Osuuskauppa KPO on avannut ABC-venetankkauspisteen Vaasaan Vaskiluodon vierasvenesatamaan, Vaasan moottorivenekerhon viereen. Asema myy 98E-oktaanista bensiiniä ja Smart dieseliä ja moderni tankkauspiste täyttää kaikki turvallisuusvaatimukset.
Polttoaineen voi maksaa normaaleilla maksukorteilla tai kätevästi ABC-mobiili-sovelluksella. Automaattiasema palvelee veneilijöitä vuorokauden ympäri. Asema on KPO:n toinen ABC-venetankkauspiste, ensimmäinen avattiin vuonna 2020 Kokkolaan Mustakarille.

”KPO:n toiminta-ajatus on tuottaa kilpailukykyisiä palveluja ja etuja asiakasomistajille sekä muille asiakkaillemme. Tuo lähtökohta toteutuu hyvin tämän kohteen osalta. Vaasassa on ollut vain yksi venetankkauspiste, joka on liian vähän alueen veneilijöiden tarpeisiin nähden. Myös Vaasan matkailulle hanke on tärkeä – vierailevat veneilijät voivat nyt luottaa siihen, että Vaasasta saa aina polttoainetta kulkupeleihin järkevään hintaan” kertoo Osuuskauppa KPO:n toimitusjohtaja Kim Biskop.

Osuuskauppa KPO

Lisätietoja: toimitusjohtaja Kim Biskop

Rebecca Sandnäs Pietarsaaresta, Monica Hagström Kokkolasta ja Nader Khalili Vaasasta saivat tänä vuonna Osuuskauppa KPO:n Nuori Lupaus –stipendit. KPO:n Nuori Lupaus -stipendi on tarkoitettu alle 25-vuotiaille kansainväliselle huipulle tähtääville henkilöille tai ryhmille, jotka ovat kotoisin tai asuvat KPO:n toiminta-alueella. Stipendiä voi hakea urheilun, tieteen tai taiteen edustaja, jolla on selkeät tavoitteet ja päämäärät omalla alallaan. Stipendien yhteissumma on 2.400 euroa.

”Hakemuksia tuli tällekin vuodelle paljon. Hakemusten taso oli korkea ja valinta vaikeaa” kertoo Osuuskauppa KPO:n toimitusjohtaja Kim Biskop.

Rebecca Sandnäs on 18-vuotias ampumahiihtäjä. Hän kuuluu nuorten maajoukkueeseen ja on edustanut Suomea useissa arvokisoissa. Hänen päätavoitteensa ensi kaudelle on junioreiden MM- kisat 2023. Rebecca on saavuttanut useita mitaleita myös hiihdossa, vaikkakin ampumahiihto on ollut hänen ykköslajinsa jo useamman vuoden.

Monica Hagström on 22-vuotias jalkapalloilija, joka edustaa Åland Unitedia jo neljättä kautta. Hänen tavoitteenaan on päästä pelaamaan Euroopan huippusarjoissa sekä edustaa Suomea A-maajoukkueessa. Hän on ollut mukana nuorten maajoukkueessa, edustamassa Suomea ikäluokkansa UEFA-turnauksissa sekä EM-karsinnoissa.

Nader Khalili on 20-vuotias kilpauimari, joka harjoittelee Vaasan Uimaseuran edustusryhmässä. Hän kuuluu Uimaliiton paramaajoukkueeseen ja Parakomitean Pariisi 2024 -ryhmään. Hän on edustanut Suomea useissa parauinnin arvokisoissa. Hän on voittanut useita Suomen mestaruuksia ja hän on myös moninkertainen Pohjoismaiden mestari.

