SOK:n Heikkilä: ”Päästöjen vähentäminen säästää ympäristöä ja kukkaroa”


21.9.2017

Voisimmeko viettää nollapäästöpäivää joka päivä? Oletan, että täysin päästötön elämä on monen kohdalla hankalaa. Yritän kuitenkin miettiä usein, miten toimisin mahdollisimman ekologisesti niin kotona kuin työelämässäkin.

Haluan kertoa ensin, mitä merkittävää meillä S-ryhmässä tehdään päästöjen vähentämiseksi. Olen ylpeä huippuosaajistamme, jotka miettivät ratkaisuja ympäristöystävällisempään liiketoimintaan kaikilla toimialoillamme.

Malliesimerkiksi nostettakoon kansainvälistäkin huomiota saanut uusi Oulun Tuiran S-market, joka on maailman energiapihein kauppa. Se kuluttaa energiaa vain noin kolmanneksen verrattuna niin sanottuun normaaliin myymälään. Toki myös taloudelliset säästöt ovat merkittävät ja vuositasolla puhutaan jopa 200 000 eurosta. Näen tämän vain win-win -tilanteena, jossa sekä säästämme ympäristöämme että voimme jatkaa ruoan hintojen laskemista.

Olemme tuottaneet omaa uusiutuvaa energiaa jo vuosia. Tänä vuonna olemme tuottaneet parhaimmillaan 60 prosenttia käyttämästämme sähköstä omalla tuulivoimalla. Tulevaisuuden tavoitteemme on kova. Investoimme tuulivoiman lisäksi aurinkoenergiaan. Haluamme tuottaa 80 prosenttia kuluttamastamme sähköstä omalla uusiutuvalla energialla vuoden 2025 loppuun mennessä.

Päästöjä syntyy sekä S-ryhmän omasta toiminnasta että välillisesti kumppaneidemme kautta. Teemme oman roolimme mahdollisimman hyvin, mutta kannamme huolta myös välillisesti syntyvistä päästöistä. Haluan kutsua yhteistyökumppanimme mukaan miettimään tekoja, joilla päästöjä saadaan kuriin. Koska ilmastonmuutos ei ole uskon asia vaan totisinta totta, tulemme määrittämään tieteeseen perustuvat ilmastotavoitteet, joiden toteutumiseen tarvitaan meitä kaikkia.

Nollapäästöpäivän kunniaksi haluan tuoda esille myös omia tekojani. Olen lisännyt kasvisten käyttöä, sillä ilmaston lisäksi haluan pitää huolta terveydestäni. Oma suosikkini on kukkakaali. Kiinnitän huomiota myös ruokahävikkiin. Olemme käyneet koko perheen voimin keskusteluja ruokahävikin pienentämisestä.

Haluan omalta osaltani vaikuttaa siihen, että Suomi on meille kaikille paras paikka elää. Toivon, että tekomme heijastuvat yhteisöihin ympärillämme. Isojen tekojen lisäksi tarvitaan pieniä tekoja. Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, pienillä arkisilla teoilla on oikeasti merkitystä.

– Taavi Heikkilä, SOK:n pääjohtaja