Osuuskauppa KPO remontoi Prisma Kotirannan liiketiloja ja julkisivua Vaasassa. Uudistus näkyy asiakkaalle aiempaa sujuvampana ja helpompana asiointina sekä laajempina valikoimina. Uudistus valmistuu kokonaisuudessaan keväällä 2024.

Mittava uudistus alkaa olla sisätilojen osalta loppusuoralla ja työt siirtyvät ulos. Myymälän ilme muuttui uuden Prisma-konseptin mukaiseksi. Kalusteita uusittiin ja värimaailma muuttui raikkaan moderniksi. Osastot päivitettiin entistä selkeämmiksi kokonaisuuksiksi. Uudistuksen yhteydessä päivittäistavaraosaston pinta-ala kasvoi, mikä mahdollisti valikoiman kasvattamisen ja monipuolistamisen. Myös Ruokatorin palvelulinjasto uusittiin.

Uudistuksen yhteydessä kassa-alueelle tuli lisää itsepalvelukassoja ja ne siirrettiin keskeisemmälle paikalle kassalinjastossa. S-Pankki- ja infopisteet kokevat myös ison muutoksen, infon osalta muutostyöt ovat vielä kesken. S-Pankkipiste siirtyi toiseen paikkaan ja uudet ajanmukaiset tilat parantavat palvelua merkittävästi. Infopiste saa kokonaan uuden ilmeen ja palvelutiski avartuu ja kasvaa.

Uudistuksen myötä Prisman tekniikkaa päivitettiin ympäristöystävällisillä ja energiatehokkailla ratkaisuilla ja laitteistoilla. Energiatehokkuutta parannettiin esimerkiksi uusimalla kaikki kylmäkalusteet. Prismaan tuli uusi C02-kylmälaitos ja ovelliset kylmäkalusteet sekä uudet pakkas- ja kylmätilat takatiloihin. Myös muuta talotekniikkaa ajanmukaistettiin.
Prisman julkisivu uudistetaan kokonaan ja ulkoilme tulee muuttumaan huomattavasti. Julkisivu verhoillaan Paroc-levyillä ja uudet rakennusta kiertävät kulissit toteutetaan lamellirakenteilla. Muita pintoja uusitaan sekä huoltomaalataan. Valomainokset uusitaan ja ulkovalaistus päivitetään. Julkisivuun tulee myös jättinäyttö.

”Käynnissä oleva uudistus on hyvin kokonaisvaltainen kasvojenkohotus Kotirannan Prismalle niin sisä- kuin ulkoalueidenkin osalta” kertoo Prismajohtaja Camilla Lundell. ”Toivotan asiakkaat tervetulleeksi tutustumaan uusittuun myymälään ja tutkitusti edulliseen hintatasoon” Lundell jatkaa.

”Kun viimeisen parin vuoden aikana valmistuneet ja käynnissä olevat investoinnit Vaasan valmistuvat on KPO panostanut noin150 miljoonaa asiakasomistajien palveluverkoston parantamiseen yksistään Vaasan talousalueella. Onnistuneet panostukset ovat nyt jo näkyneet merkittävänä kasvuna sekä myyntivolyymeissa että euroissa.” toteaa KPO:n toimitusjohtaja Kim Biskop.

Lisätietoja:
Osuuskauppa KPO
Kim Biskop toimitusjohtaja
Camilla Lundell Prismajohtaja

Osuuskauppa KPO:n jäsenmäärä ylitti 130 000 rajapyykin. Keväällä jäseneksi Vaasassa Prisma Liisanlehdossa liittynyt Thomas Waxlax on KPO:n 130 000. asiakasomistaja. Hänet palkittiin alkuviikosta kukilla ja 1.300 euron lahjakortilla.

KPO:n asiakasomistajien määrä on kasvanut viime vuosina tasaisesti. Uusia jäseniä on liittynyt alkuvuoden aikana lähes 4 500. Tällä hetkellä n.73 prosenttia kaikista KPO:n toimialueen kotitalouksista on KPO:n asiakasomistajia. Osuuskauppa KPO:n asiakasomistajat saivat Bonusta vuonna 2022 yhteensä 25,7 miljoonaa euroa. Bonusta, osuuspääoman korkoa, maksutapaetua ja ylijäämänpalautusta maksettiin yhteensä 34,2 miljoonaa euroa eli keskimäärin 265 euroa jäsentä kohden.

