Parsa-aika parhaimmillaan


18.4.2013

Kevään odotettua herkkua, raikasta parsaa, tarjoavat huhti–toukokuussa mm. Fransmanni-, Trattoria-, Sevilla- ja Torero-ravintolat sekä monet muut S-ryhmän ruokaravintolat.

Parsaa ja cavaa

Sevilla- ja Torero-ravintoloissa nautitaan tuoretta parsaa ja cavaa espanjalaisittain toukokuun loppuun saakka. Alkuruoka-annoksissa parsa maistuu muun muassa äyriäisten tai serranokinkun kera ja pääruoissa esimerkiksi Iberico-porsaan tai kuhan kanssa.

Sevilla- ja Torero-ravintolat löydät: http://www.sevilla.fi/ ja http://www.torero.fi/

Fransmannissa kevätmenu

Fransmannin kevätmenu on hakenut innoitusta Atlantin rannikolta, Bretagnesta. Tarjolla on esimerkiksi Atlantti-menu, jossa alkuruoaksi herkutellaan parsaa appelsiinihollandaisekastikkeella, pääruokana on kokonaisena grillattua kirjolohta rapukastikkeen, vihreän parsan ja artisokkatattipaistoksen kera sekä jälkiruoaksi lämmintä appelsiinisuklaakakkua. Kevätmenun antimista nautitaan 26.5. saakka.

Kevään huumaan juomiksi sopivat muun muassa roséviini Montfaucon les Gardettes Rosé ja aito samppanja Nicolas Feuillatte Champagne – molemmat asiakasomistajahintaan.

Tutustu tarkemmin Fransmanni-ravintoloihin: http://www.fransmanni.fi/

Trattoriassa italialaisittain

Trattoria-ravintoloissa parsaa tarjoillaan muun muassa siian ja nieriän sekä karitsanniskan kumppanina – huolella valikoitujen italialaisten viinien kera. Trattorian parsakausi jatkuu 31.5. asti.

Trattoria-ravintolat sijaitsevat Solo Sokos Hotellien yhteydessä: Tampereella, Jyväskylässä ja Lahdessa (avajaiset 1.5.). Lisätietoja: http://www.trattoria.fi/

Parsaa kotikeittiössä

Parsareseptejä löydät Yhteishyvä.fi:stä.

Kannattaa kokeilla myös seuraavaa Trattoria-ravintolan reseptiä:

TRATTORIAN PARSAA JA RISOTTOA

Kanaliemi        1 l
Salottisipuli        30 g
Valkosipuli        1 kynsi hienonnettuna
Oliiviöljy        1 dl
Risottoriisi        400 g
Valkoviini        1,5 dl
Parmesanjuusto    50 g
Valkopippuri     ½ tl
Suola        2 tl

Parsan keittäminen

Vihreää parsaa    200 g
Vettä        3 l
Suola        1 tl

1.    Valmista kanaliemi fondista tai muusta liemitiivisteestä.
2.    Raasta parmesaani.
3.    Leikkaa sipuli ja valkosipuli niin hienoksi kuin voit.
4.    Laita sipuli, valkosipuli ja oliiviöljy paksupohjaiseen kattilaan, kuullota sipulit pehmeäksi, mutta älä anna ruskistua. Käytä mietoa lämpöä, kotihellalla nro 3 on juuri sopiva lämpö. Kun sipuli on kuullottunut, lisää riisi kattilaan ja hämmennä sekoitusta keskeytyksettä kunnes riisi on läpikuultavaa eli imenyt öljyn itseensä.
5.    Laita desi hyvää valkoviiniä riisin sekaan ja anna sen imeytyä riisiin. Sekoittele riisiä koko ajan.
6.    Viinin haihduttua lisää riisin sekaan kauhallinen kiehuvaa lientä ja sekoita.
7.    Kun liemi on haihtunut, lisää taas hieman lientä. Sekoita taukoamatta! Toista kunnes riisi on melkein kypsää. Tämän kypsyysasteen saavuttamisessa menee noin 15–20 minuuttia, riippuen hellan lämmöstä ja siitä miten paljon olet käyttänyt nestettä.  Risottoriisin laadun määre on, kuinka paljon se pystyy imemään itseensä maustavaa lientä.
8.    Kun liemi on taas haihtunut, sekoita parmesaani joukkoon.  
9.    Maista, lisää tarvittaessa suolaa ja pippuri – nokare voita tässä vaiheessa tuo kuohkeutta ja makua.
10.    Risoton valmistuessa kuori vihreät parsat ja keitä ne suolalla maustetussa vedessä n. 4 min.
11.    Tarjoile parsat risoton kanssa.

Riisin tulee olla hitusen pureskeltavaa, mutta jyvän sisäosa ei saa enää tuntua jauhoiselta. Risoton tavoite on olla täyteläistä, niin että se valuu hitaasti lautasella.