Prisma Ylivieskasta tehdään energiapihi jättiläinen


28.10.2010

Prisma Ylivieskasta tehdään

ENERGIAPIHI JÄTTILÄINEN

Kuutiotilavuutta pienemmäksi ja ylimääräinen lämpö talteen maan alle. Siinä pari oivallusta monista, joiden avulla Ylivieskaan valmistuva Osuuskauppa KPO:n Prisma kantaa energiatehokkaasti vastuutaan ympäristöstään.

Jo vuosien ajan KPO:n market-rakentamisessa on kiinnitetty erityistä huomiota ympäristöasioihin ja kiinteistöjen energiankulutukseen. Monissa S-marketeissa ja Sale-myymälöissä hyödynnetään maalämpöä ja eri lämmitystekniikoiden yhdistelmiä. Energiankulutus on tarkassa syynissä ja kokemuksia hyödynnetään uusissa projekteissa. Prisma Ylivieska on reilun 16.000 m2:n pinta-alallaan KPO:n suurin Prisma. Kahdeksan hehtaarin tontista yli puolet peittyy hypermarket-kiinteistön ja sen asiakkaita palvelevien parkkialueiden alle.

”Lämpövarasto” parkkipaikan alla

 – Kiinteistö lämpiää kaukolämmöllä, mutta tontille on tehty maalämpöputkistokenttä, jolla on mittaa 20 km. Se sijaitsee paikoitusalueiden alla. Myös lämpökaivoja varten on olemassa varaukset, jotka otetaan käyttöön myöhemmin, mikäli tarvetta maalämmön lisäykseen syntyy. Olemme myös halunneet varautua tulevaisuuteen, kun nykyiset kylmäaineet korvaava hiilidioksidilaitos tulee ajankohtaiseksi, kertoo KPO:n kiinteistöpäällikkö Pertti Virkkala. – Käytämme maalämpökenttää ylimääräisen, kylmäkoneiden synnyttämän lämmön varastointipaikkana. Hukkalämpöä ajetaan putkistoon keväästä syksyyn ja sieltä se voidaan ottaa hyötykäyttöön kiinteistön lämmitystarpeisiin talvella, Pertti Virkkala sanoo.

Prisma Ylivieskalla on pituutta 160 metriä ja leveyttäkin 90. Lämmitettäviä kuutioita on pyritty vähentämään uusilla rakennusteknisillä ratkaisuilla, jotka tekevät mahdollisesi rakentaa katto tavanomaista matalammalle tilantunnun siitä kärsimättä. – Kiinteistössä on kolme teknistä tilaa ja palkistossa systeemirei’itys. Siksi mm. kaapeloinnit saadaan paremmin rakenteisiin piiloon ja ilmastointi voidaan toteuttaa lyhyemmillä vedoilla ja pienemmällä kanavakoolla. Yläpuolista tilaa tarvitaan vähemmän tekniikan käyttöön ja samalla säästyy arviolta 40.000 kuutiometrin lämmityskustannukset, Pertti Virkkala selventää.

Hyperluokan marketkokonaisuus

Prisma Ylivieska avaa ovensa aikataulun mukaisesti maaliskuun lopulla 2011. Prismajohtaja Veli-Matti Haaralan mukaan projekti on sujunut suunnitellusti. – Nyt teemme henkilöstövalintoja ja kalustamaan pääsemme heti vuoden vaihteen jälkeen. Prisma Ylivieskasta tulee hyperluokan marketkokonaisuus puutarhamyymälöineen ja ravintolamaailmoineen. Tarjontaa täydentää vuokralaisina mm. Alkon myymälä, Veli-Matti Haarala sanoo.


                      


 

Lisätietoja 

Kiinteistöpäällikkö Pertti Virkkala

Prismajohtaja Veli-Matti Haarala