Rekordantal sommarjobbare inom Handelslaget KPO


13.9.2024

I år arbetade närmare 1 400 sommarjobbare i Handelslaget KPO:s matbutiker, hotell, restauranger, trafikstationer, varuhus, specialaffärer och bilaffärer. Av dem var över hälften praktikanter inom programmet ”Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna”.

KPO har redan i flera år sysselsatt i genomsnitt 1 200 unga runt om i landskapen i Österbotten. I sommar anställdes närmare 1 400 sommarjobbare, varav över 800 var sommarpraktikanter i högstadie- och gymnasieåldern inom ramen för programmet ”Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna”. Antalet var det största i KPO:s historia, och bland sommarjobbarna finns det många unga som får sin första kontakt med arbetslivet.

”Vi har nya stora handelsplatser och cheferna har positiva erfarenheter av unga från tidigare somrar. Dessa faktorer har bidragit särskilt till att antalet sommarjobbare har ökat. Under de senaste åren har vi dessutom satsat på en omfattande introduktion i arbetet, vilket gynnar både arbetsgivaren och arbetstagaren. Vi vill erbjuda särskilt minderåriga möjlighet att få en första erfarenhet av arbetslivet, vilket avspeglas i just ett ökat antal sommarjobbare”, säger Kim Biskop, verkställande direktör för Handelslaget KPO.

KPO deltar i Oikoties kampanj ”Ansvarsfullt sommarjobb”, vars mål är att erbjuda unga högklassiga sommarjobb och positiva sommarjobbserfarenheter.

” I Ansvarsfullt sommarjobb-enkäten får alla sommarjobbare möjlighet att utvärdera till exempel vår rekryteringsprocess, hur meningsfulla deras arbetsuppgifter var, hur bra deras arbetsintroduktion var, hur väl jämlikhet genomfördes och allmänt taget hur nöjda de var. Av dem får vi värdefull feedback om vad vi har lyckats med och hur vi ytterligare kan förbättra de ungas sommarjobbserfarenheter och öka intresset för att arbeta inom servicebranschen även i framtiden”, säger Biskop.

Handelslaget KPO är ett av de största regionhandelslagen i Finland med en försäljning på över 1,1 miljard euro. KPO har verksamhet inom Karleby, Vasa, Jakobstads och Ylivieska ekonomiska region och driver förutom markethandel även bränslehandel, resebransch- och bespisningsverksamhet samt bilhandel. KPO sysselsätter över 2 300 personer inom handels- och servicebranschen.

Mer information:
Kim Biskop, verkställande direktör