Stipendin ovat saaneet aiemmin:
yhdistetyn urheilija, Alva Thors, Vöyriltä
jalkapalloilija, Samuel Uusitalo, Pietarsaaresta
jalkapalloilija, Simon Uusitalo, Pietarsaaresta
ampumahiihtäjä/ suunnistaja, Rasmus Huhtamäki Pedersörestä
yleisurheilija, Konsta Alatupa Kälviältä
hiihtäjä, Hanna Ray Ähtävältä
yleisurheilija Antti Tuomela Laihialta
yleisurheilija Nathalie Blomqvist Pedersörestä
jousiampuja Sofia Ketola Mustasaaresta
yhdistetyn urheilija Otto Niittykoski Vaasasta
suunnistaja Karoliina Ukskoski Perhosta
yleisurheilija Katri Mustola Kalajoelta
hiihtäjä Emelie Svenlin Kruunupyystä
suunnistajat Anu ja Satu Tuomisto Vaasasta
keilaaja Teemu Putkisto Ylivieskasta
jalkapalloilija Olga Ahtinen Kokkolasta
suunnistaja Kirsi Nurmi Vaasasta
pyörätuolikelaaja Tuomo Himanka Kalajoelta
balettitanssija Minna Somero Kokkolasta
kilpatanssija Jani Neulaniemi Vaasasta
alppihiihtäjä Tii-Maria Romar Vaasasta
hiihtäjä Kalle Lassila Vetelistä

Stipendin hakuohjeet löytyvät osoitteesta https://osuuskauppakpo.fi/nuori-lupaus/

Lisätietoja: toimitusjohtaja Kim Biskop

Autoalan Keskusliiton (AKL) hallitus valittiin vuodelle 2022 yhdistyksen vuosikokouksessa 12.5.2022. Hallituksessa jatkaa Autoliike Nystedt Oy:n toimitusjohtaja Johan Lillbroända. Lillbroända on ollut AKL:n hallituksen jäsen vuodesta 2020. Hän on toiminut Osuuskauppa KPO:n tytäryhtiön Autoliike Nystedt Oy:n toimitusjohtajana vuodesta 2014.

”AKL:n hallitus on näköalapaikka autoalan tulevaisuuteen. Hallituspaikalla on suuri merkitys sekä vaikuttamiseen näkökulmasta että tulevaisuuden kehittämisen näkökulmasta. Hallituspaikka tukee merkittävästi KPO:n autoliiketoimintaa ja alueellisestikin on tärkeää että Pohjanmaalta on edustaja hallituksessa” sanoo Osuuskauppa KPO: talousjohtaja, autokaupan toimialajohtaja Matti Laukka.

OSUUSKAUPPA KPO

Matti Laukka
talousjohtaja, autokaupan toimialajohtaja

Osuuskauppa KPO:n edustajisto hyväksyi 28.3.2022 pitämässään kokouksessa hallituksen esityksen, jonka mukaan KPO jakaa jäsenilleen 5%:n osuuspääoman koron lisäksi 1,5 % ylijäämänpalautusta Osuuskauppa KPO:lta tehdyistä bonusostoista. Eli asiakasomistajat saavat yhteensä noin 8 miljoonaa euroa.

Korkoa ja ylijäämänpalautusta saa yli 123 000 asiakasomistajaa ja ne maksetaan S-Tileille 25.4.2022. Korko maksetaan niille KPO:n asiakasomistajille, joiden osuusmaksu oli täyteen maksettu 31.12.2021 mennessä ja joiden jäsenyys jatkuu koronmaksuhetkellä. Ylijäämänpalautus maksetaan kaikille vuoden 2021 aikana KPO:lta bonusostoja tehneille KPO:n asiakasomistajatalouksille, joiden jäsenyys jatkuu maksuhetkellä. Ylijäämänpalautusta ei kerry tytäryhtiöistä eikä yhteistyökumppaneilta tehdyistä ostoista (esim. autokaupat, vakuutukset) eikä alkoholi- ja tupakkaostoista.

