KPO:s försäljning ökade under första halvåret


16.8.2024

I januari–juni 2024 ökade Handelslaget KPO:s momsbelagda försäljning betydligt jämfört med året innan och uppgick till 555,4 miljoner euro (i fjol 534,8). Nästan alla affärsområden inom KPO redovisade försäljningstillväxt. Det operativa resultatet förbättrades något och uppgick till 12,2 miljoner euro (i fjol 11,3). I sommar var KPO återigen en av de största arbetsgivarna för ungdomar i Finland med sina 1 200 sommarjobbare.

Alla KPO:s affärsområden påverkades av den allmänna ekonomiska osäkerheten

Dagligvaruhandeln stod för cirka 59 procent av KPO:s försäljning under det första halvåret. De senaste årens kraftiga försäljningstillväxt har fortsatt i år, om än i en mer måttlig takt då den värsta inflationen avtagit. Tillväxten var 4,3 procent, vilket är något högre än den allmänna utvecklingen inom branschen. KPO:s marknadsandel inom dagligvaruhandeln tros öka under det första halvåret. Inom bränslehandeln minskade försäljningen med 1,4 procent på grund av de sjunkande bränslepriserna, medan ABC Trafikbutikernas interna försäljning ökade. ”Vår förmånliga prisnivå i kombination med ett omfattande och högkvalitativt sortiment har tilltalat våra kunder i det ekonomiskt osäkra läget, och vår försäljning har ökat i alla våra dagligvarukedjor”, säger Kim Biskop, VD för Handelslaget KPO.

Inom övernattnings- och restaurangverksamheten ökade försäljningen med 16,4 procent. I mars öppnade KPO framgångsrikt tornbyggnaden på Original Sokos Hotel Royal i Vasa efter omfattande renoveringsarbeten, varefter renoveringen flyttades till den äldre delen av hotellet, Central-byggnaden. Hela renoveringsprojektet, inklusive den nya parkeringsanläggningen, förväntas vara klart i slutet av 2025. Restauranghandeln har också gått bra på de övriga verksamhetsställena under början av året, och evenemang som organiserats av KPO, såsom Sun Pampas i Ylivieska och Mustakari Memories i Karleby, uppnådde sina mål.

Inom bilhandeln ökade försäljningen med 10,5 procent. Orderingången på nya bilar är rekordlåg nationellt på grund av det ekonomiska läget och stigande räntor, men leveranserna från den tidigare orderstocken har bidragit till omsättningstillväxten och dessutom har försäljningen av begagnade bilar och service utvecklats positivt jämfört med året innan. I den bruksvaruhandel som bedrivs genom butikerna Prisma, Prisma Rauta, den nya Sokos-butiken som öppnades framgångsrikt i Vasa på våren och Sokos Emotion minskade försäljningen med 2,0 procent. Försäljningen inom bruksvaruhandeln påverkades negativt av störningarna till följd av renoveringarna av Prisma Karleby och Prisma Hemstrand i Vasa.

”Början på året har varit mångfasetterad för detaljhandelsaktörerna. Det ekonomiska läget och de stigande räntorna har påverkat framför allt bruksvaruhandeln och bilhandeln avsevärt, men inom KPO:s affärsområden har vi i linje med vårt uppdrag lyckats tillhandahålla förmånliga och högklassiga produkter, tjänster och lösningar i en osäker tid, vilket återspeglas positivt på våra försäljningssiffror. Jag är särskilt glad över att våra nya investeringar har fått en bra start och att till exempel Sokos som återvänt till Vasa har tagits emot så väl av våra kunder”, säger Biskop. ”Sokos är bara ett fint exempel på hur vi är fast beslutna att utveckla våra tjänster även under mer utmanande tider och för vår del bidra till att utveckla livskraften i vår region”, fortsätter Biskop.

Betydande satsningar för att förbättra tjänster, energieffektivitet och ungdomssysselsättning

I början av 2024 investerade Handelslaget KPO totalt 25,6 miljoner euro i utvecklingen av sitt servicenätverk i de österbottniska landskapen. Hotellrenoveringen i Vasa, som sträcker sig över flera år, är årets största satsning, och i februari öppnades en ny S-market med tillhörande tjänster i Sundom i Vasa och i april en ny Sokos-butik i Vasa centrum. Renoveringen av Prisma Hemstrand i Vasa slutfördes i början av året och renoveringen av Prisma Karleby till sommaren. I augusti öppnades en ny S-market, ABC Carwash och ABC-laddstation i Kaustby. Även ABC-automatstationen förnyas helt och hållet. Byggnadsarbetet har påbörjats för en ny ABC-trafikbutik på Joutsentie i Ylivieska, och dessutom kommer fem nya ABC-laddstationer att öppnas i slutet av året. Byggnadsarbetet pågår också för en ny Toyota-butik som ska öppnas i Vasa på våren 2025, och planeringen av ett nytt hotell på Järnvägstorget i Karleby är långt framskriden. Utöver dessa projekt finns det flera projekt planerade för de kommande åren i olika delar av vårt verksamhetsområde, och investeringarna i energieffektivitet kommer att fortsätta i hela nätverket. Under 2024 får tio objekt bland annat solpaneler.

”Våra investeringar i de österbottniska landskapen och miljövänliga energilösningar är återigen betydande. KPO har ett rekordstort investeringsprogram på gång, som avsevärt kommer att förbättra tjänsterna och livskraften i vår region och sysselsätta hundratals arbetare under byggtiden och när det är klart. Jag är också särskilt glad över att vi återigen kunde erbjuda sommarjobb till mer än 1 200 ungdomar i vår region. Med den siffran är vi liksom under tidigare år en av de största arbetsgivarna för ungdomar i Finland”, säger Biskop.

Utsikter för resten av året

Det allmänna ekonomiska läget innebär att det är svårt att ställa en prognos för resten av året inom KPO:s affärsområden. ”Den allmänna osäkerheten kommer sannolikt att fortsätta att påverka konsumenternas beteende under hösten, även om det redan finns en del positiva signaler, bland annat en nedgång i inflationen och lägre räntor. De ekonomiska utsikterna i KPO:s verksamhetsområde är bättre än genomsnittet och mina förväntningar inför hösten är försiktigt positiva”, säger Biskop. Försäljningen och resultatet för helåret förväntas växa något jämfört med föregående år.

Mer information: Kim Biskop, verkställande direktör