”Perustehtävämme on tuottaa kilpailukykyisiä palveluita ja etuja sitoutuneille asiakasomistajillemme. Laaja kauppapaikkaverkostomme tuo palvelut asiakkaiden lähelle ja asiakasomistajat voivat luottaa siihen, että he saavat tarvitsemansa helposti aina edulliseen hintaan liikkeidemme kattavina aukioloaikoina. Investoimme jatkuvasti kauppapaikkaverkostomme kehittämiseen pohjalaismaakunnissa” toteaa Osuuskauppa KPO:n toimitusjohtaja Kim Biskop.

Lisätietoja:
Osuuskauppa KPO, toimitusjohtaja Kim Biskop

Kuvaaja: Rami Louke.

Kuvassa vasemmalta KPO:n viestintä- ja asiakkuuspäällikkö Mikko Keskinen, KPO:n toimitusjohtaja Kim Biskop, Thomas Waxlax  ja prismajohtaja Prisma Liisanlehto Markku Aspfors.

Original Sokos Hotel Royal Vaasan uudistus on edennyt suunnitellusti harjannostajaisvaiheeseen. Hovioikeudenpuistikon molemmilla puolilla sijaitsevat hotellirakennukset uudistetaan kahdessa vaiheessa. Torniosan uudistus alkaa olemaan loppusuoralla ja sen jälkeen työt siirtyvät Hovioikeudenpuistikon toiselle puolelle. Kokonaisuudessaan mittavan uudistuksen rakennustyöt valmistuvat vuoden 2025 aikana.

Uudistuksen myötä Vaasan keskustaan rakentuu ajan hengessä oleva monipuolinen ja identiteetiltään energinen hotellikokonaisuus sisältäen entistä monipuolisempia palveluja ja ratkaisuja huonetyyppeineen niin työ- kuin vapaa-ajan matkustajalle. Hotellihuoneet, ravintolatilat, aulatilat sekä saunaosasto uudistetaan täysin. Uudistuksen valmistuttua Original Sokos Hotel Royalissa on 260 huonetta ja neljä ravintolaa.

Hotelliuudistuksen yksi keskeinen tavoite on rakentaa Suomen energiapääkaupunkiin maan energiatehokkain hotelli. Tämä mahdollistetaan toteuttamalla päälämmitysmuotona maalämpö, rakentamalla merkittävä aurinkovoimala sekä ottamalla jätevedestä energia talteen. Koko hotellin energia- ja talotekniikka uusitaan täydellisesti.

Mittava uudistushanke työllistää ison joukon eri alojen ammattilaisia. Pääasiassa paikallisten toimijoiden kanssa toteutettavan urakan työllistämisvaikutus alueella on noin 200 henkilötyövuotta. Tiettävästi tämä Royal on tällä hetkellä Pohjanmaan suurin työmaa. Hankkeen ensimmäisen vaiheen päätoteuttajana toimii WestGroup Oy Vaasasta, hotellihuoneiden uudistuksesta vastaa Vaasan Rakennuskorjaus Oy ja myös talotekniikan urakoitsijat sekä suurin osa suunnittelijoista Ab Polyplan Oy:n johdolla ovat Vaasan seudulta.

”Täytyy sanoa, että tässä on taikuri itsekin ihmeissään, kun selvisi että tämä on suurin investointi Vaasan alueen matkailuinfraan kymmeniin vuosiin ja tuo Vaasaan Maralle lähes puolensataa uutta työpaikkaa” toteaa Osuuskauppa KPO:n toimitusjohtaja Kim Biskop.

Lisätietoja:
Osuuskauppa KPO
Kim Biskop, toimitusjohtaja
Mika Mikkola, kiinteistöjohtaja

Original Sokos Hotel Royalin tornirakennukseen avautuu helmikuussa 2024 kolme uutta ravintolaa: Trattoria Puistikko, kebabravintola Babista sekä Ravintola Royal. Uudet ravintolat ovat osa hotellin mittavaa, vuosina 2023–2025 toteutettavaa uudistustyötä.

