KPO investoi ennätykselliset 46,1 miljoonaa euroa, myynti nousi yli 600 miljoonan euron


20.2.2009

KPO:lle vuosi 2008 oli voimakkaan kasvun ja kehittämisen vuosi. KPO:n myynti nousi 600,7 miljoonaan euroon ja siinä oli lisäystä 10,6 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Investoinnit toimialueelle olivat ennätykselliset 46,1 miljoonaa euroa. Henkilöstömäärä kasvoi 83 hengellä.  Toiminnan tulos oli 19,9 miljoonaa euroa.

KPO:n myynti vuonna 2008 oli 600,7 miljoonaa euroa. Myynti kasvoi edellisestä vuodesta 57,3 miljoonaa euroa eli 10,6 prosenttia. KPO:n myynti jakautui seuraavasti:

Päivittäistavarakauppa                          55,4 %

Polttonestekauppa                                 18,2 %

Käyttötavarakauppa                               8,1 %

Matkailu- ja ravitsemiskauppa              5,6 %

Autokauppa                                             12,0 %

Kiinteistöliiketoiminta                            0,8 %

KPO:n market-toimialan myynti kasvoi edellisvuodesta 13,5 prosenttia ja oli 505,3 miljoonaa euroa. Matkailu- ja ravitsemiskaupan myynti oli 19,8 miljoonaan euroa, jossa nousua edelliseen vuoteen oli 3,6 %. Autokaupan myynti oli 71,9 miljoonaa euroa, missä on vähennystä edelliseen vuoteen 6,3 %.

 

Investoinnit toimialueelle nousivat 46,1 miljoonaan euroon, työpaikkojen määrä kasvoi

KPO:n investoinnit nousivat ennätykselliseen 46,1 miljoonaan euroon. Suurin yksittäinen investointi oli Keski-Pohjanmaan Kirjapainon Kosilan kiinteistön osto. Market-toimialalla avattiin uudet Sale-myymälät Korsnäsiin, Koivulahteen ja Ylivieskaan sekä uusi S-market Vöyriin.  Täysin uusittuja kauppapaikkoja ovat Sale Korsholmanpuistikko, S-market Palosaari ja S-market Ristinummi Vaasassa sekä S-market Hakatori ja Sale Koivuhaka Kokkolassa. S-market Kaustinen uusittiin ja laajennettiin minkä ohella Sale Räyrinki Vetelissä uudistettiin. Lisäksi tehtiin lukuisa joukko pienempiä kalustoremontteja eri toimipaikoissa.

Myös matkailu- ja ravitsemiskaupan investoinnit olivat mittavat. Sokos Hotel Kaarlen kaikki ravintola- ja kokoustilat uudistettiin. Uudistuksen jälkeen Sokos Hotel Kaarlen ravintolamaailmaan kuuluvat Amarillo, Calle Night Club sekä Ravintola Kaarle. Lisäksi loppuvuodesta 2008 Rosso sekä Public Corner muuttivat uusiin tiloihin Vaasassa. Vuoden 2008 lopussa käynnistettiin myös Sokos Hotel Vaakunan Amarillo-ravintolan mittava keittiöuudistus, joka valmistui vuoden 2009 tammikuun aikana.

KPO:n henkilöstön määrä kasvoi 83 hengellä edelliseen vuoteen ja oli viime vuonna keskimäärin 1 660 henkeä.

 

Asiakasomistajien saama Bonus nousi 17,8 miljoonaan euroon

KPO:n jäsenmäärä ylitti 85 000 rajan. Viime vuonna liittyi 5 415 uutta jäsentä. Jäsenmäärä oli joulukuun lopussa 85 496.

KPO:n bonusmyynti kasvoi 54 miljoonaa euroa ja oli 424 miljoonaa euroa. Tällä hetkellä 63,0 prosenttia kaikista KPO:n toimialueen kotitalouksista on KPO:n asiakasomistajia. Nopeinta liittymistahti on ollut viime vuosina Vaasan talousalueella.

Asiakasomistajien saama Bonus oli ennätykselliset 17,8 miljoonaa euroa, missä oli lisäystä edelliseen vuoteen 1,9 miljoonaa euroa. Keskimäärin asiakasomistaja sai viime vuonna Bonusta ja osuuspääoman korkoa 235 euroa.

 

Tulos pysyi hyvällä tasolla

KPO-konsernin toiminnan tulos nousi lisääntyneestä poistorasitteesta, voimakkaasti nousseista kustannuksista ja taantumasta huolimatta 19,9 miljoonaan euroon, missä oli parannusta edelliseen vuoteen 1,4 miljoonaa euroa. Konsernin omavaraisuusaste oli 77,9.

”Päättynyttä vuotta voi pitää myös taloudellisessa mielessä hyvänä. Sekä myynti että markkina-asemamme päivittäistavarakaupassa kehittyivät positiivisesti. Konsernin tulos ja kassavirta olivat edelleen hyvällä tasolla voimakkaasta investointitahdista huolimatta. Ilahduttavaa oli myös autokaupan tuloksen selkeä parantuminen haastavassa markkinatilanteessa”, toimitusjohtaja Arttu Laine toteaa.

 

KPO pitää kiinni investointiohjelmastaan vuodelle 2009

KPO on budjetoinut alkaneelle vuodelle noin 36 miljoonan euron investoinnit. ”Tavoitteenamme on jatkaa investointiohjelmaamme suunnitelman mukaisesti ja pitää osaltamme talouden pyörät pyörimässä. Käynnistyessään alkaneen vuoden suurimpia investointejamme ovat Ylivieskan Prisma-hanke sekä rakentamisen ja sisustamisen tavaratalo Kodin Terra Kokkolaan”, toteaa toimitusjohtaja Arttu Laine.

Alkaneen vuoden yleisiä talousnäkymiä varjostaa globaali taantuma. KPO uskoo konsernin kokonaismyynnin kasvavan autokauppaa lukuunottamatta. Toiminnan tuloksen odotetaan säilyvän hyvällä tasolla, mutta heikentyvän hiukan edellisvuodesta voimakkaan investointitahdin ja yleisen taantuman seurauksena.

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Arttu Laine