Porin SuomiAreenassa perättiin maanantaina sitä, miksi suomalainen ei osaa omistaa. Vauhdikkaassa keskustelussa pohdittiin omistamisen vastuuta, vapautta ja demokraattista omistajuutta. Esille nousi myös epäily, että menestyvää osuustoimintaa yritetään kampittaa.
Keskustelussa äänessä olivat kansanedustaja, osuustoiminta-aktiivi Erkki Tuomioja, metsänomistaja ja Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Leena Mörttinen, muusikko Sipe Santapukki sekä Orthexin toimitusjohtaja, teollisuusneuvos Kari Kallonen. Keskustelijat olivat yksimielisiä siitä, että kaikille omistajuuden lajeille pitää olla tasapuolinen toimintaympäristö.
Erkki Tuomioja kertoi olevansa huolissaan, koska osuustoimintaa vastaan käydään kamppailua.
– Yhteiskunnallisessa keskustelussa on havaittavissa osuustoimintavihamielisyyttä. Mistä tämän johtuu? Onko syynä se, että osuustoiminta on menestynyt? Nähdäänkö ongelmana itse asiassa se, että osuustoimintayritys ei pyri maksimoimaan voittoa? Annetaan osuustoiminnan kukoistaa muiden omistusmuotojen rinnalla, totesi Tuomioja.
Yhteiskunnallinen ilmapiiri Suomessa omistajuutta kohtaan nähtiin haasteellisena.
– Yhteiskunnallisen ilmapiirin pitäisi tukea omistamista, eikä latistaa sitä, painotti toimitusjohtaja Kari Kallonen.
Apulannan Sipe Santapukki kertoi, että yrityksen perustaminen oli hänelle aikoinaan välttämätön paha.
– Nyt kun olen ollut yrittäjänä jonkun aikaa, olen nähnyt sen hyviä puolia. Esimerkiksi pystyn työllistämään. Yritystoiminnan kasvaminen on mahdollistanut tämän.
Tuomiojalta kysyttiin keskustelun aikana, voiko osuuskunnan suuri koko olla ongelma demokratian toteutumiselle osuustoimintayrityksessä. Tuomiojan mukaan demokratia toimii osuuskunnassa kuitenkin paremmin kuin muissa yritysmuodoissa.
– Osuuskunnassa päättäjät valitaan vaaleilla ja demokratia on tärkeä elementti tässä yritysmuodossa. Osuustoiminnan periaatteisiin kuuluu jäsen ja ääni, eikä markka ja ääni, painotti Tuomioja.
Keskustelua seuranneen SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilän mukaan keskustelu omistajuudesta Suomessa on tervetullutta.
– S-ryhmän omistavat yli kaksi miljoonaa suomalaista, jotka ovat osuuskauppojemme jäseniä. Ensi vuonna useissa osuuskaupoissa järjestetään edustajistovaalit, mikä tarkoittaa osuuskunnan jäsenille mahdollisuutta vaikuttaa. Haluankin kannustaa jäseniämme käyttämään oikeuttaan vaikuttaa äänestämällä, toteaa Heikkilä.