”Hotelli Royalista luodaan nyt monipuolista, energistä ja yllätyksellistä elämyskeskusta, jossa viihtyvät niin matkailijat kuin kaupunkilaisetkin. Tulevat ravintolamme tukevat hyvin identiteettiämme ja tuovat uudenlaista tarjontaa Vaasan jo ennestään rikkaaseen ravintolakulttuuriin”, Osuuskauppa KPO:n matkailu- ja ravitsemistoimialan toimialajohtaja Riku Asukas toteaa.

”Ravintolat muodostavat yhdessä hotellin Lounge-alueen kanssa eläväisen kohtaamispaikan aivan Vaasan ytimessä. Yhdistämällä kaikki tilat, tarjoaa hotelli Royalin tapahtumakerros laadukkaat puitteet jopa yli 1000 hengen tilaisuuksiin”, kertoo Original Sokos Hotel Royalin hotellinjohtaja Max Hellqvist.

Italialaisen keittiön tunnelmia ja tuoksuja

Hovioikeudenpuistikon laidalle sijoittuvan Trattoria Puistikon miljöö on houkutteleva, maut ja tunnelma mieleenpainuvia. ”Vaasalaisille tärkeän puistokadun vehreä ja sykkivä tunnelma on juuri sopiva italialaishenkiselle ravintolalle, jossa viihdytään pitkään –¬ isolla ja iloisella seurueella”, Hellqvist sanoo.

Trattoria Puistikon ruokalista on herkullinen kattaus pasta-annoksia, pizzoja, taidolla valmistettuja grilliruokia, runsaita risottoja sekä rapeita salaatteja. Keittiöstä tulvii Italian keittiöistä tuttujen raaka-aineiden, kuten tomaatin, valkosipulin, salvian ja erilaisten juustojen tuoksu. Menu täydentyy laadukkaalla vanhan mantereen viinivalikoimalla.

Ravintola tarjoilee myös La Tavola Italianaa, koko seurueen kesken jaettavaa illalliselämystä antipastoineen ja erilaisine pääruokineen. Yhtä lailla Trattoria Puistikko sopii piipahduksiin viinilasillisen ja antipastojen äärellä.

Babista saapuu Vaasaan – nyt on aika ottaa kebab tosissaan!

S-ryhmän uusi, erinomaista palautetta saanut ravintolakonsepti Babista luo rohkeasti uudenlaista kebabkulttuuria. Nyt unohdetaan pikaruoka ja paperikääreet, tuhatvuotisen perinteen omaava kebab saa tässä vallankumouksessa ansaitsemansa arvon.

Premium-kebabin ja huolella valitun olut- ja viinivalikoiman ohella kauniit astiat ja ravintolan viihtyisä miljöö houkuttelevat viihtymään Babistassa pidempään kuin mitä kebabpaikoissa on aiemmin totuttu. ”Babistan tila on todellakin värikäs ja kutsuva. Tuomalla tämäntyyppinen ravintolakonsepti hotellimiljööhön, kutsumme kaupunkilaiset energiaa ja elämää huokuvaan hotelliimme”, hotellinjohtaja Max Hellqvist toteaa.

Ravintolan sydämenä häärivät intohimoisesti kebabiin suhtautuvat babistat, joiden käsissä syntyy aisteja herätteleviä annoksia. Laadukkaan kebablihan ohella lautaselle asetellaan runsaasti värikkäitä kasviksia, tuoreita yrttejä ja itsetehtyjä kastikkeita. Kebablihaa löytyy niin naudanliha-, kana- kuin vöner- eli kasvisversionakin.

Ravintola Royal sykkii varhaisaamusta yön tunneille

Värikäs ja valoisa Ravintola Royal toimii sekä hotellin viihtyisänä aamiaisravintolana että talon moneen muuntuvana tilausravintolana. Auringon noustua tarjoillaan energisoiva aamiainen, päivällä on kokouslounaiden vuoro. Iltaisin Ravintola Royalin pöydät katetaan upeille illallisille ja rentoihin illanviettoihin talon pitkää kulinaristista perinnettä hyödyntäen.