”Edustajiston päätöksen myötä meillä asioivien jäsentemme palkitseminen kasvaa merkittävästi aiemmasta. Nyt maksettava ylijäämänpalautus tarkoittaa asiointinsa meille keskittävälle 5 %:n Bonukseen yltävälle perheelle noin 200 euron ylimääräistä tuloa. Uskon KPO:n pohjalaisille jaettavan noin 8 miljoonan euron summan olevan tervetullut lisä asiakasomistajiemme talouksiin” kertoo toimitusjohtaja Kim Biskop.

Koron ja ylijäämänpalautuksen lisäksi KPO maksoi vuoden 2021 aikana bonusta ja maksutapaetua yhteensä 23,8 miljoonaa euroa.

OSUUSKAUPPA KPO

Lisätietoja:

Kim Biskop
toimitusjohtaja

S-ryhmään kuuluvat alueosuuskaupat sekä Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta SOK ovat lähteneet mukaan tukemaan ruoka- ja juomakulttuuriin liittyvää kulttuuriperintö- ja museotyötä tekemällä merkittävän yhteislahjoituksen Hotelli- ja ravintolamuseon 50-vuotisjuhlarahastoon.

Helsingissä Kaapelitehtaalla toimiva Hotelli- ja ravintolamuseo kehittää parhaillaan toimintaansa kohti ainutlaatuista ruoka- ja juomakulttuurin foorumia. Uudistettu museo uusine palveluineen avattiin yleisölle lokakuussa 2021, museon 50-vuotisjuhlavuoden huipennukseksi. Parhaillaan museo on ehdolla Vuoden museoksi.

Osuuskauppa KPO on yksi tukijoista ja haluaa näin omalta osaltaan vaalia arvokasta toimialan perintöä. Osuuskauppa KPO perustettiin vuonna 1905 ensimmäiseksi osuuskaupaksi ja jo 1930- luvulta alkaen KPO:lla on ollut kahvilatoimintaa. ”Vuosikymmeninen saatossa KPO:n hotelli- ja ravintolaliiketoiminta on kasvanut ja kehittynyt ja tarjoaa entistä monipolisempia palveluita asiakasomistajille. Lisää uudistuksia on tulossa ja palvelutarjontamme tulee seuraavaksi laajenemaan merkittävästi Vaasassa kun suunnitteilla on Original Sokos Hotel Royal Vaasan täysimittainen uudistus lähitulevaisuudessa” kertoo toimialajohtaja Riku Asukas.

Hotelli- ja ravintolamuseon työkenttä kattaa koko Suomen, vaikka museo toimii fyysisesti Helsingissä. ”Olemme iloisia siitä, että olemme saaneet tukijaksemme valtakunnallisesti toimivan S-ryhmän Matkailu- ja ravitsemiskaupan, ja että museon työtä lähtivät tukemaan myös alueosuuskaupat ympäri Suomen. Se on osoitus siitä, että työllämme on merkitystä valtakunnallisesti”, iloitsee museonjohtaja Anni Pelkonen.

Osuuskauppa KPO:lla on kaksi Sokos Hotellia toimialueellaan; Original Sokos Hotel Kaarle Kokkolassa ja Original Sokos Hotel Vaakuna Vaasassa. Ravintoloita on Vaasassa, Kokkolassa sekä Ylivieskassa, yhteensä 18.

Hotelli- ja ravintolamuseo on ruoka- ja juomakulttuurin ja majoitus- ja ravitsemisalan erikoismuseo, jonka toiminta käynnistyi vuonna 1971 Hotelli- ja ravintolaopistosäätiön aloitteesta Hotelli- ja ravintolaopiston tiloissa Haagassa. Kaapelitehtaalle museo muutti vuonna 1993. Nykyisin museota ylläpitää Hotelli- ja ravintolamuseosäätiö – Stiftelsen för Hotell- och restaurangmuseet sr. Museon toiminnan tueksi säätiö on perustanut 50-vuotisjuhlarahaston, johon voivat lahjoittaa niin yhteisöt, yritykset kuin yksityishenkilötkin. Lisätietoa juhlarahastosta, rahankeräysluvan tiedot sekä lahjoittajien listaus löytyvät museon kotisivuilta: www.hotellijaravintolamuseo.fi/juhlavuosi.

