Vakuuta ystäväsi viininmaistajaisissa


5.6.2013

Viinin väri ja maku herättävät usein keskustelua kesäpöydässäkin. Saadaksemme viinistä enemmän irti, tarjoavat erilaiset viininmaistajaiset tilaisuuden tutustua lähemmin viinien kiehtovaan maailmaan.

Viinien maistelu voi olla hauskaa ja samalla opit viinimaailmasta uusia asioita. Viininmaistelua on harjoitettu yhtä kauan kuin viiniä on tuotettu. Yhden maistelutapahtuman aikana tutustutaan vaikkapa jonkun maan viineihin tai tietyn rypälelajin viineihin.

–    Parasta olisi maistella viinejä sokkona, jolloin maku tulee esiin, eikä pullon etiketti tai muoto vaikuta liikaa maistajan mielipiteeseen, ohjasti viinimaistelun ammattilainen, sommelier, Sokos Hotel Virussa Tallinnassa.

Cabernet sauvignon, merlot ja chardonnay ovat rypäleitä, jotka useimmiten ovat tuttuja kaikille. Välillä on hyvä tutustua muihinkin rypälelajikkeisiin ja löytää ehkä uusia suosikkeja itselle.

Rohkeasti maistelemaan

Viinien maisteluun kuuluu neljä eri vaihetta; ulkonäkö, tuoksu lasissa, suutuntuma ja jälkimaku. Näitä elementtejä harrastelijaryhmäkin pääsi tunnustelemaan maistellessaan neljää erilaista eteläafrikkalaista viintä. Tarjolla oli punaista ja valkeaa.

– Viinin väriä kannattaa arvioida valkoista taustaa vasten. Mitä vihertävämpää valkoviini on, sitä tuoreempaa on viini.

Viinien maistelu on hauska tapa nauttia viinistä ja hahmottaa paremmin erilaisia vuosikertoja, rypälelajikkeita ja viinintuottajamaita.

– Tarjoamme erinomaisen mahdollisuuden kehittää seurueiden makuaisteja ja -tietoisuutta viettämällä mielenkiintoinen ja antoisa tunti viinimaailmassa kokeneen sommelierin johdolla.