Ravintola Royalin edustalla sijaitseva Lounge on talon 24/7 elämää sykkivä sydän sohva- ja pöytäryhmineen. Paikka, jonne kokoonnutaan kollegoiden kanssa, tullaan drinkille ennen illan menoja, pistäydytään tuttuja tapaamaan, napataan iltapalaa tai tullaan etätöihin. Kaupunkiin avautuvat isot ikkunat tarjoavat tilaisuuden niin nähdä kuin tulla nähdyksi.
Original Sokos Hotel Royalin tornirakennuksen uudet huoneet, Huipun saunaosasto sekä ravintola- ja tapahtumatilat ovat nyt varattavissa, ja asiakkaiden käytössä 26.2.2024 alkaen.

Lisätiedot:

Max Hellqvist, hotellinjohtaja, Original Sokos Hotel Royal, Vaasa

Riku Asukas, toimialajohtaja, Osuuskauppa KPO

Original Sokos Hotel Royal on Vaasan ytimessä sijaitseva aurinkoinen ja energinen hotelli, joka uudistuu täysin vuosien 2023–2025 aikana.
Hotelliuudistuksen lähtökohtana on luoda Pohjolan energiapääkaupunkiin yksi maan energiatehokkaimmista hotelleista, mikä mahdollistetaan muun muassa maalämmöllä, omalla aurinkoenergialla ja moderneilla teknologiaratkaisuilla.
Uudistuksen valmistuttua vuonna 2025 hotellissa on yli 260 huonetta, neljä ravintolaa, tapahtumakerros ja huipulla sijaitseva saunaosasto Vaasa-näkymineen ja kattouima-altaineen. Osa hotellia on avoinna koko uudistuksen ajan.

https://www.sokoshotels.fi/fi/vaasa/original-sokos-hotel-royal-vaasa

 

Osuuskauppa KPO:n tammi-kesäkuun 2023 verollinen myynti kasvoi merkittävästi edellisvuodesta ollen 534,8 miljoonaa euroa (edv 498,2). Operatiivinen tulos parani hieman ollen 11,3 miljoonaa euroa (edv 9,8). Suurimmat myynnin kasvut kirjattiin päivittäistavarakaupassa sekä majoitus- ja ravintolakaupassa. KPO oli jälleen tänä kesänä yksi Suomen suurimmista nuorten työllistäjistä 1200 kesätyöntekijällään.

Globaalit kriisit, inflaatio ja korkojen nousu vaikuttivat merkittävästi kaikkiin KPO:n toimialoihin

Päivittäistavarakaupan osuus KPO:n alkuvuoden myynnistä oli n. 59%. Viime vuosina nähty myynnin voimakas kasvu sai jatkoa myös tänä vuonna, kun päivittäistavarakaupan myynnissä kirjattiin kasvua 13,1 %. Kasvuun ovat vaikuttaneet osaltaan uuden Prisman avaus Vaasan Liisanlehtoon sekä inflaatio, mutta myös KPO:n markkinaosuuden uskotaan kasvaneen alkuvuoden aikana. Polttonestekaupassa myynti laski 9,1 % johtuen pääasiassa polttonesteiden hintojen laskusta. ”Asiakkaat ovat siirtäneet ostojaan hinnaltaan edullisempiin myymälöihin ja tuotevaihtoehtoihin. Edullisen hintatasomme vuoksi myyntimme on kasvanut kaikissa päivittäistavaraketjuissamme”, kertoo Osuuskauppa KPO:n toimitusjohtaja Kim Biskop.

Majoitus- ja ravintolakaupassa kirjattiin myynnin kasvua peräti 56,0 %. Kasvuun vaikutti merkittävästi Vaasan Original Sokos Hotel Royalin liiketoiminnan siirtyminen KPO:lle vuoden vaihteessa. KPO aloitti hotellin uudemmassa torniosassa mittavat uudistustyöt heti vuoden alussa. Torniosa on tarkoitus avata täysin uudistettuna alkuvuodesta 2024, jonka jälkeen remontti siirtyy Centralin puolelle. Ravintolakauppa on käynyt myös muissa toimipaikoissa erittäin hyvin alkuvuoden aikana, ja KPO:n järjestämät tapahtumat kuten Sun Pampas Ylivieskassa ja Mustakari Memories Kokkolassa saavuttivat tavoitteensa.

