Osuuskauppa KPO suunnittelee uuden ABC-liikennemyymälän rakentamista Joutsentielle Ylivieskaan. Yksikkö on tarkoitus rakenaa nykyisen liikennemyymälän taakse ja se tulee valmistuttuaan korvaamaan nykyisen liikennemyymälän. Uuteen yksikköön tulee Sale ja moderni ABC-ravintola. Samassa yhteydessä tullaan laajentamaan ABC-latausasemaa.

Rakennustöiden toivotaan alkavan jo 2024, jolloin uusi yksikkö avattaisiin 2025. Nykyinen ABC-liikennemyymälä palvelee asiakkaita uuden ABC:n avautumiseen asti. Nykyiset työntekijät siirtyvät aikanaan avautuvaan uuteen ABC-liikennemyymälään, lisäksi tullaan rekrytoimaan myös uutta henkilökuntaa.

”Nykyinen kiinteistö on tullut teknisesti tiensä päähän, uusi ja nykyaikainen ABC liikennemyymälä parantaisi entisestään alueen palvelutarjontaa. Olemme viime vuosina investoineet vahvasti toimipaikkaverkostomme kehittämiseen ympäri toiminta-aluettamme. Olemme uudistaneet mm. kaikki S-marketit ja Sale-myymälämme, yhteensä 62 toimipaikkaa, viimeisen neljän vuoden aikana ja ensi vuodelle suunnitellut kokonaisinvestoinnit tulevat olemaan ennätykselliset” toteaa KPO:n toimitusjohtaja Kim Biskop.

Lisätietoja:

Osuuskauppa KPO

toimitusjohtaja Kim Biskop

Osuuskauppa KPO on lukeutunut pohjalaismaakuntien suurimpien työnantajien ja veronmaksajien joukkoon vuodesta toiseen. KPO-konsernin verollinen myynti vuonna 2021 oli 932,8 miljoonaa euroa ja maksetun yhteisöveron määrä yhteensä 6,2 miljoonaa euroa. Kokkolassa kirjoilla oleva KPO oli Keski-Pohjanmaalla toiseksi suurin veronmaksaja viime vuonna ja sijoittui kolmanneksi omalla toiminta-alueellaan. Kokonaisuudessaan KPO:n vuoden 2021 verojalanjälki oli 142,8 miljoonaa euroa. Kasvua edelliseen vuoteen kertyi 13 prosenttia maksetun yhteisöveron määrässä ja neljä prosenttia kaiken kaikkiaan.

KPO:n verojalanjälki 2021 (Milj. €)
Ennakonpidätykset ja työnantajamaksut 20,6
Tilitetyt ennakonpidätykset palkoista 10,4
Eläkevakuutusmaksut 9,4
Työnantajan sairasvakuutusmaksut 0,8
Tulo- ja varallisuusverot 7,7
Yhteisöjen tulovero 6,2
Kiinteistövero 1,5
Välilliset verot 114,5
Tilitetty arvonlisävero 9,2
Sähkövero 1,2
Polttonesteiden valmistevero 60,4
Alkoholivero 19,2
Tupakkavero 19,9
Autovero 4,6
Verot yhteensä 142,8

Osuuskauppa KPO työllisti vuonna 2021 pohjalaismaakunnissa lähes 1 800 työntekijää sekä 1 200 nuorta kesätyöntekijöinä. Palkkoja maksettiin yhteensä 54 miljoonaa euroa noin 3 000 eri henkilölle. Keväällä 2022 Vaasassa avatun Liisanlehdon Prisma-keskuksen myötä työntekijämäärä kasvoi entisestään, ja KPO:n palveluksessa on nykyisellään lähes 200 työntekijää lisää.

KPO:n toiminnan tulos palautuu hyötynä osuuskaupan omalle toimialueelle. Vuonna 2021 KPO:n investoinnit olivat yhteensä 47,3 miljoonaa euroa ja asiakasomistajille maksettiin Bonusta, maksutapaetua, ylijäämänpalautusta sekä osuuspääoman korkoa yhteensä 31,4 miljoonaa euroa. KPO osti tuotteita ja palveluita pohjalaismaakunnista 2 400 eri yritys- ja yhteistyökumppaneilta yhteensä yli 110 miljoonan euron arvosta viime vuonna.

