät palvelut samasta pihapiiristä” kertoo Osuuskauppa KPO:n talousjohtaja ja autokaupan toimialajohtaja Matti Laukka.

”Vaasaan avattavasta Toyota -liikkeestä tulee löytymään kaikki autoilijan palvelut. Uusien Toyota -autojen lisäksi tarjoamme kattavan vaihtoautovalikoiman, huolto- ja korjaamopalvelut kaikkiin tarpeisiin sekä laajat rengas- ja varaosapalvelut. Odotamme innolla, että pääsemme esittelemään uuden autotalomme Vaasan alueen nykyisille ja uusille asiakkaille”, päättää Autoliike Nystedtin toimitusjohtaja Niklas Wingren.

Autoliike Nystedt on täyden palvelun autotalo, jonka merkkiedustuksena on Toyota. Nystedt toimii nykyisellään Ylivieskassa, Kokkolassa ja Pietarsaaressa, sekä Maakunnan Auto nimellä Seinäjoella ja Kauhajoella.

Lisätietoja
Osuuskauppa KPO, toimitusjohtaja Kim Biskop
Osuuskauppa KPO, talousjohtaja ja autokaupan toimialajohtaja Matti Laukka
Autoliike Nystedt, toimitusjohtaja Niklas Wingren

 

Osuuskauppa KPO on ostanut joulukuussa allekirjoitetulla kaupalla VR:n omistuksessa olleet maa-alueet rakennuksineen Kokkolan ratapihan eteläpuolelta Kosilan alueelta. Alueen kokonaispinta-ala on noin 4,7 hehtaaria. Alue rajautuu Kosilanpolun ja rata-alueen väliin ja ulottuu itäpuolella lähelle Kosilanpolun ja Kosilankadun risteystä. Alue vapautuu KPO:n käyttöön vaiheittain lähivuosien aikana.

”Alueen hankinta on KPO:lle merkittävä strateginen investointi tulevaisuuteen. Ennen kaikkea sillä turvataan Prismakeskuksen tulevaisuus ja kehittäminen Kosilassa siinä vaiheessa, kun nykyinen kiinteistö lähestyy elinkaarensa loppupäätä” toteaa KPO:n toimitusjohtaja Kim Biskop. ”Tämän lisäksi alue mahdollistaa laajemman kaupallisen kehitystyön ja esimerkiksi retail park -tyyppisen kaupan keskittymän rakentumisen kaupungin keskustan välittömään läheisyyteen” Biskop jatkaa.

Alueen tarkempi suunnittelutyö on tarkoitus aloittaa välittömästi ja siinä huomioidaan myös ELY:n, Väyläviraston ja kaupungin suunnittelemat Kokkolan ratapihan uudistukset sekä uudet liikennejärjestelyt, jotka yhdistävät keskustan ja Kosilan alueet tulevaisuudessa nykyistä paremmin.

”Alueelle visioitu kehityssuunnitelma mahdollistaa tulevaisuudessa matkustajaliikenteen käyttäjien palveluiden parantamisen. Ratapihan uudistamisen yhteydessä alueelle on suunniteltu mm. kevyen liikenteen alikulkua ja lisää liityntäpysäköintiä, jotka pystytään toteuttamaan operatiivisten toimintojemme poistuessa varikkoalueelta lähivuosina” kommentoi kiinteistökehityspäällikkö Kai Perhola VR Groupista.

”Kuluu varmasti joitakin vuosia, ennen kuin alueella alkaa näkyä konkreettista rakentamista. VR toimii alueella vielä lähivuodet, minkä lisäksi uusien toimintojen suunnittelu kaavamuutoksineen vaatii oman aikansa. Tunnistamme alueen merkityksen myös kaupunkikuvalle ja haluamme omalta osaltamme pitää huolen siitä, että Kokkolan kaupunki ja sen palvelut kehittyvät” Biskop päättää.

