Osuuskauppa KPO:n myynti jälleen vahvaa alkuvuonna

16.8.2019

Osuuskauppa KPO:n tammi-kesäkuun 2019 verollinen myynti ja operatiivinen tulos olivat edellisvuoden tasolla myynnin ollessa 415,4 miljoonaa euroa (edv 416,1) ja operatiivisen tuloksen ollessa 10,8 miljoonaa euroa (edv 11,0). Päivittäistavarakaupassa ja polttonestekaupassa kyettiin säilyttämään edellisvuoden vahvan kasvun tuoma taso, kun taas majoitus- ravintola- ja autokaupassa kirjattiin lievää myynnin laskua. Myös KPO:n investoinnit pohjalaismaakuntiin sekä asiakasomistajamäärän kasvu jatkuivat vahvoina.

Päivittäistavarakauppa myynnin veturina

Päivittäistavarakaupan osuus KPO:n alkuvuoden myynnistä oli n. 57 %. Päivittäistavarakaupassa nähtiin vuoden 2018 alussa poikkeuksellisen suuri kasvu, ja vuoden 2019 aikana on onnistuttu pitämään edellisvuonna saavutettu myynnin taso. Polttonestekaupassa kirjattiin puolestaan pieni 0,9 %:n kasvu. Käyttötavarakaupan myynti laski 4 % ja hotelli- ja ravintolatoimialan myynnissä kirjattiin laskua 3,6 % johtuen mm. aukioloaikojen muutoksista Vaasan ravintoloissa. KPO:n autoliikkeissä myynti laski 4,7 % johtuen mm. edellisvuoden syksyn verotusmuutosten vaikutuksesta sekä mallistomuutoksista.

”Alkuvuoden myynti on ollut odotuksiin nähden hyvällä tasolla, kun viime vuonna kirjattiin mm. lämpimän alkukesän siivittämänä ennätyksellisiä kasvulukuja. Olen tyytyväinen että olemme kyenneet pitämään tuon tason myös tänä vuonna, vaikka vuosi on ollut säiden puolesta normaalimpi ja kilpailu toiminta-alueellamme on lisääntynyt,” kertoo Osuuskauppa KPO:n toimitusjohtaja Kim Biskop. ”Tyytyväinen täytyy olla myös tulostasoon, joka on kyetty pitämään edellisvuoden hyvällä tasolla,” Biskop lisää.

Näkyviä investointeja verkostoon ja alueemme nuoriin

Osuuskauppa KPO investoi alkuvuonna 2019 yhteensä 16,4 miljoonaa euroa palveluverkostonsa kehittämiseen pohjalaismaakunnissa, mikä on hieman edellisvuotta enemmän. Alkuvuonna valmistuneista hankkeista merkittävin on ollut uuden S-marketin avaus Lappajärvellä. Tulevista investoinneista puolestaan Vaasan toisen Prisman rakentaminen otti merkittävän askeleen eteenpäin, kun hankkeen mahdollistava Liisanlehdon alueen asemakaava vahvistettiin kesäkuussa. Uuden Prisman tarkempi suunnittelu aloitetaan välittömästi ja rakentamaan päästään suunnitelmien mukaan vuoden 2020 aikana. Näiden lisäksi tehdään jatkuvasti pienempiä uudistuksia ja energiainvestointeja koko myymäläverkostossa.

”Investoinneillamme on suuri työllistävä vaikutus toiminta-alueemme rakentajien keskuudessa. Haluamme tarjota hyviä kauppapalveluita ja kilpailukykyisiä etuja kaikille asiakasomistajillemme, joiden määrä oli kesäkuussa jo yli 124 500. Tyytyväinen pitää olla myös siihen, että pystyimme tänäkin vuonna tarjoamaan kesätyöpaikan yli 1 200:lle alueemme nuorelle. Tuolla määrällä olemme yksi Suomen suurimmista nuorten työllistäjistä ja hyvin monelle se ensimmäinen ihan oikea työpaikka” kertoo Biskop.      

Näkymät loppuvuodelle

KPO:n koko vuoden myynnin ja tuloksen odotetaan olevan lähellä edellisvuoden tasoa. Loppuvuoden investoinnit tullevat olemaan alkuvuotta jonkin verran pienemmät. Vaasan Prisma -hankkeen lisäksi käynnistyy mm. uuden S-marketin, ABC -polttoainepisteen ja ABC Carwashin rakentaminen Isossakyrössä.