”KPO on yli 128 000 pohjalaisen omistama yritys, joita varten tuotamme laadukkaita palveluita ja etuja. Koska toimimme ja työllistämme paikallisesti, toimintamme hyödyttää lukuisia alueemme kuntia ja ihmisiä maksamiemme verojen, palkkojen, hankintojen ja investointien kautta. Suurena yrityksenä voimme omalta osaltamme konkreettisesti vaikuttaa alueemme elinvoimaisuuteen”, kuvailee Osuuskauppa KPO:n toimitusjohtaja Kim Biskop.

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Kim Biskop

Uudistustyöt S-market Ristinummella on saatu valmiiksi. Uuden S-market-konseptin mukaisesti myymälän värimaailma muuttui hillityn raikkaaksi ja samalla tuotetarjontaa päivitettiin vastaamaan entistä paremmin paikallista kysyntää ja asiakkaiden toiveita.

Myymäläuudistuksen myötä S-marketin pohjaratkaisu selkeytyi ja myymälästä saatiin entistä avarampi ja viihtyisämpi kokonaisuus. Myymälän sisääntulo avartui ja hedelmä- ja vihannesosasto sekä leipäosasto laajentuivat ja uudistuivat näyttäviksi. Myös juomaosasto erottuu edukseen uusien kalusteiden ja laajentuneen valikoiman myötä. Lisäksi myymälään tuli kaksi pikakassaa lisäämään asioinnin sujuvuutta.

Myymälässä uudistettiin lisäksi taustatiloja henkilökunnan viihtyvyyden lisäämiseksi.

”Ristinummen S-marketissa on nyt aiempaa helpompi asioida. Uusien kalusteratkaisujen ansiosta myymälän avaruus ja valoisuus lisääntyivät. Valikoiman päivityksen myötä asiakkailla on entistä enemmän valinnanvaraa” kertoo S-market- ja Sale ketjujohtaja Jarmo Palola.

Lisätietoja:
Jarmo Palola, S-market ja Sale ketjujohtaja

Kymmenen vuotta sitten avatussa S-market Larsmossa käynnissä ollut uudistus on saatu valmiiksi. Osana S-market-ketjun konseptiuudistusta koko S-marketin ilme päivitettiin uuden S-market konseptin mukaiseksi ja valikoimaa kehitettiin vastaamaan entistä enemmän asiakkaiden tarpeita.

Myymälän sinikeltainen väritys on vaihtunut päävärin osalta hillitympään harmaaseen ja yleisilme on muuttunut avarammaksi ja viihtyisämmäksi. Esillepanot ovat nyt entistä selkeämmät ja houkuttelevammat, näistä erityisesti hedelmä- ja vihannesosasto sekä juomaosasto ovat uudistuneet näyttäviksi. Lisäksi kassa-alueelle tuli kaksi pikakassaa nopeuttamaan ja helpottamaan maksamista.

”Osuuskauppa KPO jatkaa S-market verkostonsa uusimista suunnitellun mukaisesti tänä vuonna, uuden konseptin mukaisia myymälöitä KPO:lla on jo toistakymmentä. Hedelmä- ja vihannesosaston sekä panimojuomien uudet esillepanoratkaisut ovat näyttävät ja myymälöiden yleisilmeet raikastuvat uudistusten myötä” kertoo S-market- ja Sale-ryhmän johtaja Jarmo Palola.

Lisätietoja:
Jarmo Palola, S-market ja Sale -ryhmän johtaja

S-market Gerby suljettu tilapäisesti

S-market Gerby on suljettu tilapäisesti. Osa S-marketin henkilökunnasta on ollut tekemissä koronavirustartunnan saaneen kanssa, mistä johtuen terveysviranomainen on määrännyt nämä työntekijät karanteeniin varotoimenpiteenä.

Terveysviranomaisen kanssa käydyn keskustelun mukaan myymälän asiakkaiden riski altistumiseen on ollut hyvin pieni.