Lisätietoja
Osuuskauppa KPO, toimitusjohtaja Kim Biskop
VR Group, kiinteistökehityspäällikkö Kai Perhola

Osuuskauppa KPO työllistää jälleen tulevana kesänä 1200 kesätyöntekijää, joista noin puolet on Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelupaikkoja yläkoulu- ja lukioikäisille. Suurin osa kesätyöntekijöistä työskentelee asiakaspalvelun parissa esimerkiksi myyjinä, tarjoilijoina ja liikennemyymälätyöntekijöinä. Kesätyöpaikkoja on tarjolla laajasti ympäri KPO:n toimialuetta.

KPO vuosittain tarjoamat yli 1200 kesätyöpaikkaa jakautuvat ympäri kaikkia pohjalaismaakuntia. Eniten työpaikkoja on toki tarjolla Vaasan, Kokkolan, Pietarsaaren ja Ylivieskan seuduilla.

Yli 10 000 kesätyöpaikkaa kymmenen vuoden aikana

”KPO on ollut ei vain pohjalaismaakuntien vaan koko Suomen suurimpia työnantajia monen vuoden ajan, puhutaan sitten kesätyöntekijöistä tai vakituisesta henkilökunnasta. Meillä on tarjolla todella monipuolisesti erilaisia työtehtäviä eri toimialoilla ympäri toimialuettamme eri ikäisille. KPO vuosittain tarjoamat yli 1200 kesätyöpaikkaa jakautuvat ympäri kaikkia pohjalaismaakuntia. Eniten työpaikkoja on toki tarjolla Vaasan, Kokkolan, Pietarsaaren ja Ylivieskan seuduilla” Osuuskauppa KPO:n toimitusjohtaja Kim Biskop kertoo.

”Vaikka työllistämiemme määrä on suuri, pidämme tärkeänä tarjota nuorille myönteisiä oppimiskokemuksia ja siksi painotammekin nuoren perehdytyksen ja kohtaamisen tärkeyttä. Kaupan ala on usealle ensi kosketus työelämään” jatkaa henkilöstöjohtaja Leif Lindberg.

KPO:n kesätyöhaku on auki 10.1.-31.3.2024. Tutustu työelämään ja tienaa- kesäharjoittelupaikkojen haku on käynnissä 1.3.- 31.3.2024.

Osuuskauppa KPO on Suomen suurimpia alueosuuskauppoja ja alueensa ainoa miljardiluokan konsernin emoyritys. KPO toimii Kokkolan, Vaasan, Pietarsaaren ja Ylivieskan talousalueilla ja harjoittaa market-kaupan lisäksi polttoneste-, matkailu- ja ravitsemis- sekä autokauppaa. Vuoden 2023 lopussa KPO työllisti yli 2 100 kaupan- ja palvelualan ammattilaista.

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Kim Biskop
Henkilöstöjohtaja Leif Lindberg

Osuuskauppa KPO remontoi Prisma Kokkolan liiketiloja. Uudistuksen tavoitteena on aiempaa sujuvampi ja helpompi asiointi sekä laajemmat valikoimat. Uudistus valmistuu keväällä 2024.

Myymälän ilme muuttuu uuden Prisma-konseptin mukaiseksi. Kalusteita uusitaan ja värimaailma muuttuu raikkaan moderniksi. Osastot päivitetään entistä selkeämmiksi kokonaisuuksiksi. Myös kauppakäytävän ilme modernisoidaan.

Uudistuksessa huomio on paitsi hyvässä asiakaskokemuksessa, myös talotekniikassa ja energia-asioissa. Prismaan tulee uusi C02-kylmälaitos ja ovelliset kalusteet sekä tehokas lämmöntalteenottojärjestelmä, jolla pystytään hyödyntämään kylmäjärjestelmän lauhde-energia rakennuksen lämmittämiseen. Myös muuta talotekniikkaa ajanmukaistetaan.

Prisman käyttötavaraosastoille saadaan uudet selkeät esillepanot ja lastentarvikkeille, kauneudelle ja hyvinvoinnille sekä lemmikkieläintuotteille luodaan modernit uudet osastokokonaisuudet. Uudessa näyttävässä konseptissa tullaan, kiinnittämään huomiota koko osaston miljööseen, esillepanoihin sekä entistä laajempaan valikoimaan.