Lisätietoja:

Osuuskauppa KPO
Riku Asukas, toimialajohtaja

Osuuskauppa KPO:n viides Prisma avattiin 23.3.2022 Vaasan Liisanlehtoon. Prismakeskuksen rakentamisessa otettiin ympäristö alusta asti huomioon energiatehokkaasta lämmön- ja sähköntuotannosta aina liito-oravien elinoloihin. Tavoitteenamme onkin ollut tehdä Vaasaan Suomen asiakasystävällisin, energiatehokkain ja ympäristöystävällisin Prisma-kokonaisuus.
Uusi Prismakeskus kokoaa Vaasan monipuolisimman kaupan palvelukokonaisuuden saman katon alle. Kalaa, lihaa, salaatteja, grilliherkkuja sekä aterioita tarjoavan Ruokatorin lisäksi Prismasta saa aina tuoreita leipomotuotteita Fazerin jauholeipomosta sekä käsin paikan päällä tehtyä sushia Itsudemon sushibaarista. Kukkaosastolta löytyy erittäin laaja valikoima viherkasveja sekä kukkia ja käyttötavaraosastojen näyttävät esillepanot, kuten Finlaysonin shop-in-shop sekä ulkoilu- ja retkeilyvarusteisiin erikoistunut Outdoor-osasto henkivät tavaratalomaista tunnelmaa. Myöhemmin keväällä avataan upea ja laaja kesäpiha, jonka valikoimista löytää käytännössä kaiken tarvittavan pihaan ja puutarhaan.

Itse Prisman lisäksi asiakkaita palvelevat myös S-Pankki ja kauneuden erikoisliike Emotion sekä hulppea 300 asiakaspaikan ravintolamaailma PizzaBuffa-, Presso- ja Hesburger -ravintoloineen sekä leikkipaikkoineen. Palvelukokonaisuutta täydentävät myös Kuninkaan Apteekki, Alko, Silmäasema, 24 Pesula ja LähiTapiola. Prismakeskuksen parkkialueelta sekä tien toiselta puolelta löytyvät ABC-polttoainepisteet ja ABC CarWash -autopesut. Sähköautojen latauspisteitä on Prisman parkkihallista 14 kappaletta ja polkupyörille piha-alueella lähes 130 telinepaikkaa. Tilavasta parkkihallista löytyy myös ruoan verkkokaupan noutopiste, josta ostokset saa suoraan autoon hetkessä. Asioinnin helppous sekä esteettömyys onkin huomioitu rakennuksessa monin tavoin ja mm. itsepalvelukassoja on tarjolla runsaasti.

Prismakeskuksen energiatehokkuuden takana on monia ratkaisuja, kuten rakennuksen katolle sijoitetut yli 2000 aurinkopaneelia, jotka tuottavat lähes 20 % hypermarketin tarvitsemasta energiasta. Loput sähköenergiasta tuotetaan omalla hiilidioksidivapaalla tuulivoimalla. Lämmöntuotannon perustana ovat kallioporakaivot sekä lämpöpumput. Kylmälaitteiden lauhde ja poistoilman lämpö otetaan mahdollisimman tarkasti talteen ja valaistus on toteutettu energiatehokkailla led-valoilla. Varalla kiinteistössä on kaukolämpöliittymä, jota voidaan joutua käyttämään pahimmilla pakkasilla kulutushuippujen tasaamiseen. Normaalitilanteessa kiinteistö on siis hiilineutraali. ABC CarWashit taas on varustettu biologisilla vedenpuhdistamoilla.

”Mahtavaa, että ajokortti-ikään ehtinyt Prisma-hanke on saatu maaliin. Uuden Prisman rakentaminen on iso investointi Vaasan alueen palveluihin ja se tasapainottaa Vaasan eteläpuolen palvelutarjontaa merkittävästi sekä työllistää n. 200 palvelualan ammattilaista” kertoo Osuuskauppa KPO:n toimitusjohtaja Kim Biskop.