Suhtaudumme erittäin vakavasti vallitsevaan koronavirustilanteeseen ja teemme kaikkemme asiakkaidemme ja työntekijöidemme turvallisuuden ja terveyden varmistamiseksi.

Olemme S-market Gerbyssä ja kaikissa muissakin toimipaikoissamme pitäneet korostetusti huolta siivouksesta ja hygieniasta. Muistutamme turvaväleistä ja huolehdimme henkilökunnan ohjeistuksesta ja suojavälineistä kuten plekseistä ja käsideseistä.

 

Osuuskauppa KPO

Toimialajohtaja, Antti Paananen, puh. 050 388 4016

Osuuskauppa KPO:n tammi-kesäkuun 2020 verollinen myynti ja operatiivinen tulos olivat koronapandemiasta huolimatta lähellä edellisvuoden tasoa myynnin ollessa 410,4 miljoonaa euroa (edv 415,4) ja operatiivisen tuloksen ollessa 9,4 miljoonaa euroa (edv 10,8). Päivittäistavarakaupassa ja käyttötavarakaupassa nähtiin selvää myynnin kasvua, kun taas polttonestekaupassa, majoitus- ravintolakaupassa sekä autokaupassa kirjattiin merkittävää myynnin laskua. KPO:n investoinnit pohjalaismaakuntiin jatkuivat vahvoina.

Korona näkyi kiireenä päivittäistavarakaupan yksiköissä

Päivittäistavarakaupan osuus KPO:n alkuvuoden myynnistä oli n. 62%. Koronapandemian tuoma kulutuksen siirtyminen ravintoloista ruokakauppoihin avitti päivittäistavaramyynnin peräti 8,1 %:n kasvuun. Selvää kasvua nähtiin myös Prismojen, Kodin Terran ja Sokos Emotion -myymälöiden kautta tehdyssä käyttötavarakaupassa, jossa kasvua kirjattiin 5,6 %. Eniten pandemian vaikutuksista kärsi majoitus- ja ravintolatoimiala, jonka myynnissä nähtiin laskua peräti 50,2 %. Liikennemyymälä- ja polttonestekaupassa laskua kirjattiin 16,3% ja autokaupan toimialalla 10,7 %.

”Alkuvuosi on myös KPO:lla ollut täynnä koronan tuomaa turbulenssia. Erityisesti Mara -toimialalla ajettiin rajoitusten myötä myynnillisesti seinään, kun taas ruokakaupoissa on huhkittu kovan myynninkasvun tuoman paineen alla. Jouduimme monen muun yrityksen tapaan käymään läpi yt-neuvotteluja äkillisen myynnin laskemisen vuoksi, mutta onneksi pystyimme tarjoamaan päivittäistavarakaupan yksiköistä työtä kaikille halukkaille työntekijöille, ja pitämään siten lomautukset minimissään”, kertoo Osuuskauppa KPO:n toimitusjohtaja Kim Biskop. ”Olen erittäin ylpeä henkilökuntamme ennakkoluulottomasta asenteesta hypätä yhtäkkiä uusiin tehtäviin ja toivottaa uudet työkaverit toisilta toimialoilta tervetulleeksi. On ollut ilo seurata myös sitä, miten yksiköissämme on innovoitu uusia tapoja tarjota palveluita ja tuotteita asiakkaillemme tässä uudessa tilanteessa. Myös Prismoihin ja useisiin alueemme S-marketeihin avatut ruuan verkkokaupat ovat saaneet lupaavan startin. Lukujen valossa olemme konsernina lähellä viime vuotta, mutta vaihtelu toimialojen ja yksiköiden välillä on ollut hurjaa. Olen erittäin kiitollinen henkilökunnallemme, joka on kovan paineen alla kyennyt näin hienosti toteuttamaan perustehtäväämme, eli palvelujen ja etujen tuottamista asiakasomistajillemme,” Biskop lisää.

