Stressille seis


5.2.2013

Kahvi- ja ruokatauolla on tärkeä stressiä estävä vaikutus työpäivän aikana. Viikonloppu ei riitä töistä toipumiseen, jos päivän aikana jättää kaikki tauot väliin.

Kierrokset työpäivän aikana kevenevät, kun työn lomaan sallii itselleen pari 5–10 minuutin rentoutumishetkeä. Stressaavan työpäivän jälkeen ei kannata heti harrastaa rankkaa liikuntaa. Sen sijaan rauhallinen, rentouttava ja hauska liikunta on paikallaan.

Alkoholilla ei ole palauttavaa vaikutusta, vaikka niin monesti ajatellaan. Palautumisen käynnistyminen viivästyy, jos alkoholia otetaan enemmän kuin kaksi annosta päivässä.
Mittauksissa viikon stressaavimmaksi päiväksi on osoittautunut lauantai kauppareissuineen ja siivouksineen.

Stressitaso selviää mittauksella

Kuka tahansa voi mennä kuntoutuskeskukseen mittauttamaan omiin elämäntapoihinsa liittyviä riskejä ja stressikerrointa. First Beat -hyvinvointimittauksella tutkitaan stressin lisäksi palautumista, työn kuormitusta, energiankulutusta ja liikunnan vaikuttavuutta.

Mittauksesta saa kirjallisen raportin, josta selviää, riittävätkö elimistön voimavarat työn vaatimuksiin ja palautumiseen. Sen kautta pystytään havaitsemaan varhaiset kuormituksen merkit ennen vakavaa ylikuormittumista.

Lähde:

Terveystieteen maisteri Johanna Taruman esitys Terveysliikuntasuositukset 18–64-vuotiaille Hyvinkään opistossa 31.1.2013.