Osuuskauppa KPO aloittaa yhteistoimintaneuvottelut liikennemyymälöissä hallituksen esittämien ravintolatoimintaa rajoittavien toimenpiteiden johdosta


25.3.2020

Koronaviruspandemia vaikuttaa tällä hetkellä poikkeuksellisesti Osuuskauppa KPO:n toimintaan. KPO harkitsee yritystoiminnan sopeuttamistoimenpiteitä ABC-liikennemyymälöissä ravintoloiden toimintaa rajoittavan hallituksen esityksen johdosta.

Koronaviruksen leviäminen ja yrityksen liiketoimintaa rajoittavat viranomaismääräykset vähentävät entisestään palveluiden kysyntää ja vaikeuttavat liiketoiminnan jatkumista. Ravintoloissa sallitaan 31.5.2020 saakka vain takeaway -myynti. Tällä on merkittävä vaikutus liikennemyymälöiden myyntiin ja sitä kautta tarvittavaan henkilöstön määrään. Neuvottelujen piirissä on 197 henkilöä ja neuvottelujen lopputuloksena voivat olla korkeintaan 90 päivää kestävät lomautukset.

”Työn vähenemisestä huolimatta esimerkiksi ruokakaupoissamme saattaa esiintyä myös työvoimapulaa. Ruoan kysyntä on siirtynyt koronaepidemian myötä lähes täysin ravintoloista koteihin, mikä tuo painetta ruokakaupan kuormien purkamiseen, hyllyttämiseen ja asiakaspalveluun. Työntekijöiden valmiutta auttaa näissä tilanteissa yli osuuskaupan toimialarajojen kartoitetaan, ja mahdollisten lomautusten määrä ja vaikutukset pyritään pitämään mahdollisimman pienenä. Lomautuksia pyritään välttämään myös hyödyntämällä työehtosopimuksessa olevia mahdollisuuksia työaikajoustoihin”, kertoo Osuuskauppa KPO:n toimitusjohtaja Kim Biskop.

”Kysyntä liikennemyymälöissä alkoi hiipua muun muassa etätyön yleistyttyä jo viime viikolla ja viranomaiset valmistelevat parhaillaan ravintoloiden sisällä syömisen kieltämistä. Tarjoamme rajoitusten aikana edelleen kattavasti mm. burgereita, pizzaa, a la carte -annoksia ja lounasta takeaway -annoksina mukaan. Liikennemyymälöiden ruokakaupat palvelevat normaalisti. Tavoitteenamme on päästä tilanteesta yli mahdollisimman vähäisin sopeuttamistoimin”, toteaa toimialajohtaja Antti Paananen.