S-ryhmä investoi tulostaan voimakkaasti tulevaisuuden palveluihin


7.8.2018

S-ryhmän tulos kasvoi alkuvuonna hieman edellisvuodesta. Kustannustehokkuus parani ryhmän toiminnoissa kautta linjan. S-ryhmän investoinnit kasvoivat merkittävästi.

S-ryhmän tammi–kesäkuun 2018 operatiivinen tulos oli 133 miljoonaa euroa. Viime vuonna vastaavaan aikaan tulos oli 128 miljoonaa euroa. SOK-yhtymän operatiivinen tulos kasvoi viime vuodesta vajaat 10 miljoonaa euroa ja oli 20 miljoonaa euroa. Koko ryhmän veroton vähittäismyynti kasvoi 2,7 prosenttia ja oli 5,6 miljardia euroa.

– S-ryhmän tulos on kokonaisuudessaan hieman edellisvuotta parempi. Erityisesti SOK:n liiketoiminnan tulos koheni selvästi edellisvuodesta. Viime vuodelle ajoittuneet Latvian ja Liettuan toimintojen alasajoon liittyvät kertaluonteiset kustannukset eivät näy enää tämän vuoden tuloksessamme, kertoo SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä.

S-ryhmän kasvaneet investoinnit ja halpuuttaminen laskivat hivenen osuuskauppojen yhteenlaskettua tulosta.

Aurinkoinen kesä on saanut asiakkaat liikkeelle niin kotimaassa kuin lähialueilla.

– Erityisesti hotellit, terassit ja isot kesätapahtumat ovat vetäneet väkeä. Jalkapallon MM-kisat täyttivät Pietarin Sokos Hotellit, ja Messin johtama Argentiinan maajoukkue toi hotelleille mukavaa lisänäkyvyyttä, Heikkilä jatkaa.

Ryhmän tulosta käytetään esimerkiksi logistiikan tehostamiseen, muihin mittaviin digitaalisiin hankkeisiin ja toimipaikkojen uudistamiseen. S-ryhmä investoi alkuvuonna 280 miljoonaa euroa eli yli 30 miljoonaa euroa enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

– Investointeja tarvitaan suorituskykymme jatkuvaan parantamiseen. Se mahdollistaa hintojen laskemisen ja palvelujen kehittämisen vieden meitä kohti visiotamme: ylivoimaista hyötyä ja helppoutta omasta kaupasta, korostaa Heikkilä.   

Asiakasomistajille maksettiin bonusta 161 miljoonaa euroa. Määrä on edellisvuoden tasolla, vaikka alkuvuonna voimaan astunut alkoholilaki estää bonuksen maksamisen alkoholituotteista. S-ryhmän osuuskaupat ovat alkuvuoden aikana laskeneet bonustaulukoiden rajoja niin, että nyt kaikista osuuskaupoista saa viiden prosentin bonuksen jo 900 euron kuukausiostoilla.

Mobiilimaksamisen vallankumous käynnistyy syksyllä

Syksyllä lähes tuhannessa S-ryhmän päivittäistavarakaupassa sekä verkkokaupoissa voi maksaa ostokset MobilePayllä. MobilePay toimii kaikilla älypuhelimilla ja kaikkien pankkien korteilla.

Asiakkaiden arkea helpottavien muiden digitaalisten palveluiden kehitys jatkuu vauhdikkaasti S-ryhmässä. Julkaisemme elokuussa S-kanavalla Omat ostot -palvelun, jonka avulla asiakasomistajat voivat seurata omaa kulutustaan ja tarkastella ostoksiaan esimerkiksi tuoteryhmittäin.

– Asiakastiedon merkittävin hyödyntäjähän on asiakas itse. Haluamme käyttää suurta datamäärää jäsentemme omaksi eduksi ja tarjota heille erilaisia elämää helpottavia palveluita. Omat ostot -palvelu on tästä yksi esimerkki. Myös monia muita palveluita on työpöydällä, Heikkilä paljastaa.

S-ryhmän suurin digihanke, Sipoon päivittäistavarakaupan logistiikkakeskus, saadaan kokonaisuudessaan käyttöön vuoden loppuun mennessä.

S-ryhmän ja SOK-yhtymän keskeiset luvut 1–6/2018

S-ryhmä kokonaisuudessaan (osuuskaupat + SOK-yhtymä) 1–6/2018:

 • Veroton vähittäismyynti oli 5 610 miljoonaa euroa (ed. v. 5 464 milj. euroa).
 • Vähittäismyynti kasvoi 2,7 prosenttia.
 • Tulos ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja oli 140 miljoonaa euroa (ed. v. 119 milj. euroa).
 • Operatiivinen tulos oli 133 miljoonaa euroa (ed. v. 128 milj. euroa).
 • Investoinnit olivat 280 miljoonaa euroa (ed. v. 246 milj. euroa).
 • Asiakasomistajia oli kesäkuun lopussa 2 372 034 (ed. v. 2 295 749).
 • Henkilöstömäärä oli kesäkuun lopussa 41 959 (ed. v. 41 381). S-ryhmä työllistää kuluvana vuonna yhteensä noin 13 000 kesätyöntekijää ja Tutustu työelämään ja tienaa -kesätyöharjoittelijaa.
 • Toimipaikkojen kokonaislukumäärä oli kesäkuun lopussa 1645 (ed. v. 1 630).

SOK-yhtymä (SOK + tytäryhtiöt) 1–6/2018:

 • Liikevaihto (IFRS) oli 3 581 miljoonaa euroa (ed. v. 3 449 milj. euroa).
 • Tulos ennen veroja (IFRS) oli 14 miljoonaa euroa (ed. v. -4 milj. euroa).
 • Operatiivinen tulos (FAS) oli 20 miljoonaa euroa (ed. v. 11 milj. euroa).
 • Investoinnit olivat 71 miljoonaa euroa (ed. v. 25 milj. euroa).
 • Henkilöstömäärä oli kesäkuun lopussa 6 586 henkilöä (ed. v. 6 695 henkilöä).

SOK-yhtymän osavuosikatsaus 1–6/2018 julkaistaan kokonaisuudessaan S-kanavalla 16.8.2018.