Kotimaista-kala ui ruokapöytiin


2.5.2018

Lohta, seitiä ja tonnikalaa. Myyntidata kertoo, että suomalaiskotien kalaruokalista on varsin yksitoikkoinen. Tärkein syy tilanteeseen on ollut heikko tarjonta. Nyt tilanne on muuttumassa. Prismoihin ja S-marketteihin saadaan myyntiin Kotimaista-kalaa: kuhaa, silakkapihvejä, frittimuikkuja ja kirjolohisuikaleita.

– Kalaa ostetaan koteihin kymmenesosa lihan määrästä. Vaikka kaikki tietävät kalan terveyshyödyt, se ei löydä tietään suomalaisten pannuille ja lautasille. Etenkin lapsiperheissä kalan ostaminen alikorostuu huomattavan paljon, valikoimapäällikkö Elias Lehtinen S-ryhmän vähittäiskaupasta kertoo.

Kalatiski on monelle kallis ja vieras paikka, jossa pistäydytään ostoksilla vain silloin, kun pöytään halutaan parempaa. Pakastealtaasta kärryyn poimitaan tutut kalapuikot.

– Halusimme tuoda uutta kiinnostavaa tarjontaa nimenomaan kotimaiseen kalaan ja palvelutorin ulkopuolelle. Uskomme, että kynnys kokata kalaa myös arkena on pienempi, jos tuoreessa kalassa on valinnanvaraa myös tiskin ulkopuolella.

Kotimaista-sarjan uudet kalatuotteet tuovat vaihtelua nopeaan ruuanlaittoon. Tuore kuhafilee on pyydetty suomalaisista järvistä verkoilla, merroilla tai sulkupyydyksillä. Pyyntialue eli vesistö on merkitty eräkohtaisesti etikettiin.

– Kotimaista Silakkapihvin silakat on pyydetty troolilla Itämereltä tai Selkämereltä ja Kotimaista Friteerattu muikku on uiskennellut joko Kuusamon Muojärvessa tai Posion Kitkajärvessä, Elias Lehtinen luettelee.

Kotimaisen kalan ohessa hyllyyn saadaan myös muita kiinnostavia kalauutuuksia.

– Lapsiperheiden toiveherkku on Rainbow Kalapyörykkä ja vaativa kulinaristi ihastunee uusiin laadukkaisiin Rainbow lohifileeviipalaisiin, joita löytyy graavina ja kylmäsavustettuna.

Myös helmikuussa lanseerattu, monen hyllyyn kaipaama Saimaan Tuore -kirjolohi palaa laajemmin tarjolle toukokuun alkupuolella.