Pihakivi on ikuinen


20.4.2013

Pihapäällysteissä on vuosi vuodelta enemmän valinnanvaraa. Tämän kauden hitti on viiriäisen munaa muistuttava somerokivi, jolla päällystetään käytäviä ja viimeistellään rakennusten kivijalkoja.

Siistin pihan saa yhdistelemällä erilaisia betonikiviä ja rajaamalla istutusalueet reunakivillä tai tukimuurilla. Kivi on kestävä materiaali, ja sen käyttö nostaa talon arvoa.

– Ratkaisevassa asemassa pihan päällysteen valinnassa ovat rakennuksen tyyli, piha-alueiden käyttötarkoitus ja käytettävissä oleva raha, myyntipäällikkö Teija Silver Kukkari Oy:stä sanoo.

Pihasta ja rakennuksesta tulee hyvä kokonaisuus, kun rakennuksen muotokieli saa vaikuttaa pihakiven väriin, muotoon ja ladontamalleihin.

Vaihtoehtoja

Asfaltti ja kivituhka ovat hyviä ja edullisia rivitalon yleisille piha-alueille, mutta omakotitalon pihalle kiveys tuo tunnelmaa.

Auton ajoväylälle ja autopaikalle pitää valita kulutusta kestävä 50 millimetrin paksuinen kivi. Se kestää myös satunnaisen rekalla ajamisen. Pihan kulkuväylille ja patiolle hyvä valinta on betonikivi. Liuskekivillä taas katetaan nurmialueiden välissä kulkevia polkuja. Pengerryksissä ja istutusaltaiden ympärillä käytetään muurikiviä. Kun valitsee riittävän painavat muurikivet, ne pysyvät paikoillaan, vaikka niitä ei sido toisiinsa.

Pihakiveyksen onnistumista ei ratkaise yksin kaunis ja kestävä kivi. Hyvin rakennettu perusta estää kiviä murtumasta ja liikkumasta, eivätkä rikkaruohot nouse kukkimaan kivien välistä.

Kivet tarvitsevat välillä pesua vedellä harjan tai painepesurin kanssa. Kivien pesemiseen suositellaan myös kivien pesuaineita.

Pihakiviä, kivituhkaa ja pihan perustamisen maa-aineksia voi ostaa esimerkiksi Kodin Terrasta ja Kodin Terran verkkokaupasta