Kyynelehtiminen kannattaa


5.2.2013

Kuivista silmistä kärsii 10–50 prosenttia suomalaisista. Joka kymmenes tarvitsee lääkärinhoitoa ja reseptilääkkeitä lähes päivittäisiin kuivuudesta johtuviin silmävaivoihin. Joka toinen selviää käsikauppalääkkeillä.

Kuivasilmäisen silmiä kutisee, kirvelee, vetistää, polttelee ja punoittaa. Ne tuntuvat rasittuneilta. Näkö saattaa jopa sumentua ajoittain. Silmien kuivuus saattaa tykyttää ohimoissa tai tuntua päänsärkynä.

Silmiä räpytellessä kyynelneste kostuttaa koko silmää. Talvella erittäin kuiva huoneilma ja päätetyöskentely haittaavat systeemiä vähentämällä kyynelten määrää.  
Myös kireä pakkanen ja viima haihduttavat silmän kyynelkalvoa normaalia nopeammin eikä silmän voitelu toimi hyvin. Kun kyynelkalvo hajoaa, silmät alkavat vetistää.

Kostutustipat auttavat

Kun kuivasilmäinen tulee lääkäriin, lääkäri katsoo silmän sarveiskalvon pintasolukon kunnon. Silmän sarveiskalvolla ei tarvitse olla mitään selkeää sairautta, vaikka siinä näkyisikin lieviä muutoksia.

Pelkästään talven kuivuus voi aiheuttaa tulehduksellisen reaktion, joka pitää ensin hoitaa kuntoon kortisonikuurilla ärsytyskierteen katkaisemiseksi. Tämän jälkeen hoitoa jatketaan pitkävaikutteisilla kosteuttavilla tipoilla.

Perusohje kostutustippojen käyttämiseen on 3–5 kertaa päivässä, mutta Silmäaseman silmätautien erikoislääkäri Roope Sihvolan mukaan tippoja voi ja kannattaa käyttää enemmänkin silloin, kun oireita on.

Ripsiä pitää räpsyttää

Tarkkaan ei tiedetä, miksi päätetyöskentely pahentaa kuivasilmäisyysoireita. Sihvolan mukaan asiantuntijapiireissä arvellaan, että päätetyöskentelijä pinnistää silmää ja räpyttelee vähemmän.

– Tähän auttaa, että välillä kohdistaa katseen kauas ja hengähtää hetken, jotta tulee räpyteltyä.

Piilolinssit voivat suojata silmää kuivumiselta, mutta useimmiten kuivuudesta johtuva epämukavuus estää piilolinssien käytön kovimmalla lämmityskaudella. Piilolinssit eivät vaan tunnu hyvältä. Pakkasviimassa linssi saattaa jopa lähteä pois.

Lisäksi vaikeasta kuivasilmäisyydestä kärsiviä piilolinssinkäyttäjiä vaanii lisääntynyt infektioriski. Kyynelneste ei olekaan suojaamassa silmää bakteereilta, kun neste haihtuu ja jättää jälkeensä kuivaa pintaa sarveiskalvolle.