Lähde seikkailulle Merenkurkun saaristoon!


2.5.2019

Tervetuloa viihtymään Merenkurkun saariston Unescon maailmanperintökohteeseen!

Hiljaisuus. Valo. Villanharmaa tai toisinaan kristallin hehkuna kimaltava merenselkä. Kivet, jotka ovat olleet ennen meitä ja tulevat olemaan vielä kauan sen jälkeen, kun meitä ei enää ole. Tuuli. Linnut.

 

Merenkurkun saaristo on Suomen ainoa luontokohde UNESCO:n maailmanperintöluettelossa ja muodostaa yhdessä Korkean Rannikon kanssa rajat ylittävän geologisen maailmanperintökohteen. Alue kuuluu myös yhdessä Korkean rannikon kanssa maailmanlaajuiseen yhteisöön joka koostuu yhteensä 46:sta meriin liittyvästä maailmanperintöalueesta.

Valoisilla, karun kauniilla karikoillamme on tilaa hengittää. Anna merituulten kuljettaa arjen kiireet ja murheet kauas silmänkantamattomiin. Nauti, tässä ja nyt. Ympäri vuoden.

Näkötorni Saltkaret ja Bodvattnet runt -luontopolku
40 km Vaasasta luoteeseen

Vaikuttava, tummaksi tervattu ja 20 metriä korkea Saltkaretin näkötorni sijaitsee Merenkurkun saariston maailmanperintöalueella, tarkemmin sanottuna Svedjehamnin kalasatamassa Mustasaaren kunnassa. Tornista avautuvat upeat näkymät De Geer -pyykkilautamoreenien ylle. Alueen ainutlaatuinen moreenisaaristo on todiste viime jääkauden mahtavasta voimasta Merenkurkussa.

Bodvattnet runt luontopolku alkaa myös Svedjehamnista. Vierailijat pääsevät luontopolulla tutustumaan maankohoamisilmiöön ja De Geer -moreeneihin.
Polku on noin 3,5 km pitkä. Mustasaari/Björköby.

Maailmanperintöristeily valassaarille
Lähtö Svedjehamnista, 40 km Vaasasta luoteeseen

Valassaarten saariryhmä sijaitsee Merenkurkun saaristossa noin 15 km Björköstä luoteeseen. Valassaaret rauhoitettiin lintujensuojelualueeksi jo vuonna 1948. Nauti 2,5 km pitkästä luontopolusta oppaan seurassa ja opi samalla lisää saaren monipuolisesta luonnosta. Koivumetsää halkovaa polun osaa kutsutaan yleisesti ”Rakkauden poluksi”. Risteilyt lähtevät Svedjehamnista. Osallistujille tarjotaan kahvia ja herkullisia lohivoileipiä saaren majakan juurella. Matka kestää noin viisi tuntia. Mustasaari/Björköby.

Söderfjärdenin meteoriihi
12 km Vaasasta etelään

Söderfjärdenin meteoriittikraatteri syntyi meteoriitin rajussa törmäyksessä noin 520 miljoonaa vuotta sitten. Nykyään kraatteri on lintujen paratiisi, ja vierailijat pääsevät seuraamaan alueen runsasta linnustoa seitsemän metriä korkeasta lintutornista käsin. Söderfjärden on kurkien tärkein levähdyspaikka koko Suomessa.

Meteoriihen vierailukeskuksen näyttelyssä kerrotaan kraatterin jännittävästä historiasta tehokkaan ja värikkään multimedian, opettavaisten valokaappien ja monien muiden välineiden avulla. Lisäksi alueella on hyvin varusteltu observatorio, jonka kaukoputkella voi tutkia satojen miljoonien valovuosien päässä maailmankaikkeudessa sijaitsevia taivaankappaleita. Vaasa/Sundom.

Terranova- Merenkurkun luontokeskus
Vaasa
Merenkurkun luontokeskus Terranovassa voit kokea Merenkurkun saariston ainutlaatuisen luonnon keskellä kaupunkia. Saat nähdä ja kuulla alueen linnut, taputtaa hyljettä päälaelle ja kurkistaa virtuaaliseen akvaarioon, jossa kaikenkokoiset kalat uivat kanssasi. Hyönteiskammiossa näet kaikki alueen kauniit perhoslajit, ja Kivien valtakunnassa voit silittää ikivanhoja kivilajeja. Terranova on hyvä aloituspaikka maailmanperintöalueesta kiinnostuneille. Terranova – Merenkurkun luontokeskus sijaitsee Pohjanmaan museon tiloissa.

Lisätietoja löytyy täältä

Maailmanperintöretki

Opastettu retki Suomen ainoaan Unescon Maailmanperintökohteeseen.

Kohteena on Björköbyn Svedjehamn, jossa edetään luonnonkauniin Bodvattnetin kävelyreitin kautta Saltkaret- tornille (20 mpy.) ihailemaan Merenkurkun ainutlaatuista merimaisemaa. Retki soveltuu mainiosti kompaktiksi aloituspaketiksi kaikille  luonnosta kiinnostuneille henkilöille ja ryhmille.

Voidaan räätälöidä ryhmän koon ja tarjoilu toivomusten mukaisesti.

Aikaa retkeen on hyvä varata vähintään n. 2,5 tuntia.

TIEDUSTELUT palvelunumerosta +358 44 3445446

Palvelut ja räätälöidyt retket saatavilla ympäri vuoden (säävarauksella).

Maailmanperintöristeilyt

Nauti ainutlaatuisesta ja aidosta saaristosta osaavan oppaan johdolla. Saat unohtumattoman kosketuksen alueen erikoispiirteisiin ja historiaan. Lisätietoja risteilyistä löytyy täältä.