Autokaupan toimialalla myynti kasvoi 1,3 %. Uusien autojen kauppaa hidastaa talouden tilanne ja korkotason nousu, mutta käytettyjen autojen ja huoltopalveluiden myynti on ollut vähintään edellisvuoden tasolla. Prismojen, Prisma Raudan ja Sokos Emotion -myymälöiden kautta tehdyssä käyttötavarakaupassa kasvua kirjattiin 6,2 %.

”Vuoden alku on ollut jälleen erikoinen globaalien kriisien vaikutusten vuoksi. Esimerkiksi inflaatio ja korkotasojen merkittävä nousu vaikuttavat tällä hetkellä kaikkien suomalaisten arkeen. Olemme onnistuneet KPO:n toimialoilla tehtävämme mukaisesti tarjoamaan edulliset ja laadukkaat tuotteet, palvelut ja ratkaisut tähän tilanteeseen, mikä näkyy positiivisesti myyntiluvuissa. Erityisen tyytyväinen olen Liisanlehdon Prisman onnistuneeseen alkutaipaleeseen Vaasassa sekä majoitus- ja ravintolakaupan piristymiseen rankkojen koronavuosien jälkeen”, kertoo Biskop. ”Olen myös iloinen siitä, että olemme saaneet hienon täydennyksen Vaasan majoitus- ja ravintolapalveluihin Original Sokos Hotel Royalin myötä. Hotellin uudistus on yksi KPO:n historian suurimmista investoinneista ja sen valmistuttua KPO:n hotelli- ja ravintolatarjonta Vaasassa nousee aivan uudelle tasolle yhdessä Vaakunan ja muiden ravintoloidemme kanssa”, Biskop lisää. ”Ei ehkä tule ajatelleeksi, mutta Original Sokos Hotel Royalin täydellinen uudistus on myös Vaasan alueen suurin investointi Vaasan matkailuinfrastruktuuriin vuosikymmeniin ja luo lähes puolensataa uutta työpaikkaa”, jatkaa Biskop.

Merkittäviä panostuksia palveluiden parantamiseen, energiatehokkuuteen ja nuorten työllistämiseen

Osuuskauppa KPO investoi alkuvuonna 2023 yhteensä 25,6 miljoonaa euroa palveluverkostonsa kehittämiseen pohjalaismaakunnissa. Vaasan hotelliuudistus on vuoden suurin satsaus, minkä lisäksi Vaasan Sundomissa on aloitettu uuden S-marketin rakennustyöt. Vaasan Kotirannan Prisman uudistus on aloitettu sisätiloista, ja työt jatkuvat ulkona syksyn aikana. Lisäksi saatetaan päätökseen Sale -myymälöiden mittava uudistuskierros. Investoinnit energiatehokkuuteen jatkuvat myös koko verkostossa. Vuoden 2023 aikana asennetaan mm. aurinkopaneelit kymmeneen myymälään.

”Investointimme pohjalaismaakuntiin ja ympäristöystävällisiin energiaratkaisuihin ovat jälleen huomattavat. Käynnissä olevien hankkeiden lisäksi valmistelussa on useita muitakin merkittäviä satsauksia verkostoomme, joista osa käynnistyy vielä tämän vuoden puolella. Erityisen tyytyväinen olen kuitenkin siihen, että pystyimme jälleen tarjoamaan kesätyöpaikan yli 1200:lle alueemme nuorelle. Tuolla määrällä olemme jälleen yksi Suomen suurimmista nuorten työllistäjistä”, kertoo Biskop.

Näkymät loppuvuodelle

Yleinen talouden tilanne ja globaalit kriisit tuovat loppuvuoden ennustamiseen haastetta KPO:n liiketoimintojen osalta. ”Yleinen epävarmuus tullee vaikuttamaan kulutuskäyttäytymiseen myös syksyn aikana, vaikka positiivisiakin signaaleja on jo saatu mm. inflaation ja korkojen nousun taittumisen osalta. KPO:n toiminta-alueella talouden näkymät ovat keskimääräistä paremmat, ja odotukseni ovatkin syksyä kohti varovaisen positiiviset”, toteaa Biskop. Koko vuoden myynnin ja tuloksen odotetaan kasvavan jonkin verran edellisvuoteen verrattuna.

Lisätietoja: toimitusjohtaja Kim Biskop

Osuuskauppa KPO on päivittänyt Sale Hakatorin myymäläilmeen uuden Sale-konseptin mukaiseksi, ja myymälän sai raikkaan modernin ilmeen. Värimaailma muuttui sekä ulkona että sisällä.