Lisätietoja:
Osuuskauppa KPO
Kim Biskop, toimitusjohtaja

Osuuskauppa KPO tukee toimialueensa seuroja ja yhdistyksiä mm. Kannustajat-ohjelman kautta, jossa KPO:n asiakasomistajat keräävät omilla ostoksillaan rahaa suosikkiseuralleen. Vuonna 2021 mukana toiminnassa oli 113 seuraa eri puolilta KPO:n toimialuetta ja tukea näille maksettiin yhteensä yli 57 000 euroa. Aktiivisimmin ohjelmaa hyödyntäneet seurat ansaitsivat siitä tuhansien eurojen tuen toiminnalleen.

”Tuemme alueellamme toimivien seurojen toimintaa ja kannustamme ihmisiä liikkumaan. Lasten ja nuorten liikkuminen on meille erityisen tärkeää. Kannustajat-ohjelma tarjoaa asiakasomistajillemme vaivattoman tavan tukea oman suosikkiseuran toimintaa. Viime vuonna ohjelmassa oli mukana ennätysmäärän aktiivisia pohjalaisseuroja, joille pystyimme myös maksamaan tukea ennätyksellisen paljon” kertoo Osuuskauppa KPO:n toimitusjohtaja Kim Biskop.

Sota Ukrainassa on järkyttänyt meitä kaikkia. Me Osuuskauppa KPO:lla päätimme lahjoittaa kymmenen euroa jokaista henkilöstömme jäsentä kohti Suomen Punaisen Ristin ja muiden alueosuuskauppojen yhteiseen keräykseen. KPO tukee hädän keskellä olevia ukrainalaisia 19 000 eurolla. Yhteensä alueosuuskauppojen lahjoituksista kertyy lähes 300 000 euroa alkupääomaa keräykselle.

Myös sinä voit halutessasi auttaa ja lahjoittaa yhteiseen keräykseen. Tuellasi Punainen Risti toimittaa vettä, ruokaa, suojaa ja terveyspalveluita Ukrainan kriisialueelle.

SPR:n ja S-ryhmän keräys: https://www.punainenristi.fi/lahjoita/s-ryhma

Kerättävät varat ohjataan SPR:n katastrofirahaston kautta Ukrainaan. Avulla turvataan ihmisten perustarpeita. Avustusjärjestöt ovat toivoneet kriisin tässä vaiheessa erityisesti rahallista tukea, sillä avun koordinointi alueelle yhtenäisesti on helpompaa kuin tavaralahjoitusten varastointi ja toimittaminen.

Osuuskauppa KPO:n myynti kasvoi vuonna 2021 merkittävästi ollen 932,8 miljoonaa euroa. Toiminnan tulos parani myynnin kasvun vetämänä.

KPO:n verollinen myynti oli viime vuonna 932,8 (ed.v. 852,1) miljoonaa euroa ja liikevaihto 757,6 (ed.v. 693,6) miljoonaa euroa. Tulos ennen veroja oli 33,8 (ed.v. 26,9) miljoonaa euroa. KPO investoi 47,3 miljoonaa euroa palveluverkostonsa kehittämiseen. Bonusta, ylijäämänpalautusta, osuusmaksun korkoa ja maksutapaetua maksettiin ennätykselliset 31,4 (ed.v. 27,7) miljoonaa euroa.

