KPO:n jäsen hyötyi yli 500 euroa vuodessa


24.2.2013

Osuuskauppa KPO investoi viime vuonna 17,8 miljoonaa euroa palveluverkostonsa kehittämiseen. KPO:n myynti kasvoi 28 miljoonaa euroa ja oli 758,8 miljoonaa euroa. Tulos ennen satunnaisia eriä pysyi edellisen vuoden tasolla ja oli 20,4 miljoonaa euroa. Bonusta maksettiin ennätykselliset 22,1 miljoonaa euroa.

KPO:n myynti vuonna 2012 oli 758,8 miljoonaa euroa. Myynti kasvoi edellisestä vuodesta 28,5 miljoonaa euroa eli 3,9 prosenttia. KPO:n verollinen myynti jakautui seuraavasti:

Päivittäistavarakauppa 54,3 %

Polttonestekauppa 18,8 %

Autokauppa 11,8 %

Käyttötavarakauppa 9,4 %

Matkailu- ja ravitsemiskauppa 5,0 %

Kiinteistöliiketoiminta 0,8 %

KPO:n market-toimialan myynti kasvoi edellisvuodesta 6 prosenttia ja oli 640,9 miljoonaa euroa. Matkailu- ja ravitsemistoimialan myynti oli 23,7 miljoonaan euroa, jossa laskua edelliseen vuoteen oli 2 prosenttia. Autokaupan myynti oli 89,3 miljoonaa euroa, missä oli laskua edelliseen vuoteen 9 prosenttia.

KPO:n henkilöstön määrä oli vuoden lopussa 1.717 (ed.v. 1.737). Kokoaikaisiksi työsuhteiksi muutettuna määrä vastaa 1.182 henkilöä, jossa on kasvua edelliseen vuoteen 10 henkilötyövuotta. Henkilöstöstä naisia oli 72,5 prosenttia ja miehiä 27,5 prosenttia. Henkilökunnan keski-ikä oli 33,6 vuotta.

 

Asiakasomistajat saivat Bonusta ennätykselliset 22,1 miljoonaa euroa

Viime vuonna liittyi 4 511 uutta jäsentä eli asiakasomistajaa. Jäsenmäärä oli joulukuun lopussa 96 425. Tällä hetkellä 67 prosenttia kaikista KPO:n toimialueen kotitalouksista on KPO:n asiakasomistajia. Asiakasomistajista 43 prosentilla on S-Pankin Visallinen S-Etukortti.

KPO:n asiakasomistajien saama Bonus kasvoi 1,5 miljoonaa euroa ollen ennätykselliset 22,1 miljoonaa euroa. Viime vuonna Bonusta, osuuspääoman korkoa ja maksutapaetua maksettiin yhteensä 24,1 miljoonaa euroa eli keskimäärin 254 euroa jäsentä kohden (ed.v. 244 euroa).

 

Tulos edellisen vuoden tasolla

KPO:n tulos ennen satunnaisia eriä oli 20,4 (ed.v. 20,0) miljoonaa euroa. Konsernin omavaraisuusaste oli 75,7 % (ed.v. 74,6 %). Tuloksestaan KPO maksaa veroja 2,9 miljoonaa euroa.

”Päättynyt vuosi oli kaupallisesti nihkeä. Kappalemääräiset myynnit eivät juuri kasvaneet ja kasvu syntyi pitkälti inflaation kautta. Yleinen taloudellinen epävarmuus vaikutti erityisesti kalliimpien tavaroiden myyntiin negatiivisesti. Loppuvuosi onnistui kuitenkin hyvin ja saavutimme taloudelliset tavoitteemme. Asiakasomistajamme saivat bonusta ennätykselliset 22,1 miljoonaa euroa. Bonus, osuuspääoman korko, maksutapaetu ja tutkitusti edullinen hintataso huomioiden voikin todeta, että asiakasomistaja hyötyy KPO:n jäsenyydestä keskimäärin yli 500 euroa vuodessa”, toimitusjohtaja Arttu Laine painottaa.

 

Investointiohjelma jatkuu kassavirta huomioiden

KPO:n investoinnit toimialueelle olivat 17,8 miljoonaa euroa. Vuoden 2012 aikana avattiin kaksi uutta Sale Myymälää: Pietarsaareen Sale Vestersundsby ja Mustasaareen Sale Raippaluoto. Joulun alla Ylivieskan Prisman yhteyteen avattiin Emotion-myymälä. Prisma Kokkolan laajennustyöt aloitettiin kesällä pihajärjestelyin. Haapavedellä päästiin aloittamaan uuden S-marketin rakennustyöt. Lisäksi useilla paikkakunnilla tehtiin pienempiä remontteja.

KPO on budjetoinut alkaneelle vuodelle 38 miljoonan euron investoinnit. ”Viime vuonna osa suunnitelluista investoinneista viivästyi, mutta tästä vuodesta on odotettavissa kova kehittämisvuosi. Kokkolan Prisman laajennus on vuoden suurin investointimme. Suunnittelumielessä painopiste siirtyy Vaasan talousalueelle, jossa odotamme ministeriön ratkaisua Risön alueeseen ja maakuntakaavoitukseen liittyen”, sanoo toimitusjohtaja Arttu Laine.

Vuoden 2013 investointisuunnitelmassa ovat mm.:

Prisma Kokkolan laajennus                    

S-Market Gerbyn laajennus, Vaasa       

S-Market Haapavesi         

S-Market ja ABC automaatti Köpings, Maalahti

S-Market Kärsämäki

Sale Pukinkulma, Vaas

Sale Lohtaja

Sale Alaveteli, Kruunupyy

KPO:n liikepaikkarakentamisessa on kiinnitetty erityistä huomiota kiinteistöjen ja liiketoiminnan energiankulutuksiin. Monissa S-marketeissa ja Sale-myymälöissä hyödynnetään maalämpöä ja eri lämmitystekniikoiden yhdistelmiä. Energiankulutusta on saatu merkittävästi vähennettyä esimerkiksi kylmälaitosten toiminnan optimoinnilla taajuusmuuntajia hyödyntämällä sekä valitsemalla energiatehokkaita komponentteja mm. valaisimiin. Lämmön ja sähkön kokonaissäästö oli 1,9 % vuonna 2012.

”Keskeisin edellytys investointiohjelman etenemiselle on myynnin kasvun jatkuminen. Arvonlisäveron korotus leikkaa kaupan kasvua ja suunniteltu kilpailulain muutos luo uhkakuvia ulkomaisen elintarviketeollisuuden ja kaupan jättien suosimisesta suomalaisen kaupan ja kuluttajan kustannuksella”, Laine sanoo.

 

Laitila eroaa hallintoneuvoston jäsenyydestä

Kokkolan kaupunginhallituksen uudeksi puheenjohtajaksi valittu Veikko Laitila on pyytänyt eroa hallintoneuvoston jäsenyydestä, eikä osallistu hallintoneuvoston työskentelyyn. Hänen tilalleen valitaan uusi jäsen normaalissa järjestyksessä.