Investoinnit ja alueemme nuorten työllistäminen tärkeää myös poikkeusvuonna

Osuuskauppa KPO investoi alkuvuonna 2020 yhteensä 16,4 miljoonaa euroa palveluverkostonsa kehittämiseen pohjalaismaakunnissa, mikä on edellisvuoden tasolla. Alkuvuonna valmistuneista hankkeista merkittävin on ollut uuden S-marketin avaus Isokyrössä. Myös KPO:n historian suurin investointi, Vaasan Liisanlehtoon rakentuva kaupungin toinen Prisma, käynnistyi varsinaisen rakentamisen osalta kevään aikana. S-market ketjussa puolestaan on käynnistetty konseptipäivitys, jonka myötä uusimme kaikkien yksiköidemme miljöön kahden tulevan vuoden aikana yhä paremmin asiakkaidemme toiveita vastaavaksi. Näiden lisäksi tehdään jatkuvasti pienempiä uudistuksia ja energiainvestointeja koko myymäläverkostossa.

”Investoinneillamme on suuri työllistävä vaikutus toiminta-alueemme rakentajien keskuudessa. Erityisen tyytyväinen olen siihen, että pystyimme tänäkin vuonna koronasta huolimatta tarjoamaan kesätyöpaikan yli 800:lle alueemme nuorelle. Tuolla määrällä olemme yksi Suomen suurimmista nuorten työllistäjistä ja hyvin monelle se ensimmäinen ihan oikea työpaikka” kertoo Biskop.

Näkymät loppuvuodelle

Koronapandemian kehitys määrittelee pitkälti myös KPO:n loppuvuoden näkymiä. Tämän
hetkisen näkymän mukaan tilanne KPO:n toimialoilla on hiljalleen palautumassa suurimmasta shokista, mutta matkaa normaaliin arkeen on vielä paljon. Koko vuoden myynnin ja tuloksen odotetaan jäävän jonkin verran edellisvuoden tasosta. Loppuvuoden investoinnit tullevat olemaan alkuvuotta jonkin verran suuremmat Vaasan Prisma -hankkeen vetämänä.

Lisätietoja: toimitusjohtaja Kim Biskop

Vaasan Amarillossa viime tiistai iltana 28.7. klo 19-21 välisenä aikana asioineella henkilöllä on myöhemmin todettu Covid19-infektio. Hän on saattanut ravintolassa ollessaan olla tartuttava.

– Saimme asiasta tiedon tänään, kun Vaasan tartuntataudeista vastaava johtava ylilääkäri otti meihin yhteyttä, toteaa toimialajohtaja Riku Asukas. Amarillossa toiminta on ollut tämän hetkisten ohjeistusten mukaista ja hygienia – ja turvallisuusohjeita on noudatettu tarkasti. Mikäli ravintolassa samaan aikaan olleilla ilmaantuu oireita,
on heidän syytä hakeutua VSHP:n infektiopäivystykseen.

– Vieraidemme ja henkilökunnan turvallisuus ja terveys on meille tärkeää ja siksi tiedotamme tästä Vaasan Sairaanhoitopiirin lisäksi luonnollisesti myös itse.
Pidämme hotelleissamme ja ravintoloissamme tehostetusti huolta siivouksesta ja hygieniasta. Tämä on valitettava muistutus siitä, että koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne ei ole ohi ja meidän jokaisen on tärkeää huolehtia omalta osaltamme ohjeistuksista, kuten käsihygieniasta ja turvaväleistä tarkasti. Tapahtunut on tärkeä muistutus siitä, että vähänkään oireisena ei nyt tulisi liikkua ihmisjoukoissa ja jokaisen tulisi toimia mahdollisimman vastuullisesti, jatkaa Riku Asukas.

Osuuskauppa KPO

Riku Asukas, toimialajohtaja

S-market Oulainen on laajentanut palveluitaan ja aloittanut ruoan verkkokaupan. Ruoan verkkokaupassa asiakas tilaa ruoat ja maksaa ostoksensa verkossa. Valmiiksi keräillyt ostokset ovat haettavissa S-marketin noutopisteestä asiakkaan ennalta päättämään aikaan. Verkkokaupassa on tarjolla lähes koko S-marketin elintarvikevalikoima sekä päivittäiskäyttötavarat. Tupakka- ja alkoholituotteita verkosta ei voi tilata. Tilauksen yhteydessä voi valita, saako tuotteen korvata toisella, jos tilattua tuotetta ei ole saatavilla.