Myynti kasvoi edellisestä vuodesta 80,7 miljoonaa euroa eli 9,5 prosenttia. KPO:n verollinen myynti jakautui seuraavasti:

Päivittäistavarakauppa 58,4 %
Polttonestekauppa 16,9 %
Autokauppa 12,4 %
Käyttötavarakauppa 8,1 %
Matkailu- ja ravitsemiskauppa 2,9 %
Kiinteistöliiketoiminta 1,3 %

KPO:n market -toimialan myynti kasvoi koronapandemian vauhdittaman päivittäistavarakaupan sekä polttonestemyynnin vetämänä edellisvuodesta 7,5 % ja oli 788,3 miljoonaa euroa. Matkailu- ja ravitsemistoimiala puolestaan kärsi edelleen pandemian vaikutuksista ja toiminnalle asetetuista rajoituksista. Toimialan myynti oli 16,1 miljoonaa euroa, mikä oli 18,4 % edellisvuotta enemmän. Myynti jäi kuitenkin vielä selvästi koronaa edeltävästä ajasta. Autokaupan myynti oli 116,1 miljoonaa euroa, missä oli kasvua edelliseen vuoteen peräti 23,1 %.

Henkilökunnasta pidettiin huolta

Henkilöstön määrä oli vuoden lopussa 1 753. KPO on Eezy Flown työtyytyväisyyttä mittaavan tutkimuksen mukaan yksi Suomen innostavimmista työpaikoista ja ylsi työyhteisötutkimuksessa jälleen parhaaseen AAA-luokitukseen. Tämän erinomaisen tuloksen ovat mahdollistaneet panostukset työolosuhteisiin ja -välineisiin sekä henkilökunnan työhyvinvointiin ja jaksamiseen. Henkilöstöä huomioitiin vuoden aikana ylimääräisellä kannustepalkkiolla ja hyvinvointirahalla kiitoksena sinnikkäästä työstä koronapandemian keskellä. Koko henkilöstö kyettiin myös pitämään töissä toimialojen välisellä yhteistyöllä, vaikka matkailu- ja ravitsemisalalla jouduttiin koronarajoitusten vuoksi sulkemaan toimintoja tai toimimaan rajoitetuin aukioloajoin useaan otteeseen vuoden aikana.

Asiakasomistajia palkittiin ennätyksellisesti 31,4 miljoonalla eurolla

Vuonna 2021 KPO:hon liittyi 3 360 uutta jäsentä eli asiakasomistajaa. Jäsenmäärä oli joulukuun lopussa 126 589. KPO:n toiminta-alueen kotitalouksista n. kolme neljäsosaa on KPO:n asiakasomistajia. Asiakasomistajien saama Bonus oli 23,4 miljoonaa euroa. Bonusta, osuuspääoman korkoa, maksutapaetua ja ylijäämänpalautusta maksettiin yhteensä 31,4 miljoonaa euroa eli keskimäärin 248 euroa jäsentä kohden.

Tulos mahdollistaa asiakasomistajien ennätyspalkitsemisen myös alkaneena vuonna

KPO:n ylijäämä ennen veroja oli 33,8 miljoona euroa (ed.v. 26,9 miljoonaa euroa). Konsernin omavaraisuusaste oli 83,2 % (ed.v. 79,4 %). Tuloksestaan KPO maksaa veroja 5,8 miljoonaa euroa.

”Korona toi turbulenssia KPO:n toimintaan myös vuonna 2021, mutta toimialamme selvisivät haasteesta kunnialla ennen kaikkea palveluitamme aktiivisesti käyttäneiden asiakasomistajien sekä sitoutuneiden, etulinjassa puurtaneiden työntekijöidemme ansiosta. Todella suuret kiitokset omistajillemme, koko upealle henkilökunnallemme sekä KPO:n hallinnolle ja yhteistyökumppaneille menneestä vuodesta. Asiakasomistajiamme palkitaan ennätyksellisesti maksamalla ylijäämän palautusta 8 miljoonaa euroa. KPO:n hallitus esittää kevään edustajiston kokoukselle, että KPO jakaa jäsenilleen 5 %:n osuuspääoman koron lisäksi 1,5 % ylijäämänpalautusta Osuuskauppa KPO:lta tehdyistä bonusostoista. Mikäli edustajiston kevätkokous hyväksyy esityksen, paranee meillä asioivien jäsentemme palkitseminen edelleen merkittävästi aiemmasta” kertoo toimitusjohtaja Kim Biskop.