”Tuleva uudistus on hyvin kokonaisvaltainen kasvojenkohotus Kokkolan Prismalle. Edellinen mittava remontti laajennuksineen valmistui 2013. Asiakkaalle uudistus tarkoittaa aikaisempaa parempaa ostospaikkaa, sujuvaa asiointia ja laajempaa valikoimaa. Pahoittelemme tästä aiheutuvaa häiriötä. Pyrimme varmistamaan sujuvan ja helpon asioinnin koko remontin ajan” kertoo Prismajohtaja Veli-Matti Haarala.

Lisätietoja:
Osuuskauppa KPO
Veli-Matti Haarala Prismajohtaja

Osuuskauppa KPO:n hallintoneuvosto on valinnut KPO:n hallituksen vuodelle 2024 kokouksessaan 19.12. Uutena jäsenenä hallitukseen valittiin toimitusjohtaja Suvi Markko Vaasasta. Hallituksessa jatkavat: toimitusjohtaja Pasi Tuominen Mustasaaresta, toimitusjohtaja Maria Höglund Pedersörestä, yrittäjä, CEO Hannu Sarja Kokkolasta ja toimitusjohtaja Juha Männistö Ylivieskasta. Hallituksen puheenjohtajana toimii toimitusjohtaja Kim Biskop.

KPO:n edustajisto valitsi kokouksessaan 21.11. jäseniä hallintoneuvostoon erovuoroisten tilalle. Uutena hallintoneuvostoon valittiin Pia Vuoto Vaasasta sekä Timo Prittinen Luodosta. Ja uudelle kolmivuotiskaudelle valittiin Päivikki Saukko Vaasasta, Anne Mäkelä Kokkolasta, Janne Isomaa Haapajärveltä, Marika Marjamaa Nivalasta, Mauno Soronen Haapavedeltä ja Jukka Turunen Nivalasta.

Hallintoneuvoston puheenjohtajana jatkaa asianajaja Anne Mäkelä Kokkolasta.

Lisätietoja:

toimitusjohtaja Kim Biskop
talousjohtaja Matti Laukka

Osuuskauppa KPO on päivittänyt Sale-ketjun myymäläilmeitä ja palveluita alueellaan. Loppuvuoden aikana ovat viimeisetkin myymälät siirtyneet uuteen aikaan, kun kahden vuoden myymäläuudistusurakka on saatu päätökseen. Uuden konseptin myymälöissä on nyt raikkaampi ja avarampi tunnelma sekä selkeät esillepanot.

Osuuskauppa KPO:lla on 29 Sale-myymälää sekä ABC asemien yhteydessä lisäksi viisi Sale-myymälää toiminta-alueellaan. Sale-ketju on kasvattanut myyntiään viime vuosina tasaisesti. Toimipaikkojen vahvuuksia ovat läheisyys, helppo ja nopea asiointi sekä laajat aukioloajat. Kaikissa Sale-myymälöissä on nyt toteutettu miljööuudistukset. Myymälöissä on nyt uusi raikas ja moderni värimaailma. Kalusteita on uusittu, seiniä maalattu ja teippaukset ja opasteet vaihdettu. Kaikissa Sale-myymälöissä on nyt myös pikakassa asiointia nopeuttamassa. Osassa myymälöitä tehtiin samalla suurempi remontti, jossa uusittiin kaikki kylmälaitteista lähtien. Salen avaintuoteryhmät ovat valmisruoat, hedelmät ja vihannekset sekä leipomotuotteet. Konseptipäivityksen myötä näissä näkyykin suurimmat muutokset. Uusien kalusteratkaisujen ansiosta esillepanot ovat näyttävämmät ja miljööuudistuksen yhteydessä oli hyvä hetki kehittää myymälöiden valikoimia entistä osuvimmiksi.

