Elokuva-arvostelu: 21 tapaa pilata avioliitto


26.2.2013

Elokuva luo paljon hauskoja tilanteita ja sattumia. Roolihahmot säheltävät pilke silmäkulmassa rakastamisen aallokoissa: petettyinä, pettäjinä, rakkaudettomina ja rakastumista välttelevinä.

Henkilöhahmot jäävät ohuiksi, mutta se ei häiritse samaistumista ja katsojakokemusta. Hahmot ovat äärimmäisen sympaattisia ja ristiriitojaan alleviivaavia. Se saa katsojan naurahtelemaan.  Alussa elokuva lupaa paljon. Käsikirjoituksen alun jälkeen tarina jää polkemaan paikoillaan keskivaiheilla.  Seuraavat tapahtumat ja sattumat ovat helposti arvattavissa.

Kerkko Koskisen säveltämä musiikki tukee tarinaa ja sen juonenkäänteitä hyvin. Samoin elokuvan värimaailma on raikas kuten myös puvustus. Näistä elementeistä ja lavastuksen tarkoista yksityiskohdista syntyy aisteja hivelevä tunnelma.

Uskalla rakastaa

Elokuvan syvempi ajatus kiteytyy aivan lopussa. Missään avioliitossa kukaan ei pysty olemaan täydellinen, kuten päähenkilön uusi poikaystävä Aleksi (Riku Nieminen) toteaa. Kukaan ei kuitenkaan hallitse kaikkia avioliiton pilaamista ehkäiseviä sääntöjä, joita päähenkilö Sanna (Armi Toivanen) on löytänyt väitöskirjaansa. Sannankin henkilökohtaisessa elämässä tapahtuu oivallus – hänenkin on vain uskallettava rakastaa.

21 tapaa pilata avioliitto on hyvän mielen elokuva sitoutumisen haasteista.

Ohjaaja: Johanna Vuoksenmaa
Pääosissa: Armi Toivanen, Riku Nieminen, Essi Hellén, Aku Hirviniemi, Hannele Lauri, Vesa Vierikko, Pamela Tola