Vahva investointitahti palveluverkostoon jatkui 2021

KPO:n investoinnit vuonna 2021 olivat yhteensä 47,3 miljoonaa euroa. Vuoden merkittävin investointi oli Prismakeskus Vaasa Liisanlehdon rakennusurakan toinen vaihe. KPO:n historian suurin investointi on kokonaisalaltaan lähes 40 000 m2 käsittäen Prisman ravintolamaailmoineen ja etumyymälöineen, yli 1000 lämmintä tai kylmää pysäköintipaikkaa sekä polttonesteiden jakelun ja CarWash-palvelut. Rakennuskokonaisuus valmistui joulukuussa 2021 ja työt jatkuvat vielä vuoden 2022 ensimmäisellä kvartaalilla myymälän ja vuokratilojen kalustamisella. Muita suurempia investointeja olivat S-market Palosaaren laajennus ja uudistus Vaasassa sekä kesäkuussa avattu uusi S-market Vaasanpuistikolla Vaasan keskustassa. Lisäksi S-market -ketjussa saatiin päätökseen laaja konseptiuudistuskierros ja Maakunnan Auton yhteyteen rakennettiin huippumoderni rengashotelli Seinäjoella. Panostukset sähköautojen latauspalveluhin ovat myös jatkuneet. Tällä hetkellä KPO tarjoaa sähköautojen latausta kaikkiaan 13 toimipisteessä, ja vuoden 2022 aikana verkoston laajentuminen jatkuu mm. Liisanlehdon uuden Prisman yhteyteen. Vaasan Kivihaassa puolestaan rakennettiin uusi n. 3000 neliön liikerakennus vuokralaiskäyttöön ABC Kivihaan tontille. Vuoden aikana tehtiin myös useita pienempiä korjaus-, korvaus- ja energiainvestointeja myymäläverkostoon.

Prisma Liisanlehdon avaus vuoden 2022 kohokohtana

”Näkymiä vuodelle 2022 varjostavat edelleen koronapandemian mukanaan tuomat käänteet. Epävarmuus talouden ja kulutuksen trendeistä ja toipumisesta tekee vuoden suunnittelusta jälleen poikkeuksellisen vaikeaa. Päättyneet koronavuodet kuitenkin osoittivat, että KPO on onnistunut lunastamaan sen palveluille kohdistetut odotukset hyvin globaalista kriisistä huolimatta, ja että palveluportfolio on hyvässä tasapainossa vastamaan toimintaympäristön tuomiin haasteisiin. KPO:n tavoitteena on edelleen säilyttää hintajohtajan asema päivittäistavarakaupassa ja kehittää samalla palveluitamme asiakkaillemme yhä paremmiksi ja ajanmukaisemmaksi. Visionamme on olla asiakkaidemme ykkösvalinta kaikilla toimialoillamme. ”Vuoden kohokohtana tulee olemaan Prisma Liisanlehdon avaaminen Vaasassa. Uusi myymälä oheistoimintoineen tulee parantamaan palvelutarjontaamme Vaasan seudulla merkittävästi” toteaa Biskop.

Ostoja pohjalaisilta yrityksiltä yli 110 miljoonalla ja noin 1 200 kesätyöntekijää

”Oman toiminta-alueen hyvinvointi on KPO:lle elinehto. Pyrimmekin kohdistamaan hankintoja alueellemme mahdollisimman paljon. Viime vuonna ostimme tuotteita ja palveluita pohjalaismaakunnista yhteensä yli 110 miljoonan euron arvosta 2 400:lta eri yritys- ja yhteistyökumppanilta. Toiminta-alueemme liikuntaa, urheilua ja kulttuuria puolestaan tuimme lähes 350 000 eurolla esimerkiksi Kannustajat- ja Nuori Lupaus – ohjelmiemme kautta” kertoo Biskop.