Myymälän kaikki kalusteet uusittiin ja valikoimia päivitettiin vastaamaan entistä paremmin alueen asiakkaiden tarpeita. Erityisesti nopean syömisen valikoima kasvoi ja myös kylmät juomat saivat lisää tilaa. Kylmä- ja pakastekalusteet sekä kylmähuoneet vaihdettiin uudistuksen yhteydessä uusiin energiatehokkaisiin laitteisiin jotka vievät vähemmän tilaa ja joihin tuotteet saadaan paremmin esille. Seinät maalattiin ja tiloja muokattiin, jotta kaupasta saatiin avarampi ja valoisampi.

Asiointi on entistä helpompaa, sillä myymälässä on avarammin tilaa liikkua ja opasteet ovat selkeämmin esillä. Hedelmä- ja vihannesosastolta löytyy uutena palveluna mehukone, jolla saa puristettua tuoretta appelsiinimehua ja uusi pullonpalautuskone palvelee asiakkaita sisääntulossa.

”Olemme KPO:lla hyvässä vauhdissa myymäläuudistuksien osalta. Sale myymälöiden uudistukset aloitettiin viime vuonna ja viedään tänä vuonna loppuun. Sale myymälöiden uusi myymäläkonsepti on raikas ja nykyaikaisen ostamisen tarpeita huomioiva” kertoo Osuuskauppa KPO:n S-market ja Sale ketjujohtaja Jarmo Palola.

Lisätietoja:
Jarmo Palola, S-market ja Sale ketjujohtaja

Osuuskauppa KPO avaa Sokos myymälän Vaasan kauppakeskus Rewellin H&M:n nykyisiin tiloihin. Myymälä rakentaminen aloitetaan alkuvuodesta 2024 ja se tullaan avaamaan keväällä 2024.

”Siitä lähtien kun ilmoitimme, että Sokos palaa Vaasan keskustaan on Sokoksen tarkempaa sijoituspaikkaa spekuloitu. Meillä on ilo kertoa, että Sokos palaa juurilleen. Eli juuri samalle paikalle missä se aikanaan sijaitsi” kertoo Osuuskauppa KPO:n toimitusjohtaja Kim Biskop.

Sokoksen avaamisen myötä Rewellissä sijaitsevan Emotionin palvelut tulevat siirtymään osaksi Sokos myymälää ja samalla kauneuden sekä kosmetiikan tuotteiden myynti ja valikoimat laajenevat. Emotion Rewellin henkilökunta siirtyy Sokoksen työntekijöiksi ja uusien työntekijöiden rekrytointi käynnistyy loppuvuoden aikana.

Sokos on tavarataloketju, joka on jo 71 vuoden ajan palvellut suomalaisia kuluttajia tarjoamalla laajan valikoiman kauneuden, muodin ja kodin sisustuksen tuotteita ja palveluja. Sokoksen fokuksessa on tunnettujen merkkien lisäksi henkilökohtainen ja asiantunteva palvelu. Tänä vuonna uudistettu verkkokauppa sokos.fi palvelee asiakkaita 24/7.

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Kim Biskop
Market-toimiala toimialajohtaja Antti Paananen
Kiinteistötoiminta talousjohtaja Matti Laukka

Osuuskauppa KPO on investoinut viime vuosina voimakkaasti uusiutuvaan energiaan. Suurena toimijana KPO:lle on tärkeää, että sähkö on tuotettu kestävästi ja sen hinta on kilpailukykyistä. Tällä hetkellä KPO:n toimipaikoissa ympäri pohjalaismaakuntia tuotetaan sähköä lähes 4 000 aurinkopaneelin voimin, ja kuluvan vuoden aikana niiden määrä tuplaantuu noin 8 000 paneeliin.

Tänä vuonna tavoitteena on asentaa aurinkopaneelit kymmeneen uuteen toimipaikkaan, jonka jälkeen KPO:lla toimii yhteensä 21. kiinteistössä aurinkovoimalat. Investointeihin lukeutuvat täysin uudistettava Sokos Hotel Royal Vaasassa, Kokkolan Prisma sekä useita S-marketteja ja Sale-yksiköitä. Viime vuonna KPO:n aurinkovoimalat tuottivat yhteensä 900 MWh energiaa, ja kuluvan vuoden aikana tuotanto kasvaa noin 3 000 MWh:iin. Tämä vastaa lähes 200 sähkölämmitteisen omakotitalon sähkönkulutusta vuodessa.

