Kylpylelut ja kynät vaihtoon – Sokos Hotellit vähentävät hotelleissa käytettävän muovin määrää


29.10.2018

Sokos Hotels -ketjun ympäristötyö täydentyy muovilinjauksella.

Sokos Hotelleissa on otettu muovijäteongelma vakavasti. Siksi ketjunlaajuisesti on pohdittu, mistä kaikesta muovisesta on mahdollista luopua. Sokos Hotellit luopuvat muun muassa huoneissa olevien tuotteiden pakkausmuoveista, muovikasseista sekä muovia sisältävistä tai muoviin pakatuista leluista. Kuulakärkikynät vaihdetaan entistä ekologisempiin. Muovituotteiden vähentäminen on osa S-ryhmän muovilinjausta.

Ketjun 50 hotellin siirtyminen kohti muovittomampaa aikakautta on merkittävä teko ympäristön kannalta – ja luonteva jatke ketjussa jo vuosia tehdylle Green Key -ympäristötyölle. Työskentelyn myötä muun muassa sähköautojen latauspisteiden määrää ja maa- ja tuulivoiman käyttöä on lisätty sekä ruokahävikin määrää ja vedenkulutusta pienennetty.

Sokos Hotelleissa ei muoviin kuitenkaan suhtauduta pelkästään mörkönä – hotelliketjussa tiedetään myös muovin hyvistä ominaisuuksista: esimerkiksi muovipakkaukset ehkäisevät ruokahävikkiä, joka on todellinen ilmastohaaste. Green Key -sertifikaatin kaikkiin hotelleihinsa saanut ketju on jo pitkään tehnyt systemaattista työtä ruokahävikin määrän pienentämiseksi.

Mistä muovisesta luovutaan?

Sokos Hotels on S-ryhmän suurin muovikynien käyttäjä. Kyniä kuluu jopa 600 000 vuosittain. ”Kyniä menee paljon, koska korkealaatuiset kuulakärkikynät ovat osoittautuneet hyväksi mukaan otettavaksi tuotteeksi. Laadukkaita kyniämme näkee usein esimerkiksi taksinkuljettajien ja toimittajien käytössä. Jo vuonna 2013 siirryimme kierrätettäviin kyniin, mutta vuoden 2019 alusta saamme käyttöön jo kertaalleen kierrätetystä muovista valmistetut kierrätyskelpoiset kynät. Näiden ympäristökuormitus on vielä aiempaa tuotetta pienempi”, kertoo Sokos Hotellien konseptipäällikkö Janina Nurmela.

Sokos Hotelleissa vierailee vuodessa yli 200 000 lasta ja nuorta. ”Tämä kohderyhmä on äärimmäisen ympäristötietoista, joten heille suunnatut palvelut on ketjussamme käyty läpi jo aiemmin Green Key -sertifiointien yhteydessä. Luovumme tämän vuoden loppuun mennessä kaikista muovia sisältävistä leluista, kuten kylpyleluista ja matkalaukkutägeistä.  Otamme käyttöön kierrätetystä materiaalista valmistetut, edelleen kierrätettävät puuhavihot. Lapset saavat hotellissa myös ympäristöpassin, joka opastaa ympäristön huomioimiseen hotellivierailun aikana. Passi on tehty yhdessä Green Key -järjestön kanssa ja ollut erittäin suosittu”, Nurmela sanoo.

Kaikista hotelleissa olevista muovikasseista luovutaan tämän vuoden loppuun mennessä. Ne korvataan paperipusseilla. Huoneissa oleville pesulapusseille etsitään parhaillaan kankaista vaihtoehtoa.

Lisäksi:

  • Hotelliketju luopuu huoneissa tarjottavien tuotteiden, kuten kylpytossujen, pakkausmuoveista vuoden 2020 loppuun mennessä. Ylemmissä huoneluokissa oleville muovisille kosmetiikkapulloille etsitään parhaillaan vastuullisempaa vaihtoehtoa. Sokos Hotelleissa käytössä olevien kosmetiikkatuotesarjojen tuotteissa ei ole vuosiin ollut mikromuovia.
  • Muovia sisältävät vanupuikot korvataan muovittomilla vuoden 2018 loppuun mennessä ja fleece-huovat luonnonmateriaaleilla vuoden 2020 loppuun mennessä.
  • Pillien automaattisesta tarjoamisesta kaikissa S-ryhmän ruoka- ja juomaravintoloissa luovutaan vuoden 2018 loppuun mennessä.
  • Hotellikohtaisia mahdollisuuksia muovipakkausten erilliskeräykseen sekä omassa toiminnassa että hotellihuoneissa selvitetään.

Suunnitelmaa täydennetään vuoden 2019 aikana.

Sokos Hotels on valittu Suomen vastuullisimmaksi hotelliketjuksi vuosina 2013–2018 (Sustainable Brand Index). Sokos Hotels on saanut myös Suomen luotetuimman hotelliketjun tittelin jo seitsemän vuotta peräkkäin (Valitut Palat, Suomen Luotetuin Merkki -tutkimus 2018). Kaikki Sokos Hotellit ovat Green Key -sertifioituja.

Lisätietoja: Janina Nurmela, konseptipäällikkö, SOK Matkailu- ja ravitsemiskaupan ketjuohjaus, puh. 010 76 82878, janina.nurmela@sok.fi

 

Mitä?

Tilanne nyt

Tilanne jatkossa

Kuulakärkikynät

Kierrätettävät kynät

Kierrätetystä muovista valmistetut edelleen kierrätettävät kynät

Lasten kylpylelu

Muovinen kylpyorava

Poistuu

Lasten matkalaukkutägi

Muovinen

Poistuu

Pesulapussit

Muovinen

Etsitään kankaista vaihtoehtoa

Muovikassit

Muovia

Paperisia

Fleece-huovat

Fleece-materiaali

Luonnonmateriaali

Huoneissa tarjottavat tuotteet, esimerkiksi kylpytossut

Irtomuovipakkaukset

Irtomuovipakkauksista luovutaan

Huoneissa tarjottava kosmetiikka

Käyttämissämme kosmetiikkatuotesarjoissa ei ole mikromuovia. Ylemmissä huoneluokissa sampoot ja voiteet ovat muovipulloissa.

Muovipulloille, joita on käytössä vain osassa huoneita, etsitään vastuullisempaa pakkausmateriaalia.

 

Lue lisää:

https://www.s-kanava.fi/web/s-ryhma/uutinen/s-ryhma-kirkasti-muovitavoitteensa–uusi-palvelu-avaa-asiakkaille-heidan-oman-kassikaytoksensa/4785390_384136