”Koko henkilökuntamme on odottanut innolla verkkokaupan aloittamista ja toivomme sen täydentävän palveluitamme entisestään. Aluksi valmiiksi kerätyt ostokset voi noutaa S-marketin Noutopisteeltä, joka sijaitsee sisääntuloporttien vieressä. Lähiaikoina käynnistämme myös ostosten kotiinkuljetuksen” kertoo S-market Oulaisen päällikkö Henna Takalo.

Älykäs ostoslista helpottaa ostosten tekemistä

S-marketin ruoan verkkokaupassa on käytettävissä Älykäs ostoslista –toiminto, joka suosittelee tuotteita asiakkaan aiempaan ostohistoriaan perustuen ja helpottaa näin tilauksen tekemistä. Verkkokaupan tilauksiin voi yhdistää myös puheohjauksella toimivaan S-Ostoslista -mobiilisovellukseen itse keräämiään kauppalistoja.

Lisätietoja:
Henna Takalo S-market päällikkö

KPO on avannut ravintoloitaan asteittain ja koronatilanteen kehityttyä suotuisasti nyt on viimeistenkin ravintoloiden vuoro. Vaasassa avataan Kokokana 23.6., Villa Sandviken 1.7. ja Butcher & Banker 3.7. Samalla myös jo avattujen ravintoloiden aukioloaikoja ja tarjontaa laajennetaan asteittain rajoitusten purkautumisen myötä. Korostetut hygieniatoimenpiteet ja hyvä omavalvonta ovat edelleen käytössä vieraiden turvallisuuden takaamiseksi.

Myös ravintoloiden buffet-pöydät palaavat. Rossoissa on nyt tarjolla uudistetut Tavola Verde-salaattipöydät ja Prisma Ylivieskan ravintolamaailman PizzaBuffa:n noutopöytä on myös avattu.

Myös ABC-Liikennemyymälöiden noutopöydät palaavat normaaliin

KPO:n ABC-Liikennemyymälöiden noutopöydät toimivat nyt normaalisti eli asiakkaat saavat annostella itse ruokansa. Tehostettua hygieniaa jatketaan ja turvallista asiointia edistetään mm. vaihtamalla noutopöydän ottimia tiheään. Aterimet ovat edelleen yksittäispakattuina.

Lisätietoja:

Osuuskauppa KPO

Toimialajohtaja Riku Asukas

ABC-ryhmän johtaja Pekka Kujala

Ruoan verkkokauppa avattiin S-market Nivalaan

S-market Nivala on laajentanut palveluitaan ja aloittanut ruoan verkkokaupan. Ruoan verkkokaupassa asiakas tilaa ruoat ja maksaa ostoksensa verkossa. Valmiiksi keräillyt ostokset ovat haettavissa S-marketin noutopisteestä asiakkaan ennalta päättämään aikaan. Verkkokaupassa on tarjolla lähes koko S-marketin elintarvikevalikoima sekä päivittäiskäyttötavarat. Tupakka- ja alkoholituotteita verkosta ei voi tilata. Tilauksen yhteydessä voi valita, saako tuotteen korvata toisella, jos tilattua tuotetta ei ole saatavilla.

Uskon, että uusi palvelu helpottaa asiakkaidemme arkea. Aluksi valmiit ostoskassit voi noutaa S-marketin Noutopisteeltä, joka sijaitsee kassojen vieressä. Lähiaikoina käynnistämme myös ostosten kotiinkuljetuksen” kertoo S-market Nivalan päällikkö Marika Tuulenkari.

Älykäs ostoslista helpottaa ostosten tekemistä

S-marketin ruoan verkkokaupassa on käytettävissä Älykäs ostoslista –toiminto, joka suosittelee tuotteita asiakkaan aiempaan ostohistoriaan perustuen ja helpottaa näin tilauksen tekemistä. Verkkokaupan tilauksiin voi yhdistää myös puheohjauksella toimivaan S-Ostoslista -mobiilisovellukseen itse keräämiään kauppalistoja.