25.6.2013
Muovi on korvannut paperin käytön maksuvälineenä jo suurimalla osalla suomalaisten ostosreissuista. Maksukortin käytössä on kuitenkin syytä kiinnittää huomiota turvallisuuteen.
Jo 72 % suomalaisista maksaa ostoksensa tavallisimmin jollakin maksukortilla, kertoo Finanssialan keskusliiton tuore tutkimus. Kortti on käteistä turvallisempi kumppani, sillä jos lompakko seteleineen varastetaan, ei rahoja yleensä enää näy. Maksukortin saattaa sen sijaan ehtiä sulkemaan, ennen kuin voro on tehnyt suuria vahinkoja.
Kortin käytössä tulee kuitenkin olla huolellinen. Tunnusluku kannattaa suojata aina sitä syötettäessä niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Lisäksi on hyvä tarkastaa säännöllisesti, että kortti on tallella, sillä mitä nopeammin kadonneen kortin sulkee, sitä pienemmäksi mahdolliset vahingot jäävät.
Pankki taustalla tukena
Myös pankit haluavat suojella asiakkaidensa rahoja. S-Pankin Fraud-tiimi tekee muun muassa petos- ja väärinkäytösasioihin liittyviä selvittelyitä.
– Käsittelemme palautteita, joissa asiakas on huomannut tilillään tunnistamattomia ostoksia. Seuraamme myös itse aktiivisesti, mitä korteilla tapahtuu ja ennaltaehkäisemme näin tappioita ja rikollista toimintaa. Ennaltaehkäisyyn kuuluu myös asiakkaiden valistus siitä, miten korttinsa voi parhaiten turvata, kertoo tiimiesimies Vesa Hietanen.
Suurimman riskin korttien väärinkäytölle aiheuttavat matkustelun sekä verkko-ostamisen yleistyminen. Kuluttaja saattaa tietämättään syöttää maksukorttinsa tiedot verkkokauppaan, joka onkin vain kopio turvallisesta sivustosta. Myös esimerkiksi deittisivustojen ehdot on joskus ilmaistu niin epäselvästi, että asiakas ei tiedä sitoutuneensa toistuvaisveloituksiin.
– Netissä asioidessakin maalaisjärjellä pääsee pitkälle. Jos jonkin sivuston turvallisuus epäilyttää, kannattaa kysyä pankista neuvoja. Tiedämme melko hyvin, mitkä sivustot ovat muita riskialttiimpia, Hietanen neuvoo.
Jos kortti kuitenkin syystä tai toisesta päätyy vääriin käsiin, käsitellään asiakkaan vastuu vahingoista tapauskohtaisesti. Kadonneen kortin kohdalla maksupalvelulaki määrittää, millaista huolellisuutta asiakkaalta edellytetään. Sulkupalvelunumero on joka tapauksessa hyvä pitää käsillä aina.
16.12.2024 |
3.12.2024 | Uutiset