”Rauhallinen värimaailma, visuaaliset elementit ja kalusteratkaisut tuovat myymälät uudelle vuosikymmenelle ja tekevät niistä ajan hengen mukaisia ostospaikkoja. Sale-myymälöitä meillä on sekä kaupungeissa ja maaseudulla. Asiakaskunnassa ja -tarpeissa on eroavaisuuksia, joten myymälöiden valikoimat ovat aiempaa räätälöidympiä” kertoo Osuuskauppa KPO:n S-market ja Sale ketjujohtaja Jarmo Palola.

OSUUSKAUPPA KPO
Lisätietoja: Jarmo Palola, S-market ja Sale ketjujohtaja

 

Osallistu 100€ ostosrahan arvontaan lunastamalla arvontakuponki S-mobiilissa !

Lue lisää >>

Vaasan keskustassa sijaitseva Osuuskauppa KPO:n hotelli Original Sokos Hotel Royal uudistuu parhaillaan energiatehokkuuden edelläkävijähotelliksi. Paikallisten yritysten luomat innovatiiviset teknologiaratkaisut ja omat energianlähteet kalliolämmöstä aurinkovoimalaan siivittävät muutokseen. Hotelli uudistetaan ja peruskorjataan vaiheittain vuosien 2023-2025 aikana. Helmikuussa 2024 valmistuu hotellin 11-kerroksinen torniosa.

Kokonaisvaltaista energiatehokkuutta

Uudistunut hotelli tulee lämpenemään uusiutuvalla energialla. Päälämmitysmuotona on kalliolämpö, jota varten hotellin kellariin on porattu 18 maalämpökaivoa. Hukkalämpö hyödynnetään jatkossa hotellissa maksimaalisesti. Keittiöiden kylmälaitteiden hukkalämpö ja jäteveden lämmön talteenottojärjestelmän tuottama lämpö hyödynnetään kiinteistön lämmitykseen lämpöpumpun avulla. Kesäaikana hukkalämpö ladataan parkkihallin alla olevaan porakaivokenttään talven lämmityskautta varten.

Älykkäät hotellihuoneet

Royal Vaasan hotellihuoneet toimivat jatkossa varausjärjestelmään integroidulla automaatiolla. Automaation avulla hotellissa tiedetään, milloin vieras on tulossa huoneeseen. Tietyt laitteet saavat virransyötön 1–2 tuntia etukäteen, jolloin ilmanvaihto ja lämmitys tehostuvat. Kun vieras astuu huoneeseen, valot syttyvät.

”Energiansäästö saadaan tällä tekniikalla maksimaaliseksi. Näin mittavaa, älykästä taloautomaatiojärjestelmää ei mistään muusta suomalaisesta hotellista vielä löydy – eikä oikeastaan muualta kuin ABB:n Vaasan Strömberg Parkin KT-rakennuksesta”, kertoo ABB Vaasan aluemyyntipäällikkö Oskar Järnefelt. ”Järjestelmä kerää myös paljon tietoa esimerkiksi lämpötiloista ja hiilidioksidipitoisuudesta. Analysoimalla tätä tietoa voidaan jatkokehittää energiansäästötoimia hotellissa”, Järnefelt jatkaa.

Myös talotekniikan yritys ARE:n toteuttamalla sähköuudistuksella, 4500 led-valaisimella ja valaistusohjausjärjestelmällä saadaan jatkossa aikaan suuria energiasäästöjä niilläkin. Liike- ja infrapunatunnistimilla vältetään jatkuva valaistus hotellihuoneissa, hotellin julkisissa tiloissa ja parkkihallissa.

Laaja aurinkovoimala – iso osa paneeleista rakennuksen seinällä

Hotellin tornirakennuksen julkisivuun ja toisen kerroksen katolle asennetaan yhteensä 342 aurinkopaneelia. Näiden tuottamalla aurinkosähköllä katetaan 10 % rakennuksen tarvitsemasta sähköenergiasta, mikä tarkoittaa hotellille noin 12 000 euron säästöjä sähkölaskussa vuosittain.

