Vihreä herkku valtaa ravintolat


4.4.2016

Parsa palaa huhtikuun puolivälissä taas S-ryhmän ravintoloiden listoille. Vihreä satokausituote on odotettu herkku, joka taipuu niin alku- ja pääruokiin kuin lisäkkeeksikin.

– Parsa on monipuolinen mutta klassinen aines, joka mahdollistaa kaikenlaista kivaa. Tällä kaudella parsaa saa meiltä entistäkin monipuolisemmin ja annoksia on enemmän kuin aiemmin, Grill it!-, Fransmanni- sekä Frans & Les Femmes -ravintoloista vastaava ketjupäällikkö Mikko Virtanen kertoo.

Tuoretta twistiä on esimerkiksi Grill it!:in marinoiduissa parsoissa, jotka tarjotaan paahdetun kylmäsavulohen kanssa. Samoin Frans & les Femmes -ravintoloiden sipuliquichessa, jonka seurana tarjoillaan parsaa hollandaisekastikkeella.

– Frans & Les Femmes -ravintoloissa parsan ympärille on rakennettu neljä selkeää kasvisannosta, joten parsakausi on kasvisruokailijalle erityisen hyvä hetki suunnata ravintolaan, Virtanen huomauttaa.

Parsaa uniikilla tyylillä

Parsa maistuu myös HOK-Elannon uniikkiravintoloissa.

– Viime vuonna parsaa myytiin lähes 28 000 annosta, joten se on meille erittäin tärkeä kampanjatuote, HOK-Elannon markkinointipäällikkö Susanna Hagelstam toteaa.

Uniikkiravintoloissa parsaa myydään keittiömestarien suunnittelemina annoksina, jotka heijastavat kunkin ravintolan liikeideaa ja ydintuotetta.

– Esimerkiksi Belgessä tarjoillaan simpukoita ja parsaa, Bravuriassa itse tehtyä pastaa ja parsaa ja BBQ Housessa pihviä ja grillattua parsaa. Chico’sin parsaburgerin välistä taas löytyy parsamajoneesia, Hagelstam kuvailee.

Odotettu sesonki

Ravintolan sesongeista parsakausi on ainut, jossa raaka-aine on isossa roolissa. Parsaa alettiin käyttää pikkuhiljaa enemmän 90-luvulta alkaen, ja sen suosio on tuttuuden myötä vakiintunut.

– Se on asiakkaille jo traditio, kevään juttu, jota odotetaan, Trattorioista vastaava ketjupäällikkö Minna Vainio toteaa.

Trattorioissa painotetaan tänä keväänä erityisesti parsamenuta, jossa sekä alku- että pääruoka sisältää parsaa. Toki parsa-annoksia on tarjolla myös menun ulkopuolella.

Viini valitaan huolella

Tärkeä osa parsasesonkia ovat viinit.

– Mietimme aina parsakauteen kokonaisuuden, sillä ei ole kovin helppoa löytää parsan kanssa yhteen sopivaa viiniä. Parsan maku on voimakas, ja kun siihen lisätään voikastike, yhdistelmä vaatii voimakkaan valkoviinin, jossa on hiukan makeutta, jotta komponentit sopivat yhteen, Vainio kuvailee.

Trattorioissa parsan kanssa suositellaan Viognier-rypäleestä valmistettua täyteläistä valkoviiniä tai kuivaa kuohuviiniä proseccoa, jonka kuplat ja happo puolestaan leikkaavat hyvin voikastikkeen rasvaisuutta.

Suosikit pitävät pintansa

Vaikka joka vuosi kehitetään uusiakin parsaherkkuja, perinteiset annokset pitävät ravintoloissa pintansa.

– Ylivoimaisesti suosituimmat annokset ovat vuodesta toiseen parsakeitto ja parsaa hollandaisekastikkeella, Mikko Virtanen kertoo.

Myös parsaa sisältävät alkuruuat tekevät hyvin kauppansa.

Parsan suosiota kuvaa se, että sesongin aikaan suunnilleen joka kolmas myyty annos sisältää parsaa. Parsasta saa nauttia ravintoloissa kesäkuun alkupuolelle asti, sitten käynnistyy kesäkausi.

 

Lisää tietoja S-ryhmän ravintoloiden parsakaudesta löytyy Raflaamosta.