Vaihtoehtoja tankin täytteeksi


22.1.2013

Autoon voi tankata tai ladata energiaa lukuisilla eri tavoilla. Perinteiset polttonesteet ovat vielä valta-asemassa, mutta niidenkin koostumukset kehittyvät. ABC-ketju on mukana kehityksessä, jonka taustalla ovat ympäristönäkökohdat.

Myytyjen polttonesteiden kokonaislitroista määrätyn osuuden on nykyisin oltava etanolia tai muuta biopolttoainetta. Yleisimmin tankkiin laitetaan joko kymmenen prosenttia etanolia sisältävää 95E10-bensiiniä, vähemmän etanolipitoista 98E5-laatua tai dieseliä.

Näiden polttoainelaatujen lisäksi ABC-ketjun biovelvoitteen täyttämistä helpottaa peräti 80–85 prosenttia etanolia sisältävä EkoFlex E85-bensiini, joka on tehty kotimaisista jätteistä. Kyseisen polttonesteen käyttö vaatii flexfuel-automallin.

– Vaikka tuote on ympäristöystävällisyyden lisäksi edullinen ja autoissakaan ei ole juuri hintaeroa tavallisiin, flexfuel-mallien yleistymistä on vielä jarruttanut lähinnä tietämättömyys ja varovaisuus. Me kuitenkin kehitämme jakeluverkostoa tasaista vauhtia uusien ja uudistettavien toimipaikkojen myötä, ABC-ketjuohjauksen kehitysjohtaja Tiina Vehmala-Viksten kertoo.

Sähkönjakelu kehittyy

Sähköautoja on Suomessa vielä vähän, vaikka mahdollisuuksia sähkön lataamiseen on jatkuvasti enemmän. Sähköautoilijan on mahdollista hankkia kotilatauspaketti tai tehdä esimerkiksi yritysten pihoilla tai kauppakeskuksissa tapahtuva asiointilataus. Uusimpana vaihtoehtona on muita vaihtoehtoja huomattavasti nopeampi pikalataus.

− Pikalatauksen voi tehdä puolessa tunnissa kahvilla tai kaupassa käydessä. ABC-ketjun Etelä-Suomen toimipaikkoihin rakennetaan 20 pikalatauspisteen verkosto yhdessä Fortumin ja Nissanin kanssa vuosien 2012−2013 aikana.

Sähköä hyödyntävät myös hybridiautot, joihin on tähän asti tankattu polttonesteitä ja ne ovat valmistaneet sähkönsä itse. Nykyisin on kuitenkin saatavilla myös ladattavia hybridiautoja.

Kaasua putken varrelta

Jo useat autonvalmistajat tarjoavat automalleja, jotka voivat hyödyntää energiamuotonaan joko kokonaan tai osittain kaasua. Se voi olla maakaasua tai jätteistä valmistettua biokaasua. Suomessa kaasua jakelee ainoastaan Gasum Oy, jolla on yksi kaasuputki Etelä-Suomessa.

− Tämä rajoittaa kaasuntankkausasemien yleistymistä, koska niiden on oltava käytännössä aivan kaasuputken varrella. Yhteensä kaasua voi tankata 16 tankkausasemalla, joista ABC-ketjussa on kaksi, Lappeenrannassa ja Kotkassa. Lohjalle avattavaan ABC Tytyriin tulee ketjun kolmaus kaasuntankkauspiste, Tiina Vehmala-Viksten valottaa.