Myrsky S-Galleriassa


6.9.2013

Ässäkeskuksen S-Galleriassa Helsingissä on parhaillaan näyttely, jossa on esillä valtakunnallisessa Myrsky-hankkeessa mukana olevien nuorten teoksia: sarjakuvia, valokuvia ja perinteisempiä kuvataideteoksia.

Myrsky on hanke, jossa erityisesti haastavissa elämäntilanteissa olevat nuoret pääsevät itse tekemään taidetta omista lähtökohdistaan käsin taiteen ammattilaisten ohjaamina. Tavoitteena on tarjota nuorille mahdollisuus etsiä taiteen avulla omaa identiteettiään, kasvattaa itseluottamustaan ja saada yhteisöllisyyden kokemuksia.

Mysky-hankkeessa toimii tällä hetkellä noin 30 paikallisprojektia ympäri Suomen. Projekteista kaksi, Rovaniemi ja Lahti, esittäytyvät Ässäkeskuksen S-Galleriassa.   

Rovaniemellä projektin kokemukset ovat olleet onnistuneita heti ensimmäisestä vuodesta 2010 lähtien.  

– Palautteen perusteella projekti on laajentanut nuorten itseilmaisun keinoja, lisännyt taiteiden välistä vuoropuhelua ja kehittänyt uudenlaisia taidekasvatuksen toimintamalleja ja -muotoja, ryhmän ohjaaja Hanna Levonen-Kantomaa kertoo.   

Turkoosi huone -projektissa yhdeksän eri-ikäistä ja erilaisista taustoista lähtöisin olevaa, Rovaniemellä asuvaa tyttöä vietti kahdeksan lauantaipäivää yhdessä keskustellen unelmistaan, tulevaisuuden toiveistaan ja suunnitelmistaan. Tuloksena on näitä keskusteluja ilmentävä, muotokuvista tehty valokuvasarja.

Neljä vuotta Suomessa asunut palestiinalainen Aayah on ollut mukana taidepajoissa viime vuodesta lähtien.

– Tämä on ollut oikein hyvä juttu. Olen saanut paljon kavereita ja suomen kieleni on kehittynyt paljon, Aayah toteaa.

Ounasvaaran peruskoulun valmistavan luokan kanssa toteutettiin valokuvasarja, joka on tehty itse rakennetuilla neulanreikäkameroilla

– Kuvat otettiin ennen joulua, kaamosaikaan, ohjaaja Hanna Levonen-Kantomaa selittää kuvien tummia värisävyjä.     

Suomen kulttuurirahasto aloitti Myrsky-hankkeen vuonna 2008. Maaliskuussa 2011 hanke siirtyi osaksi Suomen lasten ja nuorten säätiön toimintaa. Hanke on tavoittanut neljän toimintavuotensa aikana jo yli 17 000 nuorta pitkäjänteisissä projekteissa ympäri Suomea