Osuuskauppa KPO:n energiankulutus vähentynyt 15 %


8.2.2019

Osuuskauppa KPO:n energiankulutus on laskenut vuodesta 2016 vuoteen 2018 lähes 15 %, joka vastaa noin 600 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta. Suurimpia energiankuluttajia KPO:n toimipaikoissa ovat myymälöiden kylmälaitokset sekä valaistus, joita tehostamalla ja saneeraamalla on saavutettu merkittäviä säästöjä.

Kylmälaitoksilla tuotetaan marketien kylmäkalusteiden tarvitsema jäähdytys. Uudet hiilidioksidia kylmäaineena käyttävät laitokset, joita on jo 12 myymälässä, säästävät energiaa vuositasolla n. 20-25 %. Kaikkien KPO:n toimipaikkojen kylmälaitokset tullaan uusimaan vuoteen 2030 mennessä ympäristöystävällisellä kylmäaineella toimivaksi.

Myös KPO:n myymälöiden valaisimet vaihdetaan uusiin energiaa ja ympäristöä säästäviin led-valaisimiin. ”Valaisinmuutoksen ansiosta sähkön kulutus putosi esimerkiksi Ylivieskan Prismassa 21,6 %, joka tarkoittaa 50:n sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta” kertoo Osuuskauppa KPO:n energia-asiantuntija Tommi Kiiskilä. Led-valaistus on nyt käytössä yli puolessa KPO:n toimipaikoista ja se tullaan asentamaan kaikkiin toimipaikkoihin vuoden 2020 loppuun mennessä.

Säästöjen lisäksi KPO panostaa uusiutuvan energian käyttöön. ”Vuonna 2018 kuluttamastamme sähköstä lähes 60 % oli S-ryhmän omalla uusiutuvalla ja kotimaisella tuulivoimalla tuottamaa sähköä. Etsimme jatkuvasti myös uusia energiatehokkaita ratkaisuja rakentamiseen. Rakenteilla oleva Lappajärven S-market on KPO:n ensimmäinen toimipaikka, jossa hyödynnetään aurinkoenergiaa katolle asennettavien aurinkopaneelien avulla” Kiiskilä jatkaa.