Livekuvaa kotoa


17.2.2013

Onko kotona kaikki hyvin? Asian voi kotoa poissa ollessa varmistaa katsomalla videokuvaa kodin tapahtumista älypuhelimella tai tabletilla.

Vahtipalvelu on levinnyt maailmalla, mutta viime elokuussa aloittanut Elisa Vahti Live on Suomessa ainoa laatuaan. Palvelussa kotiin asennetaan kamera, jonka lähettämää kuvaa voi katsella poissa ollessa esimerkiksi puhelimeen ladattavan sovelluksen avulla.

– Palvelu kiinnostaa eniten pientaloissa asuvia perheitä ja lemmikin omistajia. Käyttäjäkunnan ikähaitari on osoittautunut yllättävän laajaksi, 25-vuotiaista 60-vuotiaisiin, business manager Petri Suhonen Elisalta kertoo.

Liikkeestä ilmoitus tekstiviestillä

Palveluun voi kytkeä myös liiketunnistimen, jolloin palvelu lähettää tekstiviestin, kun se havaitsee liikettä.

– Näköala yhden kameran kautta on tähän mennessä tuntunut riittävältä. Ääni kattaa isomman alueen kuin kuva. Kamera ottaa hyvälaatuista kuvaa myös yöllä. Kuvasta voi tunnistaa ihmiset, Suhonen kertoo.

Vahtipalvelua ei ole tarkoitettu varsinaiseen kodin vartiointiin. Sitä ei ole liitetty vartiointipalveluun eikä kukaan tule paikalle, ellei omistaja tee ilmoitusta asiattomista vieraista kotona. Ulko-oveen liimatut tarrat ”Kameran sisältämä palvelu käytössä” saattavat ennalta ehkäistä rikollisia.

Sovelluksen voi ladata iPhoneen, iPadiin, Android-puhelimeen tai -tablettiin taikka Windows Phoneen. Kameran voi liittää laajakaistaan, joka toimii lankaverkossa tai langattomasti. Palvelun käyttöönotto vie pari minuuttia. Kustannukset tulevat kamerahankinnasta ja palvelun käyttämisestä veloitetaan kuukausittain.

Tuntuman siihen, miten Elisa Vahti Live -toimii, saa tutustumalla Suurpetokeskuksen ilvesten elämään. Ilveksillä on ruokinta-aika kello 18.