”Tyypillisesti aurinkovoimalat tuottavat lähes viidenneksen toimipaikan kuluttamasta sähköstä. Kesäaikaan tuotanto on tehokkaimmillaan ja paneelit voivat hetkellisesti tuottaa koko myymälän tarvitseman sähkön. Kun aurinkosähkön määrä tuplaantuu vielä tämän vuoden aikana, sen osuus koko Osuuskauppa KPO:n sähkönkulutuksesta tulee olemaan lähes viisi prosenttia. Paras esimerkki onnistumisesta on Prisma Liisanlehdon aurinkovoimala, joka tuottaa sähköä vuodessa enemmän kuin kylmälaitteet kuluttavat”, KPO:n kiinteistöjohtaja Mika Mikkola kertoo.
”Vuonna 2022 kaikki käyttämämme sähkö oli päästötöntä. S-Voiman ja sen omistaman Gigawatti Oy:n tuottaman tuulivoiman osuus oli vuonna 2022 jo 80% KPO:n kokonaistarpeesta. Aurinkosähköjärjestelmien rakentaminen etenee ja uusiutuvaa energia tuotetaan siten enenevässä määrin myös paikallisesti. Tavoitteenamme on olla oman toimintamme osalta hiilinegatiivinen vuonna 2025”, Mikkola jatkaa.

”Meille Osuuskauppa KPO:ssa ympäristövastuu ja energiatehokkuus ovat tärkeitä arvoja. Tavoitteenamme on lisätä vihreän energian määrää, ja lähivuosille olemme suunnitelleet kymmenkunta aurinkovoimalaa. Investoimalla puhtaaseen, uusiutuvaan energiaan vähennämme päästöjämme kestävästi. Lisäksi investoimme energiatehokkuuteen muun muassa uusimalla kylmälaitteita, optimoimalla valaistusta ja hyödyntämällä hukkalämpöä. Emme harrasta viherpesua vaan toimenpiteemme ovat sekä taloudellisesti että ympäristön kannalta kestäviä”, Osuuskauppa KPO:n toimitusjohtaja Kim Biskop kertoo.
Lisätiedot

Toimitusjohtaja Kim Biskop
Kiinteistöjohtaja Mika Mikkola

 

Kuva: Prisma Kokkola

Kuvaaja: Aki Paavola

 

Selma Pihlaja Vaasasta, Charlotta Sandkulla Alavetelistä, Miika Nurmi Vaasasta ja Jesper Kotajärvi Kokkolasta saivat tänä vuonna Osuuskauppa KPO:n Nuori Lupaus –stipendit. KPO:n Nuori Lupaus -stipendi on tarkoitettu alle 25-vuotiaille kansainväliselle huipulle tähtääville henkilöille tai ryhmille, jotka ovat kotoisin tai asuvat KPO:n toiminta-alueella. Stipendiä voi hakea urheilun, tieteen tai taiteen edustaja, jolla on selkeät tavoitteet ja päämäärät omalla alallaan. Stipendien yhteissumma oli tänä vuonna 3 200 euroa.

”Hakemuksia tuli tälle vuodelle ennätyksellinen määrä ja kokonaisuudessaan taso oli hyvin korkea. Olemme ilahtuneita hakemusten määrästä vaikkakin se teki valinnasta vaikeaa. Moni lupaava nuori jäi tänä vuonna palkitsematta ja toivommekin, että he hakevat stipendiä lähivuosina uudestaan” kertoo Osuuskauppa KPO:n toimitusjohtaja Kim Biskop.

Selma Pihlaja on 16-vuotias painija. Hän edustaa tällä hetkellä Vaasan Voima-Veikkoja. Hänen päätavoitteensa on voittaa jonain päivänä olympiakultaa. Selma on voittanut useita nuorten Suomen mestaruuksia ja hän voitti Pohjoismaiden mestaruuden vuonna 2022.

