Ilmalämpöpumppu päälle ja suunta mökille


23.5.2013

Ilmalämpöpumpulla haetaan käyttömukavuutta – lämpöä tai jäähdytystä – myös kesämökille. Pumpun voi kytkeä etukäteen sopivaan lämpöön tekstiviestin välityksellä.

Ilmalämpöpumpuista on tullut suosittuja myös kesämökeillä, koska niillä säästää sähkökuluissa verrattuna suoraan sähkölämmitykseen esimerkiksi sähköpatterilla.

Lämpöpumpun avulla peruslämmön voi pitää päällä talven yli kohtuukustannuksilla. Peruslämpö pitää paikat kuivina, jolloin mökille voi jättää kosteutta kerääviä tekstiileitä ja muita tarvikkeita. Peruslämpö mökillä on yksi tapa estää vesiputkien jäätyminen. Mikään ei estä asentamasta ilmalämpöpumppua mökille, vaikka sen pitäisi talvella kylmillään.

– Mökin tilavuus ja eristys ovat kriteereistä tärkeimmät, kun ollaan valitsemassa ilmalämpöpumppua. Uusimmat, hyvin eristetyt mökit saa lämmitettyä ja viilennettyä pienemmälläkin pumpulla, mutta isompiin ja avarampiin tiloihin tarvitaan tehokkaampaa mallia, neuvoo avainasiakaspäällikkö Jaana Lindroos FG Finlandilta.

– Esimerkiksi Kodin Terrasta ja S-Raudasta saatava Fujitsun ASYA09LEC kattaa useimpien kesämökkien tarpeet. Se soveltuu hyvin pieneen tilaan ja isompaankin, aina 90 neliömetriin asti. Oikean mallin ja koon valinnassa auttaa tarvitessa Kodin Terran tai S-Raudan myyjä tai valtuutettu asentaja.

Asentamiseen tarvitaan ammattilainen

Ilmalämpöpumpun asennuksen voi tilata kokonaispakettina, jolloin valtuutettu asentaja tekee tarvittavat sähkötyöt, asentaa pumpun ulko- ja sisäyksikön ja samalla myös kännykällä tapahtuvan kauko-ohjauksen. Kauko-ohjaimen voi helposti asentaa itsekin. Hintaa koko paketille tulee noin 2100 euroa.

Sisätiloissa ilmalämpöpumppu pitää sijoittaa siten, että sen ympärillä on riittävästi tilaa kierrättämään ilmaa mahdollisimman laajalti ympäri mökkiä.

Sisä- ja ulkoyksikkö saavat olla enintään 20 metrin päässä toisistaan. Kovin isoa välimatkaa niiden välille ei kannata jättää, sillä pitkät putkivedot on hankala saada piiloon. Ihannetilanteessa ulkoyksikkö asennetaan maatukitelineen päälle. Näin varmistetaan, ettei sisätiloihin kuuluu häiritsevää resonanssiääntä, joka voisi viedä yöunet herkkäunisilta. Tosin Fujitsun S-ryhmässä myytävien ilmalämpöpumppujen desibelit ovat alhaisia: ulkoyksikön alimmillaan 47 db ja sisäyksikön vain 21 db. Sisäyksikön voi halutessaan säätää quiet-toiminnolla hiljemmaisemmaksi yön ajaksi.

Puhdistaminen lisää hyötyjä

Maksimaalisen hyödyn takaamiseksi ilmalämpöpumpun suodattimet kannattaa pitää puhtaana. Ne on hyvä tarkistaa ensin kuukausittain, jotta oikea puhdistusväli omaan mökkitalouteen löytyy. Puhdistustarpeeseen vaikuttavat muun muassa kotieläimet ja sisäsiivouksen tiheys.

Sisäyksikön kennojen kuivatus sujuu automaattisesti nappia painamalla. Jos se on kuitenkin unohtunut tehdä pitkän jäähdytyskauden jälkeen, kennot ovat voineet homehtua. Silloin on viisainta kutsua asennusliike paikalle hoitamaan kennojen pesu siihen tarkoitetulla aineella.

Erityisvinkki mökkiläisille: Muistakaa kytkeä automaattitoiminta pois päältä, kun lämmitätte takkaa. Muutoin kone yrittää viilentää takasta tulevaa lämpöä.