”Royal Vaasan aurinkopaneelikenttä on meidän laajin yksittäiselle hotellille toteuttama projekti. Yleensä paneelit asennetaan katolle, joka tarkoittaa rajallista asennuspinta-alaa. Royal-hotellissa laitetaan myös seinä tuottamaan, eli merkittävä määrä aurinkopaneeleista sijoitetaan korkealle ulkoseinälle”, kertoo Solnetin aluejohtaja Toni Hyytinen.

”Myös palo- ja sähköturvallisuus on Original Sokos Hotel Royalin paneelioptimoidussa aurinkovoimalassa huomioitu, mikä on hotellille ensiarvoisen tärkeää. Paneelikentän jännitteen saa tarvittaessa turvalliselle tasolle”, Hyytinen jatkaa.

Tavoitteena myös länsirannikon elämyksellisin hotellikokonaisuus

Hotelliuudistuksessa panostetaan energiatehokkuuden ohella visuaalisesti näyttäviin julkisiin tiloihin, vieraiden hyvinvointiin sekä energisoiviin, värikkäisiin hotellihuoneisiin. Hotellin huikeimmat tilat tulevat olemaan huipulla sijaitseva tyylikäs saunaosasto Vaasa-näkymineen ja uima-altaineen sekä valoisa, 15 metriä korkea Atrium-aula sitä ympäröivine ravintoloineen.

Uudistuksen valmistuttua vuonna 2025 hotellissa on yli 260 huonetta, neljä ravintolaa, kokous- ja tapahtumatilat sekä huipulla sijaitseva trooppisen lämmin saunaosasto Vaasa-näkymineen ja kattouima-altaineen.

Koko uudistusinvestoinnin arvo on kymmeniä miljoonia euroja. Uudistus- ja peruskorjausurakka on Vaasan alueen suurin yksittäinen rakennushanke, työmaan vahvuus on +/- 150 työntekijää työmaalla päivittäin.

Lisätiedot:

Max Hellqvist, hotellinjohtaja, Original Sokos Hotel Royal, Vaasa, puh. 040 529 3686, max.hellqvist@sok.fi
Riku Asukas, toimialajohtaja, Osuuskauppa KPO, puh. 050 388 3488, riku.asukas@sok.fi
Mika Mikkola, kiinteistöjohtaja, KPO-Kiinteistöt Oy, 020 780 7048, mika.mikkola@sok.fi

Uudistuksen tekijät
Kiinteistön omistaja ja rakennuttaja KPO-Kiinteistöt Oy
Pää- ja arkkitehtisuunnittelu Oy Polyplan Ab, Vaasa
Rakennesuunnittelu Contria Oy, Vaasa
Sisustussuunnittelu, huoneet Sisustusarkkitehtuuritoimisto KOKO 3, Helsinki
Sisustussuunnittelu, saunaosasto Oy Polyplan Ab, Vaasa
Ensimmäisen vaiheen pääurakoitsija WestGroup Oy
Urakoitsija, kerrokset 3.-10. Vaasan Rakennuskorjaus Oy
LVI-urakka Tammi Kiinteistötekniikka Oy, Vaasa
Sähkö- ja AV-suunnittelu Sweco Finland Oy
Sähköurakka ARE
Taloautomaatiojärjestelmä ABB Vaasa
Aurinkovoimalaurakka Solnet Finland Oy

Original Sokos Hotel Royal on Vaasan ytimessä sijaitseva aurinkoinen ja energinen hotelli, joka uudistuu täysin vuosien 2023–2025 aikana. Hotelliuudistuksen lähtökohtana on luoda Pohjolan energiapääkaupunkiin yksi maan energiatehokkaimmista hotelleista, mikä mahdollistetaan muun muassa maalämmöllä, omalla aurinkoenergialla ja paikallisten yritysten innovatiivisilla teknologiaratkaisuilla. https://www.sokoshotels.fi/fi/vaasa/original-sokos-hotel-royal-vaasa