Osuuskauppa KPO:n vaalit

Osuuskauppa KPO toimii Kokkolan, Vaasan, Pietarsaaren ja Ylivieskan talousalueilla ja on yksi Suomen suurimpia alueosuuskauppoja. KPO:n omistaa yli 130 000 asiakasomistajaa.

Maaliskuussa 2024 KPO:n omistajien keskuudesta valitaan vaaleilla 70 jäsentä edustajistoon, joka toimii omistajien äänitorvena. Asettumalla ehdolle vaaleissa sekä äänestämällä saat äänesi kuuluviin omassa osuuskaupassasi.

Mitä edustajisto tekee?
KPO:n edustajisto päättää mm. osuuskaupan tilinpäätöksestä ja voitonjaosta sekä valitsee hallintoneuvoston ja tilintarkastajat. Lisäksi edustajisto välittää omistajien toiveita ja ajatuksia osuuskaupan hallinnon ja johdon tietoon. Edustajisto kokoontuu kaksi kertaa vuodessa.

Olisiko minusta ehdokkaaksi?
Ehdokkaalta edellytetään 18 vuoden ikää ja henkilökohtaista, täyteen maksettua jäsenyyttä Osuuskauppa KPO:ssa vuoden 2023 lopussa. Ehdokkaiden tulee myös asua KPO:n toimialueella.

Ehdokkaaksi asettuminen
Vähintään kolme KPO:n jäsenalueella asuvaa äänioikeutettua jäsentä voi kerätä vaalia varten ehdokasilmoituksen. Samassa ilmoituksessa on oltava ehdokkaina saman jäsenalueen jäseniä vähintään yksi ja enintään kaksi kertaa se määrä ehdokkaita kuin jäsenalueelta voidaan valita edustajiston jäseniä.

Jäsenalueita KPO:lla on 3:

- Jäsenalue A: Isokyrö, Korsnäs, Laihia, Maalahti, Mustasaari, Vaasa ja Vöyri. Tältä alueelta valitaan 25 edustajaa
- Jäsenalue B: Evijärvi, Halsua, Kannus, Kaustinen, Kinnula, Kokkola, Kruunupyy, Lappajärvi, Lestijärvi, Luoto, Pedersören kunta, Perho, Pietarsaari, Toholampi, Uusikaarlepyy ja Veteli. Tältä alueelta valitaan 29 edustajaa.
- Jäsenalue C: Alavieska, Haapajärvi, Haapavesi, Kalajoki, Kärsämäki, Merijärvi, Nivala, Oulainen, Reisjärvi, Sievi ja Ylivieska. Tältä alueelta valitaan 16 edustajaa.

Esimerkiksi jäsenalue A:lta kerättävässä ehdokasilmoituksessa tulee siis olla vähintään yksi ja enintään 50 ehdokasta.

Osuuskauppa KPO:n vuoden 2024 vaalien ehdokasasettelun ajankohta on 4.12.2023- 22.1.2024

Julkaisemme ehdokkaat näillä vaalisivuilla tammikuussa 2024 ehdokasasettelun päätyttyä

Ehdokasilmoituksen laatiminen
Ehdokasilmoituksen voi tehdä sähköisesti alla olevasta painikkeesta tai paperilomakkeella. Tulostettavan lomakkeen löydät sivun alareunasta tukimateriaaleista. Lomakkeita ehdokasilmoituksia varten saat myös Osuuskauppa KPO:n konttorilta (Prismantie 1, Kokkola) ja KPO:n Prismoista, S-marketeista, Saleista ja Oravaisten ABC:lta 4.12.2023 alkaen. Lomakkeiden mukana annetaan tarkat ohjeet ehdokasasettelusta.

HUOM! Sähköinen ehdokasilmoitus aukeaa 4.12.2023

Näin äänestät vaaleissa
Osuuskauppa KPO:n edustajisto valitaan käyttämällä suoraa vaalitapaa. Tämä tarkoittaa sitä, että ääni annetaan suoraan yhdelle ehdokkaalle ja valituiksi tulevat eniten ääniä saaneet ehdokkaat kultakin jäsenalueelta.

Asiakasomistajat äänestävät edustajistoon sen jäsenalueen ehdokkaita, jossa he itse asuvat. Jäsenalueiden ulkopuolella asuvat asiakasomistajat voivat äänestää ketä tahansa ehdokasta. Äänestää voi sähköisesti verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella tunnistautuneena taikka postitse. Äänestyslipuke ja äänestysohjeet toimitetaan Osuuskauppa KPO:n äänioikeutetuille jäsenille ennen äänestyksen alkua helmikuussa.

Varsinainen äänestysaika on 4.-18.3.2024

Jos sinulla on kysyttävää vaaleista, voit lähettää sähköpostia osoitteeseen kpo.vaalit@sok.fi. Palvelemme ma-pe klo 8-16.

Tukimateriaalit ehdokasilmoitusten laatimiseen:

Tiedotus Osuuskauppa KPO:n edustajiston vaalista
Ehdokasasetteluohje
Ehdokasilmoitus-lomake
Osuuskauppa KPO:n säännöt ja vaalijärjestys
Edustajistovaalirekisterin tietosuojaseloste