”Erityisen ylpeitä olemme siitä, että kykenimme jälleen työllistämään noin 1 200 nuorta kesällä. Tällä lukemalla olimme tiettävästi Suomen suurin nuorten työllistäjä” hehkuttaa Biskop.

Lisätietoja: Toimitusjohtaja Kim Biskop,

Osuuskauppa KPO työllistää tulevana kesänä 1200 kesätyöntekijää, joista noin puolet on Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelupaikkoja yläkoulu- ja lukioikäisille. Suurin osa kesätyöntekijöistä työskentelee asiakaspalvelun parissa esimerkiksi myyjinä, tarjoilijoina ja liikennemyymälätyöntekijöinä. Kesätyöpaikkoja on tarjolla laajasti ympäri KPO:n toimialuetta. Lisäksi KPO on tänäkin vuonna mukana Vastuullinen kesäduuni -kampanjassa.

”KPO ei ole vain pohjalaismaakuntien suurin, vaan tiettävästi koko Suomen suurin yksityinen kesätyönantaja viime vuonna ja monelle nuorelle ensimmäinen kosketus työelämään. Olemme työllistäneet viimeisen kahdeksan vuoden aikana noin 10 000 kesätyöntekijää. Jos kesätyöntekijöiden määrä pitäisi asettaa jotenkin mittakaavaan, niin Pohjanmaalta löytynee ehkä neljä yritystä jotka työllistävät enemmän kuin 1 200 henkeä” kertoo Osuuskauppa KPO:n toimitusjohtaja Kim Biskop.

Vastuullista kesätyöllistämistä

KPO tarjoaa vuosittain kesätöitä noin 1200 nuorelle ympäri pohjalaismaakuntia. Eniten työpaikkoja on tarjolla Vaasan, Kokkolan, Pietarsaaren ja Ylivieskan seuduilla, mutta töitä on tarjolla tasaisesti myös KPO:n toimialueen muilla paikkakunnilla.

”Keväällä Vaasaan avattava Prisma Liisanlehto tulee työllistämään noin 200 henkeä. Uusi Prisma tulee olemaan suurin kauppapaikkamme ja kasvattaa työntekijämääräämme merkittävästi. Luonnollisesti myös kesätyömahdollisuudet kasvavat myös merkittävästi Vaasan seudulla. Nähtäväksi jääkin paljonko yli 1200 kesätyöntekijän mennään Vaasan avauksen myötä” kertoo Kim Biskop.

”Kesätyö on erittäin tärkeä nuorille. Ensimmäisillä kosketuksilla työelämään on tutkitusti vaikutusta ammatti-identiteetin syntyyn ja koko työuraan. Haluamme, että nuoret näkevät työelämän houkuttelevana. KPO:lla kesätyöntekijöiden perehdytys on aina ollut tärkeässä roolissa. Olemme tänäkin vuonna mukana valtakunnallisessa Vastuullinen kesäduuni -kampanjassa, jonka tarkoituksena on antaa nuorille mahdollisimman hyvä kesätyökokemus” jatkaa henkilöstöjohtaja Leif Lindberg. ”Tänä vuonna kesätyömahdollisuuksiimme voi tutustua TE-livessä 22.2.2022” Lindberg jatkaa.

KPO:n kesätyöhaku on auki 31.3.2022 saakka. Mahdollisista Tutustu työelämään ja tienaa- kesäharjoittelupaikoista tiedotetaan myöhemmin keväällä.

Osuuskauppa KPO on Suomen suurimpia alueosuuskauppoja. KPO toimii Kokkolan, Vaasan, Pietarsaaren ja Ylivieskan talousalueilla ja harjoittaa market-kaupan lisäksi polttoneste-, matkailu- ja ravitsemis- sekä autokauppaa. Vuoden 2021 lopussa KPO työllisti n. 1 750 kaupan- ja palvelualan ammattilaista.

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Kim Biskop
Henkilöstöjohtaja Leif Lindberg