Charlotta Sandkulla on 19-vuotias moukarinheittäjä. Viime vuonna hän tuli valituksi nuorten MM-kisoihin Kolumbiaan ja on saavuttanut useita Suomen mestaruuksia. Charlotan tavoitteena on päästä Los Angelesin kesäolympialaisiin vuonna 2028.

Jesper Kotajärvi on 15-vuotias jääkiekkoilija Kokkolasta. Hän on pelannut ikäistään vanhempien kanssa jo 11-vuotiaasta lähtien. Viime vuonna hänet valittiin Pohjola-leirin parhaaksi pelaajaksi ja tuli valituksi myös U16-maajoukkueeseen. Tulevaksi kaudeksi hän siirtyy pelaamaan Tapparaan.

Miika Nurmi on 24-vuotias pyöräsuunnistaja, joka opiskelee ja harjoittelee tällä hetkellä Göteborgissa. Hän on menestynyt erinomaisesti sekä kotimaassa että kansainvälisissä kilpailuissa. Saavuttaen mm. viidennen sijan MM-kilpailuissa.

Stipendin hakuohjeet ja stipendin aiemmin saaneet löytyvät osoitteesta: https://osuuskauppakpo.fi/nuori-lupaus/

Lisätietoja: toimitusjohtaja Kim Biskop

Kuvassa: Charlotta Sandkulla, Selma Pihlaja ja Miika Nurmi

Kuvaaja: Roni Lamberg

Osuuskauppa KPO järjestää ilmaisen Kesärieha-kiertueen perheille. Tapahtumassa on pomppulinnoja, kivaa yhdessä tekemistä Apsin ja Onnin kanssa, pientä naposteltavaa sekä vapaata liikuntaa.

Osuuskauppa KPO:n ja Keski-Pohjanmaan Liikunta ry Keplin yhteinen huoli lasten vähentyneestä liikunnasta synnytti lasten liikuntakonseptin, jonka tavoitteena on paitsi liikuttaa lapsia ja nuoria, myös löytää heille väyliä tarttua urheiluseurojen toimintaan. Kiertue laajenee jatkossa Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan lisäksi muualle KPO:n toiminta-alueelle. Kesärieha-kiertueen paikkakuntien KPO:n toimipaikoilla on hieno mahdollisuus tavoittaa oman alueensa lapsiperheet kutsumalla heidät mukaan liikkumaan yhdessä.

”Toiminta-alueen hyvinvointi on KPO:lle tärkeää ja lasten liikkumattomuus on ongelma myös täällä. KPO haluaa tarjota matalan kynnyksen liikuntamahdollisuuksia kaikille, siksi järjestämme nämä avoimet ja veloituksettomat tapahtumat. Haluamme järjestää Kesäriehoja myös pienemmillä paikkakunnilla. Kesäriehat ovat jatkumoa talvisin järjestettäville KPO Ice Skating -tapahtumille, jotka liikuttivat viime talvena noin 4 000 lasta kymmenillä paikkakunnilla” Osuuskauppa KPO:n toimitusjohtaja Kim Biskop kertoo.

”Liikkumattomuusongelma tiedostetaan ja tunnustetaan laajasti ja asian ympärillä ollaan käyty viime aikoina laajasti keskustelua. Asian edistämisen keinot jäävät vielä toistaiseksi liikaa tiedostamisen ja puheiden tasolle. Olen erittäin iloinen ja ylpeä, että KPO haluaa hihat käärittynä olla mukana vastuullisessa toiminnassa konkreettisilla toimenpiteillä ja kantaa pitkäjänteisesti vastuuta ihmisten hyvinvoinnista omalla toiminta-alueellaan. Positiiviset liikunnalliset kokemukset lapsuudessa luovat pohjaa tulevalle aktiiviselle elämäntavalle. Paikalliset hyvän mielen tapahtumat edistävät vahvaa yhteisöllisyyttä liikunnallisten aktiviteettien ympärillä” Keski-Pohjanmaan Liikunnan aluejohtaja Kalle Lassila sanoo.

Kesärieha-kiertueen tarkemmat paikkakunnat ja aikataulut löytyvät: KPO:n kesärieha – Osuuskauppa KPO

Lisätietoja:
Osuuskauppa KPO toimitusjohtaja Kim Biskop
Keski-Pohjanmaan Liikunnan aluejohtaja, Kalle Lassila